Ana SayfaPazarlamaSEO PazarlamaWeb Site Tasarımı ve Yönetimi

Web Site Tasarımı ve Yönetimi

Dijital pazarlama dünyasında hemen her markanın kendine ait bir web sitesi bulunmaktadır. Bir web sitesi, markanızın sanal dünyadaki dükkanı ya da ürünlerinizi tanıttığınız ve müşterilere ulaştırdığınız bir vitrindir. Bu yazımızda dijital dünyada web sitesinin önemini, SEO’ya uygun web site tasarımı inceliklerini ve genel terimlerini inceleyeceğiz.

Öncelikle bir web sitesi hakkında teknik detaylara girmeden bilmeniz gerekenler; Her web sitesi bir sunucuya bağlıdır. Sunucu, web sitenizi oluşturan her şeyin depolamasını sağlayan yazılımı içeren, internete bağlı bir bilgisayardır. Dünyada her sunucunun kendine özel adresi bulunmaktadır. İnternete bağlanabilen tüm cihazların sunucuya bağlanmasını sağlayan rakam serisine IP(İnternet Protokolü) denir.

Bir dükkanı dışarıdan bakıldığında tanıtan şey tabelasıdır. Web sitesinin tabelası ise alan adı yani domaindir. Örneğin www.dijilopedi.com gibi

Kısa bir tanımlama yaptıktan sonra alan adı seçiminden başlayalım. Seçeceğiniz alan adının markanız veya işiniz ile ilgili kolay hatırlanabilir, kısa, işinizle alakalı olmasına özen gösterin.

Sıra geldi web site tasarımına!

Her web sitesinde mutlaka bulunan, pazarlama açısından oldukça önemli olan şey “Ana Sayfa”dır. Ana sayfa, mevcut ya da potansiyel müşterilerinizi ilk karşıladığınız yerdir. Bu hususta size faydalı olacak yöntem, en çok ziyaret ettiğiniz web sitelerinin tasarımlarını detaylı olarak analiz etmenizdir.

Neden en çok o siteleri ziyaret ediyorsunuz? En beğendiğiniz özellikleri neler? Sizce bir web sitesi nasıl olmalı? En çok beğendiğiniz web site tasarımı hangisi?

Site tasarımı hakkında doğru veya yanlış bir yöntem değerlendirmesi söz konusu değildir. Önemli olan empati kurabilmek ve ziyaretçi gözünden düşünebilmektir. Ziyaretçilerin aradığı nedir?

Web sitenizi tasarlarken hedeflerinizi aklınızdan çıkarmayın. Sizin ziyaretçilerden beklentileriniz ya da yapmalarını istediğiniz şeyler nedir?

Her saniyenin önemli olduğunu unutmayın. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar eğer ilk tanışmanızda ilgi çekici bir şeyle karşılamazlarsa onları sonsuza dek kaybedersiniz.

Gerekli çalışmaları yaptıktan sonra size en uygun şablonu belirleyin ve sitenizi tasarlayın/tasarlatın. Tabi sitenizin nasıl olacağı biraz teknik biraz da zevk meselesi olsa da genel birkaç kuraldan bahsetmek istiyorum.

Sitenin tüm sayfalarında yazı tipi, resim ve diğer içeriklerin tutarlı olmasına dikkat edin.

Site tasarımı kadar önemli diğer konu içerik yönetimidir. Sitenizdeki içeriklerde kullanmış olduğunuz sözcükler, klasik pazarlama konuşmalarının çok daha öteside olmalıdır.

Hitap ettiğiniz kitleye göre hareket etmeniz büyük önem taşımaktadır. Çok spesifik bir hizmet sunmuyorsanız teknik sözcüklerden ve ne kadar mükemmel olduğunuzu abartılı şekilde vurgulamaktan kaçının. Bir marka olarak müşterilerinin ihtiyaçlarını nasıl karşılayabiliyor olduğunu veya hizmet ya da ürünlerinizin onlara ne gibi faydalar sağlayacağını anlatın. Bunun için özgüvenli ama sıkıcı olmayan bir ton kullanmaya özen gösterin.

Kullanılabilirlik

Sitenize gelen ziyaretçilerin, aradıklarına kolayca ulaşabilme ve yapmak istediklerini vakit kaybetmeden gerçekleştirebilme özelliğine kullanılabilirlik denir. Yani kısaca web sitenizin kullanıcı dostu olmasına kullanılabilirlik diyebiliriz.

Kullanıcı dostu olan siteye örnek olarak; aradığını ilk bakışta bulamayan kullanıcılar için tasarlanmış site içi arama çubuğu ya da genel alışkanlıklara uygun bir site yapısı gösterilebilir. Bir web sitesinde logoya tıkladığınızda ana sayfaya ulaşmanız başka bir örnek olarak gösterilebilir. Ziyaretçiler bir web sitesinin belirli bir işleyiş sistemine sahip olmasını istemektedir.

Alışkanlıklara bir örnek de kullanıcıların İnternet’te açık renkli arka planda koyu renkli metin okumaya alışkın olmalarıdır. Dikkat çekmek için yapacağınız farklı renk ve font seçimleri size kötü sonuçlar doğurabilir.

Kullanıcı memnuniyetini arttırarak sitenizi daha popüler hale getirebilirsiniz. Özetle sitenizi bir ziyaretçi gibi düşünerek kurgulamalısınız.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir web sitesinin hızı ne kadar yüksekse kullanıcı memnuniyeti o kadar yüksek olacaktır. Bu nedenle site hızına mutlaka dikkat edin.

Web sitenizin mobile uygun olduğundan emin olun.  Son dönemlerde artan mobil kullanımına bakıldığında ise nüfusun %94,6’sı mobil aboneliğe sahip olduğu görülmektedir. Bu nedenle web siteniz mobil cihazlar üzerinden oldukça kullanışlı olmalı. Bunun için duyarlı tasarım sistemini kullanabilirsiniz. Kullanılan cihazlarda fotoğraf ve yazıların, ekrana uygun şekilde gözükmesini bu yöntem ile sağlayabilirsiniz. Sitenizin mobil uygunluğunu test etmek için “Google Mobil Uyumluluk Aracı”nı deneyebilirsiniz.

Özetle web sitenizin hızına, kullanıcı dostu tasarıma sahip olmasına ve mobil uyumlu olmasına özen göstererek, müşteri elde etme olasılığınızı en üst seviyeye taşıyabilirsiniz.

Halil Bayrak
Halil Bayrak
Sosyal medya yönetimi üzerine çalışan ve Dijital pazarlamaya yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen Dijilopedi'nin kurucularından olan Halil BAYRAK, SEO, AdWords, Analytics ve Sosyal Medya Yönetimi konularında çalışmalar yürütmektedir. "Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.

Cevap Ver

Lütfen buraya görünüşünüzü giriniz.
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

- Advertisment -

SEO - SERP ANALİZ ARACI