Ana SayfaDijital AraçlarGoogle AnalyticsDönüşüm Yolculuğunun Analizi

Dönüşüm Yolculuğunun Analizi

Genellikle her web sitesi, hizmet ettiği sektör ya da alan ile ilgili hedeflere sahiptir. Hedefleri doğrultusunda belirlediği işlemler ile ilgili dönüşüm yollarını analiz eder. Dönüşümlerin ölçülmesi oldukça basit bir işlem gibi görünür ancak burada dikkatinizi çekmek istediğim olay; Dönüşüm Yolcuğunun Analizi…

Bir dönüşüm analiz edilirken genellikle ürünün satın alınması, bir sayfanın ziyaret edilmesi ya da bir içeriğin indirilme oranları ile ilgili nihai işlemlere bakılır. Ancak dönüşümleri ölçmenin mantığı aslında çok daha karmaşıktır. Dönüşümler nihai hedefin çok ötesindedir.

Dönüşüm Yolculuğunun Analizi

Dönüşüm takibinde son tıklamanın takip edilmesi en yaygın alışkanlıklardan biridir. Sonuçta yapılan çalışmaları ne denli faydalı olduğunu görmek için dönüşüm analizleri yapılmaktadır. Bu analizi yaparken sadece son tıklamayı takip etmek müşteri eğilimlerinin belirlenmesi ile ilgili birçok konuyu kaçırmaya neden olmaktadır. İşte tam burada yazının başında belirttiğim gibi dönüşüm yolculuğunun analizi derken, bir dönüşümün nasıl başladığını ve nasıl ilerlediğini bilmek elinizi oldukça güçlendirecektir.

Dönüşüm Yolculuğunun Analizi için artık Google Analytics’in sunmaya başladığı “Müşteri Yolculuğu” ile bu analizi ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz.

Müşteri yolculuğu seçeneği ile bir müşterinin satın alım yapmanda önceki sizle olan temaslarını görebileceğiz.

Google Analytics>İlişkilendirme>Çok Kanallı İlişkilendirme bölümünden müşteri yolculuğu ile ilgili analizlere ulaşabilirsiniz.

Google Analytics bu alanda bizlere farklı modeller sunmaktadır. Kısaca bunlardan bahsedecek olursak;

  • Son Etkileşim Modeli: Son tıklamaları baz alan bu model, dönüşüm gerçekleşmeden önce son tıklamayı baz almaktadır.
  • İlk Etkileşim Modeli: Müşterinin dönüşüm yolunun başlangıcını baz alan ilk tıklama modelidir.
  • Doğrusal İlişkilendirme Modeli: Müşteri yolculuğundaki tüm temas noktalarının eşit kabul edildiği dönüşüm modelidir.
  • Zamanla Değer Kaybı İlişkilendirme Modeli: Doğrusal ilişkilendirme modeline benzer bir model olan zamanla değer kaybı ilişkilendirme modeli ise dönüşüme daha yakın temaslara odaklanır.
  • Konuma Dayalı İlişkilendirme Modeli: Bu model, dönüşümleri belirli bir yüzdeye ayırmaktadır. Şöyle ki; bir dönüşümde ağırlıklıklar, % 40 ilk tıklama,% 20’si yolculuğun ortasındaki tıklamaya,% 40’ı ise dönüşümü teşvik eden son tıklama olarak dağılmaktadır.
  • Doğrudan Olmayan Son Tıklama: Bir dönüşüm yolundaki doğrudan olmayan son tıklamadan önce gerçekleşen temas noktaları dikkate alınmaktadır.
  • Son Reklam Tıklaması: Son reklam tıklaması, dönüşüm gerçekleşmeden önce tıklanan son reklamın baz alındığı bir modeldir.
  • Veriye Dayalı İlişkilendirme Modeli: Bu modelde Google Analytics, kendi algoritmalarına göre bir sonuç sunmaktadır.

Siz de dönüşüm yolculuğunu analizlerini yukarıdaki modellerden uygun olanları deneyerek yapabilirsiniz.

Halil Bayrak
Halil Bayrak
Sosyal medya yönetimi üzerine çalışan ve Dijital pazarlamaya yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen Dijilopedi'nin kurucularından olan Halil BAYRAK, SEO, AdWords, Analytics ve Sosyal Medya Yönetimi konularında çalışmalar yürütmektedir. "Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.

Cevap Ver

Lütfen buraya görünüşünüzü giriniz.
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

- Advertisment -

SEO - SERP ANALİZ ARACI