Ana SayfaPazarlamaSEO PazarlamaSite İçi SEO Faktörleri – 8 Önemli On Page SEO Faktörü

Site İçi SEO Faktörleri – 8 Önemli On Page SEO Faktörü

Bu yazımızda da SEO için dikkat edilen, anahtar kelimelerden bağımsız 8 önemli faktörü incelemeye ve yorumlamaya çalışacağız

SİTE İÇİ TEMEL SEO FAKTÖRLERİ

Bildiğiniz gibi AHREFS’in yayınlamış olduğu SEO Raporundan, önemli sonuçları içeren bir kısmı “Anahtar Kelime Kullanım Yerleri Açısından Seo Faktörleri” başlığı ile sizinle paylaşmıştık (Use of Exact Match Keyword kısmı ). Görmeyenler şu linkten söz konusu yazıya ulaşabilirsiniz.

Bu yazımızda da SEO için dikkat edilen, anahtar kelimelerden bağımsız 8 önemli SEO faktörünü incelemeye ve yorumlamaya çalışacağız (General On Page SEO Factors kısmı). Fakat yine ilk olarak genel tabloyu bir görelim.

Grafikte de görüldüğü üzere

  • Sayfa Yaşının SEO’ya Etkisi,
  • İçerik Uzunluğunun SEO’ya Etkisi,
  • Sosyal Paylaşımların SEO’ya Etkisi,
  • HTPSS Kullanımının SEO’ya Etkisi,
  • DR70 Sitelere Link Çıkışının SEO’ya Etkisi,
  • Kırık Linklerin SEO’ya Etkisi,
  • Sayfa Yüklenme Hızının SEO’ya Etkisi
  • URL Uzunluğunun SEO’ya Etkisi 

bakımından 8 SEO faktörünü incelemeye çalışacağız.

Hadi başlayalım.

SAYFA YAŞININ SEO’YA ETKİSİ

SEO ile korelatif anlamda en güçlü faktör, grafik’de de görüleceği üzere “age of the page”, yani “sayfa yaşı” olarak görülmektedir. Hatta tüm SEO faktörleri arasında en güçlü ilişkiye sahip bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Yani google, tamamen aynı özellikte iki sayfa arasından seçim yapacaksa eğer, önce kurulan sayfayı tercih etmektedir. Bu yüzden yeni bir web sitesi kuranların hemen google arama motorunda üst sıralarda çıkma beklentisi, çok da reel değil. Diğer faktörler ile rekabet etmek ve sabırla/sürekli geliştirmeler yapmak bu anlamda çok çok önemlidir. Sakın yılmayın, başarabilirsiniz.

İÇERİK UZUNLUĞUNUN SEO’YA ETKİSİ

İçeriğin yeterince doyurucu ve uzun olması, SEO faktörleri arasında ikinci önemli faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Sözgelimi Google aramalarında ilk sırayı alan sayfalar, üstteki grafikte de görüleceği gibi 700 – 800 kelime arasında içerik uzunluğuna, ikinci sırayı alanlar 500 – 600 kelime uzunluğuna sahip sayfalar.

Tabi bu açık şekilde içerik uzunluğunun SEO için ne kadar önemli olduğunu gösteren bir etken; fakat şunu da asla akıldan çıkarmamak gerektir ki, içerik doyurucu, okuyucuyu sıkmayan yakışıklıkta olmalıdır. Meşhur bir deyişle, “etrafını cami, ağyarını mani olmalıdır”. Yoksa sadece SEO için yazıyı uzatma çabaları, ters tepebilir. Kısaca: Content is King 🙂

SOSYAL PAYLAŞIMLARIN SEO’YA ETKİSİ

Sosyal paylaşımların SEO üzerinde önemli bir etkisi olmadığı, grafikten de gözükmektedir. AHREFS raporunda belirtildiği üzere ilk 10 sıralamada olan sayfaların yaklaşık %70’nin herhangi bir paylaşımı yok. Fakat yine de sosyal medya araçlarının hangisi SEO’ya daha çok katkı yapar diye sorulacak olunursa, sıralama aşağıdaki gibidir.

Tabi hemen herkes Google+ ilk sırada ve Facebook ikinci sırada çıkabileceğini tahmin etmiştir. Fakat Pinterest, Twitter’dan daha önde çıkarak ezber bozan bir sonuç göstermiş olarak görünüyor.

HTPSS KULLANIMININ SEO’YA ETKİSİ

Bilindiği gibi 2014 yılında Google HTTPS kullanana siteleri önceleyeceğini söylemişti. Her ne kadar sitelerin %80’nin HTTPS kullanmadığı vaki ise de, arama motorunda ilk sıraları bu protokolü kullananların doldurduğu gözükmektedir.

Ufak bir deneme yaptığımızda, HTTPS protokolüne geçmemiş iki web sitesinin, söz konusu protokole sahip bir siteye öncelendiğini görebilir ve SEO-HTTPS ilişkisini anlayabiliriz. (Bu arada kitap yurdu gibi köklü bir sitenin “kitap al” gibi bir anahtar kelimesi yok, ilginç! :)

Fakat yine de HTPSS Protokolüne geçmek avantajdır. Hiç olmazsa arama sonuçlarında gözüken linkinizin güvenirliğini arttırmış olursunuz.

DR70 SİTELERE LİNK ÇIKIŞININ SEO’YA ETKİSİ

Otorite sitelere link çıkışına dair Google tarafından söylenilen şey şudur: Otorite sitelere link çıkışının SEO üzerinde herhangi bir etkisi yoktur! Fakat AHREFS’in yaptığı teste baktığımızda küçük de olsa pozitif etki olduğunu görebiliyoruz. Yani bu adımın SEO faktörleri arasında çok da önemli olmadığını söyleyebiliriz. İster otorite sitelere link çıkınız olsun, isterse olmasın. Paşa gönlünüz bilir. 🙂

KIRIK LİNKLERİN SEO’YA ETKİSİ

Kırık linkler/bağlantılar kötü kullanıcı deneyimini netice verdiklerinden, google’ın sayfanızı cezalandırmasına neden olabilir. Bu nedenle sitemizde kırık link olmamasına dikkat etmemiz önemli! Analiz sonuçlarına bakacak olursak, yüksek bir negatif korelasyon olmamasına rağmen (negatif yönlü eksi binde 4 ilişki) yine de SEO anlamında kırık linklerin negatif etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcı deneyimi gittikçe daha önemli bir kriter haline geldiğinden, bu hususa dikkat etmenizi tavsiye ederim

SAYFA YÜKLENME HIZININ SEO’YA ETKİSİ

Sonuçlara göre sayfa yüklenme hızı da, arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak açısından küçük bir negatif etkiye sahip. Ama yine de arama sonuçlarında ilk 2 sırayı alan sitelerin, en hızlı açılan siteler olması gibi bir sonuç da gözlerimizin önünde.

Daha evvel de ifade ettiğim gibi, kullanıcı deneyimi çok önemli. Kullanıcı deneyiminin kötü olması, sıralamanıza az etki etse bile –şimdilik– sitenizi ziyaret eden bir kişinin, sıralamada sitenizi görse bile bir daha linkinize tıklamaması anlamına gelebilir. Bu ise elbette kimsenin isteyeceği bir durum değildir.

URL UZUNLUĞUNUN SEO’YA ETKİSİ

SEO faktörlerinden son olarak URL uzunluğunun SEO’ya etkisine bir göz atalım. Sıralamaya baktığımızda, arama sonuçlarında 1. Sırayı alan sitelerin URL uzunluğunun 17 karakter olduğunu görüyoruz. 2. Sırayı alanlar ise 26 karakter uzunluğunda linke sahipler.

Korelasyon ilişkisinin de bize söylediği gibi, uzun link ile arama sonuçları arasında negatif bir ilişki söz konusudur. Burada yapışması tavsiye etiğimiz şey şudur. Kısa olacak diye link inşasını anlamsız hale getirmeden ama çok da uzatmadan kullanıcı gördüğünde anlamlı ve aradığına cevap verici nitelikte bir link yapısı oluşturmaya çalışmaktır.

SEO Optimizasyonu için; anahtar kelimelerinizi analizi etmek, Google SERP sıralamanızı takip etmek, anahtar kelimelerin aranma hacimlerini ve rekabet durumlarını öğrenmek, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların en çok aradıkları anahtar kelimeleri öğrenmek, site hızınızı test etmek, global site sıralamanızı görmek ve sitenizin mobil uyumluluğunu analiz etmek için “SEO&SERP Analiz” aracımızı kullanabilirsiniz.

Cengizhan SALİH
Cengizhan SALİH
Konvansiyonel ve dijital medya kampanyalarının planlanması ve icra edilmesi üzerine çalışan ve https://dijilopedi.com'un kurucularından olan Cengizhan SALİH, dijital pazarlama özelinde SEO, AdWords, PPC, Analytics ve Sosyal Medya Reklamları konularında çalışmalar yürütmektedir. "Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.

3 YORUMLAR

Cevap Ver

Lütfen buraya görünüşünüzü giriniz.
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

- Advertisment -

SEO - SERP ANALİZ ARACI