Sosyal Medya Pazarlama (Social Media Marketing) dijital pazarlama alanında en etkili silahlardan biridir. Sosyal medya platformları üzerinden (Facebook, Twitter, Linkedin, Google+,Pinterest,Youtube) yürütmekte olduğunuz faaliyetlerinizi tanıtmak, satışlarınızı arttırmak, trafiğinizi yükseltmek için yürütülen pazarlama yöntemidir.
Sosyal medya kullanım bakımından oldukça yüksek bir platformdur. Potansiyel müşteri kitlesinin yüksek olması bu alanı daha da çekici kılmaktadır. Bu platform üzerinde yapılan Sosyal Medya Pazarlama faaliyetleri ile potansiyel müşterilerinize çok düşük maliyetlerle ulaşmak, daha çabuk sonuç almak, marka değerini yükseltmek ve nihayetinde toplam faydası oldukça yüksek bir sonuç elde edebilirsiniz.
Sosyal medyanın önemini anlatmak için aşağıdaki istatistikleri inceleyelim.
2019 yılı verilerine göre dünyada 3.48 milyar sosyal medya kullanıcısı bulunmaktadır.
Peki ya Türkiye’de? Aktif sosyal medya kullanıcı 52 milyon! Ülke nüfusunun %63’ü sosyal medyayı kullanmaktadır. Ayrıca günlük olarak ortalama 2,5 saatten fazla sosyal medyada gezinmekteyiz.
Aşağıda ise sizlere hangi platform üzerinde çalışma yapacağınıza fikir vermesi açısından başka bir bilgi daha vermek istiyorum. Türkiye’de en çok hangi sosyal platformlar kullanılıyor?
En çok kullanılan sosyal platform olan Facebook için istatistikler bizlere, erkeklerin daha ağırlıklı olarak bu platformu kullandıklarını, kadın ve erkek kullanıcıların en yoğun olduğu yaş aralığı ise 25-34 olarak belirlenmiştir.
Sosyal Medya Pazarlama alanındaki potansiyel gücü gördükten sonra diğer konulara geçebiliriz. Sosyal Medya Pazarlaması, dijital pazarlamanın bir alt dalı olarak değerlendirilir. Bu nedenle dijital çağda en çok kullanılan ve firmaların en çok tercih ettikleri, hemen her gün karşımıza çıkan sponsorlu gönderiler, bu alanda yapılan pazarlama faaliyetlerini göstermektedir. Peki etkili bir sosyal medya pazarlaması nasıl olmalıdır?
Sosyal Medya Pazarlama Stratejileri
Sosyal medya stratejileri, etkili bir reklam çalışması yapmak ve/veya etkili sosyal medya yönetimi için oldukça kritiktir. Etkili bir Sosyal medya stratejisi belirlemek için, platformlar hakkında yeterince bilgi edinmeniz gerekmektedir.
Sosyal medya pazarlama çalışmalarında etkin bir sosyal medya stratejisi için ilk adım, hedef kitle analizidir. Her platform kendi özelinde farklı seçenekler sunuyor olsa da önemli olan bu alanda oldukça fazla seçeneğim mevcut olmasıdır. Hedef kitle analizinin nasıl yapılacağı ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Sosyal medya stratejisi için ikinci adım, etkili ve kaliteli içerik olmalıdır. Karşınıza günlük olarak sosyal medya platformlarına göz atarken birden çok reklam çıkmaktadır.
Peki kaçı sizin ilginizi çekiyor? Reklam verdiğinizde sizin reklamınıza kullanıcılar neden bakmalı? Seçtiğiniz görsel ve içerik, yine seçtiğiniz hedef kitlenize hitap ediyor mu? Öne çıkarmak istediğiniz şey nedir? Hangi kelimeler daha etkili olur? gibi sorulara cevap vererek etkili, kaliteli, özgün ve ilgi çekici çalışmalar yapmalısınız.
Geldik üçüncü adıma. Etkili bir sosyal medya stratejisi için olmazsa olmaz bir adım da rakip analizidir. Bu alanda rakiplerinizi iyi takip etmelisiniz. Onların yapmış olduğu çalışmaları takip ederek, neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar verebilir, onların eksik bulduğunuz yanlarını kendiniz için kullanabilirsiniz.
Daha önce de bahsettiğim gibi, sosyal medya platformlarda hangi dili kullanmanız gerektiğine mutlaka önem vermelisiniz. Sosyal medya platformları kullanım amacı olarak birbirinden ayrıldığı gibi kullanım şekli olarak da birbirinden ayrılmaktadır. Platforma özgü çalışmalar yapmaya gayret etmelisiniz.
Etkili bir sosyal medya stratejisi için diğer bir adım ise yaptığınız çalışmalarda sizlere yöneltilecek yorumlara vereceğiniz tepkilerdir. Yorumlara cevap vermek için yorumları takip etmeniz gerekir. Takip çalışmaları için Argyle Social, Commun.it, Google Alerts, Hootsuite, Social Mention, SocialBro ve Sprout Social gibi bir çok servis, yorum takibi hizmeti vermektedir. Bu ve bu gibi hizmetlerden faydalanmalısınız.
Son olarak etkili bir sosyal medya stratejisi için, yapmış olduğunuz bütün çalışmaların raporlamasını yapmaktır. Bu kısımda her platformu analiz ederek genel tabloda hangi sosyal medya platformunun size daha çok fayda sağladığı, hangisinden dönüşümlerin daha yüksek olduğu gibi birçok soruya cevap verecek metrikleri içeren raporlar hazırlamanız ve bunları analiz etmenizdir. Ayrıca hedef kitlenizi daha iyi tanımak amacıyla ufak anketler yapabilir, bunları analiz ederek daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.
Guy Kawasaki sosyal medyanın 5 kuralını şu şekilde tanımlamaktadır.
Google+ tutkunun, Facebook insanların, Linkedin tellalığın, Pinterest resimlerin ve Twitter algının yeridir.