Ana SayfaDijital AraçlarHangi Domain Uzantısı Ne Anlama Geliyor? Ne İçin Kullanabilirsiniz?

Hangi Domain Uzantısı Ne Anlama Geliyor? Ne İçin Kullanabilirsiniz?

Hangi Domain Uzantısı Ne Anlama Geliyor Ne İçin Kullanabilirsiniz
Peki .org, .net, .co, .us vb. diğer tüm alan adı uzantıları ne anlama gelir?

 

Web’de en çok tanınan alan adı uzantısı .COM’dur. Ülkemizdeki çoğu kişi, Türkiye’yi temsil eden ccTLD (ülke kodlu Üst Düzey Alan Adı) olan .com.tr’yi tanır.

Peki .org, .net, .co, .us vb. diğer tüm alan adı uzantıları ne anlama gelir?

Hangi Domain Uzantısı Ne Anlama Gelir?

1) .Com

.Com alan adı uzantısı, tüm alan adı uzantıları arasında en popüler olandır ve bu, .com’u çoğu web sitesi için en uygun hale getirir. Teknik olarak, web’deki çoğu site için geçerli olan “commercial (ticari)” anlamına gelir. .Com alan adlarıyla ilgili sorun, aynı zamanda en çok kullanılan domain uzantısı olmasıdır, yani istediğiniz alan adı müsait olmayabilir.

2) .Net

.Net alan adı uzantıları, e-posta servis sağlayıcıları veya internet sağlayıcıları gibi network-type işletmeler için oluşturulmuştur. Web’de en çok kullanılan uzantılardan biridir.

3) .Org

Organization’ın kısaltması olan bu alan adı uzantısı genellikle kar amacı gütmeyen veya kamuya açık bir kuruluşa, topluluğa veya gruba atıfta bulunur.

Her zaman olmasa da, birçok .org alan adı, sitenizin güvenli görünmesini sağlar. Ancak .org’u bir blog veya e-ticaret sitesi için kullanmaktan kaçınmanız gerekir, ziyaretçilere sitenizin amacı hakkında yanlış bir izlenim verebilir.

4) .Co

Hem “corporation” hem de “company” anlamına gelir. Kullanıcılar .com adreslerine bir alternatif olarak bu uzantıyı tercih eder. .Co ayrıca bir işletme konumunu ayırt etmek için co.uk gibi ccTLD uzantılarıyla eşleştirmek için popüler bir uzantıdır. .Com yerine .co kullanmak, genel alan adını biraz daha kısa ve estetik açıdan daha iyi bir hale getirir.

5) .Io 

.Io, mobil ve bilgisayar uygulaması web siteleri ve açılış sayfaları için giderek daha popüler hale gelen bir seçenektir. Teknoloji odaklı siteler, özellikle teknoloji startup’ları .io’yu tercih eder. .Io, BT ve oyun endüstrilerinde daha tanınır hale gelirken, bu endüstrileri takip etmeyen kişiler onu güvenilir olarak görmeyebilir.

6) .Biz 

İş kullanımı için oluşturulan bir başka alan adı olan .biz, bir web sitesini genellikle çevrimiçi olan bir işletme olarak ifade eder. Uzantı 2001’de piyasaya sürülen alan adı uzantısı, ticari web sitelerinin amaçlarını hemen belirtmelerine yardımcı olurken, hala .com ve .org alanları kadar popüler değildir.

7) .Us 

Sadece ülkeye özgü olan ccTLD’ler vardır. Bunlar sınırlıdır ve yalnızca aynı ülkede ikamet eden bir şirket veya kuruluşlar tarafından tescil edilebilir. Örneğin, yalnızca ABD şirketleri bir .us alan adını kaydedebilir.

8) .Edu 

Alan adı uzantılarının ilk günlerinde .edu, eğitime odaklanan herhangi bir kuruluş tarafından kullanılabilirdi. 2001 yılından bu yana alan adı uzantısı, ortaöğretim sonrası kurumlarla sınırlandırılmıştır.

9) .Gov 

Government’ın (devlet) kısaltması olan .gov uzantısı, devlet kurumları tarafından kullanılabilir.

10) .Shop 

Genel bir üst düzey alan adı uzantısı olarak, dünyadaki herkes bir .shop alan adı kaydedebilir. E-ticaret, alışveriş platformları ve perakende markalarına yönelik olan .shop, .com’a harika bir alternatiftir. Birden çok dilde tanınan bir .shop alan adı, çevrimiçi satışlarınızı artırmanıza yardımcı olur.

11) .Store

Genel bir üst düzey alan adı uzantısı olarak, dünyadaki herkes bir .store alan adı kaydedebilir. Çevrimiçi alışveriş portalları, yerel işletmeler, yeni başlayanlar ve perakende markalarına yönelik olan .store, .com’a harika bir alternatiftir. Birden çok dilde tanınan bir .store alan adı, çevrimiçi satışlarınızı artırmanıza yardımcı olur.

12) .Com.tr

.Com.tr alan adı uzantısı, ziyaretçilerinize işletmenizin ve web sitenizin Türkiye merkezli olduğunu söyler. Bunun nedeni, .com.tr’nin Türkiye için ülke kodlu üst düzey alan adı (ccTLD) olmasıdır. .Com.tr herkes tarafından kaydedilebilir.

13) .Eu

.Eu alan adı uzantısı, işletmenizin ve web sitenizin Avrupa merkezli olduğunu söyler. Bunun nedeni, .eu’nun Avrupa Birliği için ülke kodlu üst düzey alan adı uzantısı (ccTLD) olmasıdır. Bu, yalnızca işletmeniz Avrupa’daysa bir .eu alan adı kaydedebileceğiniz anlamına gelir.

14) .De

.De alan adı uzantısı, işletmenizin ve web sitenizin Almanya merkezli olduğunu söyler. Bunun nedeni, .de’nin Almanya için bir ülke kodlu üst düzey alan adı uzantısı (ccTLD) olmasıdır. Almanlar tarafından iyi bilinen ve güvenilen bir .de alan adı, Almanya’da faaliyet gösteren veya Alman tüketicileri hedefleyen herhangi bir işletme için mükemmel bir seçimdir.

15) .Icu

.Icu, çevrimiçi varlık oluşturmak isteyen kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, işletmeler, markalar, bireyler için mükemmel bir alan adı uzantısıdır.

16) .Uk

.Uk alan adı uzantısı daha fazla bölgesel trafik çeker (yani, Birleşik Krallık ile ilgili tüketiciler ve işletmelerden) ve daha fazla Birleşik Krallık Google trafiğini web sitenize yönlendirir. Yerel bir işletme web sitesi oluşturuyorsanız, bunun birkaç avantajı vardır. İnsanlar bir .co.uk uzantısı gördüklerinde, yerel bir Birleşik Krallık işletmesiyle muhatap olduklarını varsayar.

17) .London

.London alan adı uzantısı, Londra’da çalışan, yaşayan veya iş yapan herkes için kullanıma sunulmuştur. Özellikle seyahat, turizm veya Londra etkinlikleri gibi Londra’ya özgü ürün ve hizmetleri tanıtan herkes için idealdir.

18) .Site

İlk olarak 2015 yılında kullanıma sunulan .site alan adı uzantısı, özellikle çevrimiçi perakendeciler ve teknoloji şirketleri arasında popülerdir.

19) .Online

2015’teki lansmanından bu yana dünya çapında en çok tanınan üçüncü yeni jenerik TLD olan .online, çevrimiçi varlığınızı büyütmenize olanak tanıyan bir alan adı uzantısıdır.

20) .Work

2015’ten beri mevcut olan .work alan adı uzantısı, işe alım görevlileri, kariyer danışmanları ve insanların iş bulmalarına yardımcı olan diğer profesyoneller için ideal bir domain uzantısıdır.

21) .Top

18 Kasım 2014’ten itibaren herkes tarafından kaydedilebilir hale gelen .top domain uzantısı, belirli bir sektör, alan veya mesleğin müşterilerine sunulan bazı TLD’lerin aksine, herkes için uygun olan genel bir alan adı uzantısıdır.

22) .Xyz

2 Haziran 2014’te piyasaya sürülen .xyz domain uzantısı için kayıt kısıtlaması yoktur. Bu alan adları, ister şahıs ister küçük işletme ister büyük kurumsal girişim olsun, herkes tarafından herhangi bir proje için kaydedilebilir. Dünya çapında en popüler uzantılardan biri olarak kendini kanıtlayan .xyz 230’dan fazla ülkede kullanılır.

23) .Me

.me, Karadağ ülkesi için bir TLD’dir ve .me’nin 2006’daki başlangıcından bu yana ilk kullanım amacı bu Avrupa ülkesiyle ilişkili web siteleri için bir uzantı sağlamaktı. Fakat uzantının anlamsal anlamı, alan adının popülaritesinde bir artış yaşamasına neden olmuştur.

Genel bir üst düzey domain (TLD) olarak, dünyadaki herkes bir .me alan adını kaydedebilir, ancak blogger’lar, portföy sahipleri, küçük işletmeler, influencer’lar vb. için idealdir.

24) .Education

Eğitim anlamına gelen .education alan adı; okullar, eğitim siteleri ve öğretmenler için ideal bir seçenektir.

25) .University

Sektöre özel bu TLD, kolayca tanınabilir ve güvenilir bir seçenek sunar. Web’de pazarlama yapmak isteyen üniversiteler için .university üst düzey alan adı uzantısı mükemmel bir seçenektir.

26) .Coffee

Nisan 2014’te bir alan adı uzantısı olan .coffee, kahve ithalatçıları, toptancılar, kafeler, restoranlar ve kahve makinesi satıcıları gibi kahve ile ilgili bir operasyonu olan herkes için kullanılabilen bir alan adı uzantısıdır.

27) .Restaurant

Tüm yemek endüstrisi için pazara özel bir TLD olarak sürülen .restaurant alan adı uzantısı; restoranlar, yiyecek distribütörleri, şefler, aşçılar ve yemek eleştirmenleri tarafından kullanılabilir.

28) .Marketing

.Marketing; küçük işletmeler, bireyler, PR ajansları, freelance çalışanlar ve pazarlama ajansları için kullanılabilir olan yeni bir alan adı uzantısıdır. Yeni kurulmuş bir pazarlama ajansıysanız, .marketing alan adı kaydetmeyi düşünebilirsiniz. Bu uzantı, ajansınızın hangi hizmetleri sunduğunu açıkça ortaya koyacaktır.

Atak Domain ICANN Acredite bir domain firmasıdır. 1500+ den fazla domain uzantısını tescil eden çok nadir domain firmalarından biridir. Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda alan adı ile mükemmel alan adınızı bulmanızı kolaylaştırır. Ülkeye, bölgeye, sektöre, hobiye, topluluğa ve daha fazlasına göre seçim yapabilirsiniz.

Halil Bayrak
Halil Bayrak
Sosyal medya yönetimi üzerine çalışan ve Dijital pazarlamaya yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen Dijilopedi'nin kurucularından olan Halil BAYRAK, SEO, AdWords, Analytics ve Sosyal Medya Yönetimi konularında çalışmalar yürütmektedir. "Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.

Cevap Ver

Lütfen buraya görünüşünüzü giriniz.
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

- Advertisment -

SEO - SERP ANALİZ ARACI