Ana SayfaPazarlamaSosyal Medya Pazarlamaİçerik Yönetimi İle Sosyal Medyada Başarıyı Yakalayın

İçerik Yönetimi İle Sosyal Medyada Başarıyı Yakalayın

Sosyal medya yönetmek zor iştir. Profesyonel içerik yönetimi ile kaliteli içerik üreteceksin, görsellerinde kullandığın renklere bile dikkat edeceksin, her mecra özelinde paylaşım tasarlayacaksın vs…

Asıl zorluk içerik üretmek arkadaşlar! 1 haftalık paylaşım planınızı hazırlarken bile zorlandığınızı görür gibiyim. Evet herkes bu sıkıntıyı bazı zamanlarda yaşayabilmektedir. Sizlerle birlikte içerik üretme zorluğunu nasıl aşarız onu konuşmak istiyorum. Haydi buyurun!

PROFESYONEL GÖRÜNÜN

İçerik yönetiminden önce sizlere ufak bir şeyden bahsetmek istiyorum. Ürettiğiniz içerikleri paylaşacağınız hesap profillerinin etkileyici olması çok önemlidir. Profil, sayfaya bakanlar üzerinde hızlı bir izlenim oluşturmaktadır. Profil tüm dünyanın görüp inceleyebileceği bir öz geçmiştir. Profilin etkisini maksimum düzeye çıkarmak için;

  • Nötr bir ekran adı seçin, basit ve mantıklı bir isim seçerek insanların bizi daha kolay bulmalarını sağlayın.
  • İnsanlar profilleri incelemez unutmayın sadece hızlıca bakıp karar alırlar. Profil hoş, güvenilir ve yetkin biri olduğumuzu göstermelidir. Profil fotoğrafı, kapak fotoğrafı, biyografik metin ve linkler doğru kurgulanmalıdır.
  • Firma için kullanılan hesapta her yerde aynı logoyu kullanın. Kapak fotoğrafı , en önemli konuları yansıtan bir hikaye anlatmalıdır. Kapak fotoğrafları profil fotoğraflarına göre daha fazla oyun alanı ve yaratıcılık fırsatı sunmaktadır.
  • Platformların çoğu, profilinizin yanına bir slogan koymamız için yer ayırıyor. İki – dört sözcükten oluşan slogan ile varoluş nedeninizi anlatın.
  • Google+, Facebook ve LinkedIn gibi hesaplarda isme göre bir url alın. Her türlü isim rastgele dizilmiş 21 rakamdan iyidir.

İÇERİK YÖNETİMİ

Gelelim içerik yönetimine… Sosyal medyada her gün karşılaşılan zorluk, paylaşacak içerik bulmaktır dedik. Neden peki? Çünkü içerik oluşturma işlemi uzun iletiler yazmayı, resim ve videolar çekmeyi gerektirir. İstikrarlı olarak haftada iki parçadan fazla içerik yaratmak oldukça zordur, iki parça da sosyal medya için yeterli değildir.

Aşağıda sizlere içerik üretmenize yardımcı olabilecek birkaç kaynağı belirtmek istiyorum.

  • Alltop; Binlerce internet sitesinden ve blogdan çeşitli RSS içeriklerini seçip derleyerek, bini aşkın konu içerisinde toplamaktadır.
  • Feedly; Rss beslemeli bir sitedir ve toplanan bilgileri dergi formatında sunar.
  • Reddit; Burada insanlar hikayelere oy veriyor, en popüler olanlar da ana sayfada yayımlanıyor. İşinize yarayabilir.
  • SmartBrief; Meslek birlikleri için yüksek kaliteli içerik sunar. Çok çeşitli konuları içerisinde barındırmaktadır.
  • Google Trends; neyin popüler olduğunu konuma göre bulabilirsiniz.
  • Facebook haber akışı sağında trending denen bir alan bulunur. Burada paylaşmaya değer hikayeler de elde edilebilir.
  • NPR; Çok kaliteli içerik bulunabilecek bir diğer seçenektir

Evet arkadaşlar, yukarıdaki siteleri kendi içeriğinizi oluştururken kullanabilirsiniz. Gerisi sizin yaratıcı ruhunuza kalmış 🙂

Bu sitelerin dışında ortak ilgi alanları olan insanlar ve kuruluşları sosyal platformdan takip edin. Bu gruplar kaliteli içerik bulmanızı sağlayacaktır.

İnsanların paylaşımları beğenmesi ve yorum yapması harikadır. Ancak asıl iltifat, gönderilerinizi paylaşmalarıdır. Paylaşılan içerik kaliteli içeriktir. Hesabınızda haftada bir de olsa eğlenceli bir şeyler paylaşmanız ilgiyi arttıracaktır.

Özel günleri asla kaçırmayın! Paylaşımlarınızı da özel günlere denk getirmeye çalışabilirsiniz. Bu günler sizin için fırsat olabilir…

Paylaşılacak fotoğraf bulmak için bakabileceğimiz en zengin kaynak Instagram’dır. Bu mecrayı kendi içeriklerinizi üretmek için kullanabilirsiniz.

Sosyal medyada az ve öz ifadeler laf kalabalığını yener. İnsanlar anlık ve hızlı karar veriyor, ilgilerini hemen çekemediğiniz zaman bir başka gönderiye geçecekler unutmayın!

Birçok kişi ve şirket, takipçilerin ilgisini nelerin çekeceğini çok dar bir kapsamda ele alıyor. Şöyle düşünün. Apple sadece kendi ürünleri ile ilgili içerikler mi paylaşmalı? Hayır! Bu haliyle sosyal medyada sıkıcı olursunuz ve sıkıcı olmak fayda sağlamaz. Örnek olarak;

  • Samsung – Android Meraklıları – 2017’nin En İyi 100 Android Uygulaması
  • Havayolu – Sık Sık Seyahat Edenler – Türkiye’nin Gezilmesi Gereken Yerleri
  • Tasarım Ajansı – Pazarlamacılar – Neden Web Sayfalarının Altına Reklam Koymalıyız vb.

20 paylaşımınızdan sadece 1 tanesi sizden bahsetmelidir. Bir sivil toplum kuruluşunun her gün bağış istediğini hayal edin. Sizce bu kullanıcıları nasıl etkilerdi?

Birazda içerik üretmenin inceliklerine göz atalım.

  • Bir gönderide resim ve görsel kullanıldığı zaman, görsel kullanılmayan gönderilere göre %94 oranında görüntüleme almaktadır. Bu nedenle en az 500 piksellik bir resim kullanılması gerekir. Adil kullanım ve telif hakkına da dikkat etmenizi tavsiye ederim. Minnesota Üniversitesi’nin bu konu hakkında bir liste yayınlamıştır.
  • Kendi fotoğraflarınız üretmek için çeşitli araçlar kullanabilirsiniz. (Canva, Easly gibi)
  • Google+, Facebook ve LinkedIn üzerinde, paylaşımınız 4 paragraftan uzunsa maddeleme işaretini kullanın. Ayrıca paylaşımlar için saat başlarını kaçırmayın.
  • Paylaşımlarınıza hashtag kullanarak paylaşımın hangi konu ile ilgili olduğunu belirtmiş oluruz. Mesajlarınıza iki veya üç adet hashtag eklemenizi öneririz. Ancak Pinterest ve Linkedin üzerinde bu yöntemi kullanmayın 🙂
  • Dikkat çekici başlıklar okunurluğu arttıracaktır. Bu nedenle başlıklarınızı özenle seçmenizi öneririm.
  • Sosyal medyada şu saatler için paylaşıma uygundur diyemem. Zaten takipçilerin huyu suyu her zaman farklı olacaktır. Bu nedenle hafta sonu paylaşım yapıp yapmayacağınızı, hangi saatleri kullanacağınızı test edin.
  • İnsanlara ne paylaşmalarını gerektiğini söylemek kötü sonuçlar doğurur! Bu nedenle böyle bir istekte kesinlikle bulunmayın ve asla takipçi satın almayın! Daha fazla takipçi kazanmanın %90’ı kaliteli içerik paylaşmaktan geçer. Bunun dışında kalan her şey optimizasyondur.
  • Gelen yorumlara verilen cevaplar oldukça kritik bir öneme sahiptir. Bu yorumlara cevap verirken hiçbir şeyi kişisel olarak algılamadan yazın. Ayrıca kullanıcılar size yazdıkları yorumları çok geçmeden cevaplamanızı beklemektedir. Zamanı lehinize kullanmak için Argyle Social, Commun.it, Google Alerts, Hootsuite, Social Mention, SocialBro ve Sprout Social gibi servisleri kullanabilirsiniz.
  • Son olarak kullandığınız platformu analiz etmeyi ihmal etmeyin.

Sıra geldi tavsiye edilen paylaşım sayılarına! Günlük ne kadar paylaşım yapmalıyız? Her mecrada bu sayı farklı mı olmalı? Diye soracak olursanız aşağıdaki tabloyu incelemenizde fayda var.

Sosyal Platform Minimum Maksimum
Facebook 1-2 3-4
Google+ 3-4 8-10
Twitter 8-12 25
Linkedin 1 4

 

Son olarak sosyal medyanın 5 kuralı;

Google+ tutkunun, Facebook insanların, Linkedin tellalığın, Instagram resimlerin ve Twitter algının yeridir.

Tüm bu bilgiler ışığında içerik üretirken kendine şu dört soruyu sor:

  • Söylemek istediğim şey nedir?
  • İstediğim şeyi hangi sözcüklerle ifade edebilirim?
  • Mesajımı hangi imge ya da deyimle netleştirebilirim?
  • Bu imge bir etki yaratacak kadar taze ve yeni mi?
Halil Bayrak
Halil Bayrak
Sosyal medya yönetimi üzerine çalışan ve Dijital pazarlamaya yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen Dijilopedi'nin kurucularından olan Halil BAYRAK, SEO, AdWords, Analytics ve Sosyal Medya Yönetimi konularında çalışmalar yürütmektedir. "Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.

Cevap Ver

Lütfen buraya görünüşünüzü giriniz.
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

- Advertisment -

SEO - SERP ANALİZ ARACI