Ana SayfaDijital AraçlarGoogle AdsGoogle Adwords (Ads) İçin Doğru ve En İyi Anahtar Kelimeleri Seçme

Google Adwords (Ads) İçin Doğru ve En İyi Anahtar Kelimeleri Seçme

Bir dijital pazarlama uzmanı veya adayı iseniz bilmeniz gereken en önemli konulardan birisi Google Adwords için doğru ve en iyi anahtar kelimeleri seçme meselesidir.

Adwords İçin Doğru ve En İyi Anahtar Kelimeleri Seçme

Bir dijital pazarlama uzmanı veya adayı iseniz bilmeniz gereken en önemli konulardan birisi Google Adwords için doğru ve en iyi anahtar kelimeleri seçme meselesidir. Çünkü doğru anahtar kelimeler, doğru müşterilere ulaşmanızı, maliyetlerinizi minimize etmenizi ve yatırımınızın getirisini de maksimuma çıkarmanızı sağlayacaktır.

Hadi adım adım ilerleyelim.

1. Anahtar Kelimeler Nasıl Belirlenir?

Öncelikle işletme ve reklam hedeflerimizi net bir şekilde belirlemeliyiz. Bu işlemi sadece aklınızda duracak şekilde yapmayın, kağıda, excel’e, word’e dökmeye özen gösterin. Ve şu soruyu kendinize sorun: Satış yapmayı hedeflediğim insanlar, bana nasıl bir arama motoru sorgulaması ile ulaşabilirler? Cevaplarını etrafınızdaki kişilerle istişareler ederek, sektör jargonlarıyla, LSI (Latent Semantic Indexing) ile yani benzer arama motoru sorguları ile zenginleştirin.

Söylediklerimden bazıları gayet açık fakat bilmeyenler için LSI’ye dair bir örnek gösterelim. Örneğin bizim bir ekonomi dergimiz olsun ve bununla ilgili Google Adwords‘te reklam vererek satışlarımızı/abone sayımızı arttırmak istiyor olalım. En iyi ekonomi dergisini de anahtar kelimelerimizden birisi olarak belirlemiş olalım.

Şimdi bu anahtar kelimenin LSI’lerini bulalım. Sorgu alanına anahtar kelimemizi yazdığımızda Google bize bazı başka kuyruklu ve benzer anahtar kelimeler önerecektir. Bu anahtar kelimeler aslında insanların sıklıkla arattığı anahtar kelimelerdir. İşte tam da aradığımız, not etmemiz gereken kelimeler de bunlardır.

Google Arama Motoru Sorgu Uzantıları

Bir de arama motoru sorgulamasında en altta gözüken kısma dikkat edin. Bunları da muhakkak not edin.

Google Arama Motoru Sorgu Uzantıları-Alt Kısım

Burada şu hususu kaçırmayalım. Bize hedeflerimiz ile alakalı kelimeler lazım, bütün anahtar kelimeler değil!

Evet, artık anahtar kelime listemiz hazır. Şimdi sıra geldi anahtar kelimelerimizi analiz etmeye. Bunun için çeşitli araçlar var. Ama siz Google’ın Anahtar Kelime Analizi aracını kullanabilirsiniz. Tabi bunun için bir adwords hesabınız olmalı! Takip etmeniz gereken yolu aşağıda görebilirsiniz.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Resimde gözüken “Anahtar Kelime Planlayıcı” tıklayınca sizi aşağıdaki ekran karşılayacak:

Google Anahtar Kelime Aracı

Burada “ürününüz veya hizmetiniz” alanına anahtar kelimelerinizi yazıp taratabilirsiniz. Veya “açılış sayfanız” kısmına web sitenizin açılış sayfasını yazıp, teklifler alabilirsiniz. Yine aşağıda dil, lokasyon gibi filtrelemeler yapabilirsiniz.

Şimdi belirlediğiniz anahtar kelimelerinizi aralarına virgül koyarak “ürününüz veya hizmetiniz” alanına yazın ve “Fikir Al” butonuna tıklayın. Bir anahtar kelime ile örnek aşağıdaki gibidir:

Anahtar Kelime Aranma Hacmi Analizi

Gördüğünüz gibi anahtar kelimenizin ortalama aylık aranma hacmi, rekabet gücü ve önerilen teklifi gibi bilgiler önümüze gelmektedir. Arama hacmi veya rekabeti düşük anahtar kelimeler için bazen veriler gelmeyebilir. Yine reklam grubu teklifleri de bir sekme olarak bize gösterilmektedir.

Yazdığınız anahtar kelimelerin arama hacmi düşük olanlarını çıkarın. Zira bunlar trafik çekmeyecek kelimelerdir.

2. Anahtar Kelimelerinizde Eşleşme Türlerini Kullanın

Anahtar kelimelerinizin hepsi geniş eşlemeli olmamalıdır. Zira alakasız kişilere reklamlarınızın gözükmesinin anlamı yoktur.

Tavsiyem, uzun kuyruk sorgularını yakalamak için geniş eşlemeyi kullanırken, arama hacmi yüksek jenerik aramalarda tam eşleme yöntemini kullanın. Böylece ilgisiz trafiğin önüne geçmiş olursunuz.

Eşleme yöntemleri ile ilgili mantığı aşağıdaki görselimizde inceleyebilirsiniz. Bu konu detay istediğinden, daha detaylı bilgi için “Google Adwords Anahtar Kelime Eşleme Yöntemleri” isimli yazımıza göz atmanızı tavsiye ederim

Adwords Eşleme Türleri

3. Negatif Anahtar Kelimeleri Kullanmayı Unutmayın

Alakasız sorgulamaların maliyetlerini önlemenin yolu negatif anahtar kelimelerdir. Bunu tüm reklam işlemlerinin doğal  bir parçası haline getirin. Negatif anahtar kelimeler için de bir liste oluşturmanız çok önemli. 1. madde de olduğu gibi negatif anahtar kelimeler için de bir liste çalışması yaparak trafiğinizi daha hassas hale getirebilirsiniz.
Bir anahtar kelimeyi negatif olarak eklemek istiyorsanız başına (-) simgesi koymanız yeterlidir.  Merak edenler için Negatif anahtar kelime eşleme stratejileri yazımızda detaylı anlatım bulunmaktadır.
Evet yazımızın sonuna geldik.
Soruların olursa yorum bölümünden bize sorabilirsiniz.
Başarılar dilerim.

 

Cengizhan SALİH
Cengizhan SALİH
Konvansiyonel ve dijital medya kampanyalarının planlanması ve icra edilmesi üzerine çalışan ve https://dijilopedi.com'un kurucularından olan Cengizhan SALİH, dijital pazarlama özelinde SEO, AdWords, PPC, Analytics ve Sosyal Medya Reklamları konularında çalışmalar yürütmektedir. "Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.

1 Yorum

Cevap Ver

Lütfen buraya görünüşünüzü giriniz.
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

- Advertisment -

SEO - SERP ANALİZ ARACI