6 Soruda Google Adsense
Arama motoru pazarlamacılığı içerisinde değerlendirilebilir bir sistem olan Google Adsense, Google’ın web site sahiplerine, çevrimiçi içerik üzerinden para kazanma imkanı veren ücretsiz bir reklamcılık hizmetidir.
Ülkemizde en çok kullanılan arama motoru olan Google’ın Adsense sistemi Türkçe dahil 37 farklı dili desteklemektedir. Adsense sistemine dahil olan yüzbinlerce web sitesi ve Youtube kanalı bulunmaktadır. Google Adsense sistemi birçok site sahibine gelir sağlamaktadır. Kazanılacak reklam gelirlerinde ise herhangi bir üst limit bulunmamaktadır.
Google AdSense, içeriğinize ve ziyaretçilerinize göre Google reklamlarını sitenizle eşleştirerek çalışır. Reklamlar, ürünlerini tanıtmak isteyen reklamverenler tarafından oluşturulur ve ödenir. Bir nevi Google AdWords reklamlarının yayınlandığı siteler Adsense sistemine dahil olan sitelerdir. Adsense, Adwords sisteminin sonuçlarının bir yansımasıdır da diyebiliriz. Bu nedenle Google Adsense sistemini anlamak için öncelikle AdWords sisteminin bilinmesi gerekmektedir. Google Adwords ile ilgili bilgi sahibi olmak için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Google Adsense ile Nasıl Para Kazanılır?
Google Adsense sisteminde reklamın türüne bağlı olarak, sitenizde gösterilen reklamlara yapılan tıklamalara veya gösterimlere göre ödeme yapılır.
Google Adsense sistemi ile yüksek miktarlarda para kazanmak için iyi içerik üreticisi konumunda olmanız gerekmektedir. Ayrıca site trafiğinizin ya da Youtube kanalınız için izlenme sayılarınızın yüksek olması gerekmektedir. Web site trafik arttırma ile ilgili bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Google Adsense Reklam Hedeflemesini Kim Yapar?
Google Adsense hangi reklamın sitenizde çıkacağını otomatik olarak belirler. Bu hedefleme içerik ve hedef kitle kriterlerine göre yapılır. Ayrıca sitenizde çıkacak olan reklamların reklam açık arttırmasına göre belirlendiğini de belirtmekte fayda var.
Belirlenen bu reklamları daha sonrasında;
-
Reklam Veren URL’i
Sitenizde reklamlarının çıkmasını istemediğiniz web sitelerin reklamlarını url ekleme sistemi ile,
-
Genel Reklam Kategorisi
Giyim, İnternet, Emlak ve Taşıtlar ile ilgili reklamları genel kategorilere göre,
-
Hassas Reklam Kategorisi
Din, Politika ve Cinsel İlişki ve Cinselliğe Atıfta Bulunma gibi hassas konularla ilgili kategorilerdeki reklamları filtreleyebilirsiniz.
Google Adsense’e Nasıl Kayıt Olunur?
Yüksek bir trafiğe sahip bir web sitesine yada izlenme sayıları yüksek bir Youtube kanalına sahipseniz tıklayarak üyelik için başvuruda bulunabilirsiniz. Google başvurunuzda sitenizle ilgili çeşitli metrikler bazında incelemesini gerçekleştirip size dönüş sağlar.
Adsense başvuruları ortalama 15-30 gün arasında onaylanmaktadır. Genellikle içeriği kötü olan(yasadışı içerik, spam, özgün olmayan içerik vb.) web sitelerinin başvuruları onaylanmamaktadır.
Üyeliğiniz onaylandıktan sonra panel içerisinde gerekli düzenleme ve ayarlamaları yapıp, bu işlem sonucunda oluşan kodları sitenize gömebilirsiniz.
Google Adsense ve Youtube İlişkisi
Google Adsense sistemine kayıt olduktan sonra Youtube kanalınız ile Adsense hesabınızı birleştirebilir ve Youtube kanalınız üzerinden para kazanabilirsiniz.
Google Adsense Ödemeyi Ne Zaman Yapar?
Google, ödemeleri site sahiplerinin kazancı $100’ı geçtikten sonra yapmaktadır. Ayrıca başvuru yaptıktan sonra 4 ay içerisinde, Google’ın ödeme gönderebilmesi için adresinizi doğrulamanız zorunludur. Bunun için, ödeme adresinize bir Kişisel Kimlik Numarası (PIN) gönderilir. Bu PIN’i hesabınıza girerek ödemenizi alabilirsiniz.
Adsense Hesabı İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Google getirmiş olduğu kuralları denetlemesi için oluşturduğu algoritmaları ile kötü kullanımların önüne geçmeye çalışmaktadır ve bu kurallara uymayan hesapları kapatır. Bu nedenle Google Adsense Politikalarını incelemenizi öneririm.
Google Adsense Reklam Politikaları Nedir?
Tüm Adsense kullanıcılarının bilmesi ve uygulaması gereken bir takım kurallar bulunmaktadır.
- Geçersiz Tıklamalar ve Gösterimler; Adsense kullanıcısı olarak kendi reklamlarınıza tıklamamalısınız. Ayrıca daha fazla para kazanmak için organik olmayan yollara başvurmamalısınız.
- İçerik Yönergeleri; Adsense kullanıcısı olarak aşağıdaki yasaklanan içeriklere Adsense kodunu koymamalısınız.
- Tehlikeli veya hakaret barındıran içerik
- Keyif verici madde ve uyuşturucularla ilgili içerik
- Alkolle ilgili içerik
- Yetişkenlere Uygun İçerik
- Tütün ürünleriyle ilgili içerik
- Sağlık hizmetleriyle ilgili içerik
- Bilgisayar korsanlığı ve program kırmayla ilgili içerik
- Ödeme programları sunan sayfalar
- Gerçeği yansıtmayan içerik
- Şiddet barındıran içerik
- Silahlarla ilgili içerik
- Dürüst olmayan davranışlara imkan veren içerik
- Yasa dışı içerik
- Telif Hakkıyla Korunan Materyal; Adsense kullanıcısı olarak telif hakkı yasasıyla korunan içeriğin bulunduğu sayfalarda Adsense reklamlarını yayınlamamalısınız.
- Taklit Ürünler; Google reklamlarını taklit ürünler satan veya tanıtan web sayfalarında yayınlayamazsınız.
- Reklam Yerleşimi; AdSense kodunu Pop-Up, E-Posta veya yazılım gibi uygun olmayan yerlere yerleştiremezsiniz.
Yukarıda bahsettiğim kuralları ihlal etmeniz durumunda hesabınız kapatılacaktır.
Tüm bu bilgiler ışığında iyi içerik üreten bir siteniz ya da izlenmesi yüksek bir Youtube kanalına sahipseniz Google Adsense sistemine kayıt olarak yüksek gelirler elde edebilirsiniz. İyi şanslar dilerim
Merhabalar,
Sitem Google Adsense onayı aldım. PİN’imide gönderdim. Açıkçası, sadece ödenecek ücret limitini doldurup beklemedeyim.
Aklıma takılan soru şu; sitem de excel de kendi yaptığım küçük programı satıyorum. Sitemde bu tür kazanç sağlamam, Google Adsense’yi iptal olur mu?
Merhabalar,
Sitenizde bir şey satmanız, adsense ile ilişkili değildir. Bu yüzden problem olacağını sanmıyoruz.
Yorumunuz için teşekkür ederiz.
Cengizhan bey, çok teşekkürler. İyi seneler dilerim.
cengizhan bey merhaba Benim haber sitem var. Haber içerikleri hepsi özgün trafikte baya iyi fakat google adsense başvurumu kabul etmiyor.
Sitenizde gizlilik politikası, künye ve iletişim bilgileri mevcut değilse başvurunuz onaylanmayacaktır.
Adsense yayıncı kullanıcı kimliğimi nereye yerleştiregimi bilmiyorum pub ile başlayan kimliğimden bahsediyorum doğru yere eklememe yardımcı olur musunuz
Burak Bey, kaynak kodlarınız içerisinde
etiketleri arasına ilgili kodu ekleyebilirsiniz