Sitemiz için hedefler oluşturmak ve hedef dönüşümlerini izlemek sitemizin amaçlarına uygun çalışıp çalışmadığını izlemenin en iyi yoludur. Peki o zaman google analytics‘te hedef nedir? Google Analytics’te hedef, firmamızla, web sitemizle…vb ilgili önemli bir aktiviteyi veya bir etkileşim ifade eder. Google Analytics’te şablon hedefler aşağıdaki gibidir:
GELİR
EDİNME
SORGU
ETKİLEŞİM
Esasında Google analytics’te 4 Tür hedef vardır:
URL Konum Hedefi
Sitede Geçirilen Süre Hedefi
Ziyaret Başına Sayfa Sayısı
Etkinlik
1. URL Konum Hedefi
Kullanıcılar herhangi bir aktiviteyi tamamladıkları zaman belirli bir sayfaya ulaşır. Örneğin bir siteye üye olduktan sonra kaydolduğunuz için teşekkürler sayfası iyi bir URL Konum hedefidir.
Satın alma veya bağış yapma durumlarında ise fatura özet sayfası veya bağış teşekkür sayfası aslında bir hedef sayfasıdır. S
2. Sitede Geçirilen Süre Hedefi
Ziyaretçiler belirlediğimiz bir süre veya daha çok veya pek kullanılmasa da daha az bir süre sitemizi ziyaret ettiklerinde süre hedefi gerçekleşmiş olur.
3. Ziyaret Başına Sayfa Sayısı Hedefi
Ziyaret başına sayfa sayısı hedefinde ise web sitemizde belirlediğimiz sayıda sayfa gösterimi yapıldığında hedefi gerçekleştirmiş oluruz.
4. Etkinlik Hedefi
Etkinlik hedefinde de video oynatma, reklam tıklama gibi etkinlik olarak tanımlanan bir işlem gerçekleştirildiğinde hedef gerçekleştirilmiş olur.
Şimdi resimli olarak google analytics’te hedef nasıl oluşturulur resimli olarak göstermeye çalışalım.
Adım 1.
Google Analytics panelinden “Yönetici” menüsüne tıklıyoruz.
Adım 2.
Google Analytics Yönetici panelinde, görünümün altındaki “Hedefler” menüsüne tıklıyoruz.
Adım 3.
Karşımıza kırmızı renkli bir “+YENİ HEDEF” butonu çıkacak. Şimdi de bu butona tıklıyoruz.
Adım 4.
Şimdi karşımıza 3 aşamalı bir süreç çıkacak. İlk olarak Hedef Oluşturma aşamasını geçmemiz gerekiyor. Bu aşmada google analytics bize bazı hedef şablonları sunuyor. İster bu şablonlardan birisini seçeriz, istersek özel bir hedef oluşturabiliriz.
Adım 5.
Şimdi ikinci aşamadayız. Bu aşamada hedefimize bir isim veriyor ve hedefimiz için bir tür seçiyoruz. Bu türlerle ilgili açıklamayı yukarıda yapmıştık.
Adım 6.
3. aşamada ise hedef ayrıntıları yer alıyor. Bu aşamada örneğin bir STK isek, teşekkür sayfamızın URL’ini resimde kırmızı ile gösterilen yere yapıştırıyoruz. Ardından her bir hedefe bir değer atamak istiyorsak, butonu aktif hale getirerek her dönüşüme bir değer atayabiliriz.
Kaydet dediğimizde artık hedefimizoluşmuş olacak. Bundan sonra size kalan süreci takip etmek.
Konvansiyonel ve dijital medya kampanyalarının planlanması ve icra edilmesi üzerine çalışan ve https://dijilopedi.com'un kurucularından olan Cengizhan SALİH, dijital pazarlama özelinde SEO, AdWords, PPC, Analytics ve Sosyal Medya Reklamları konularında çalışmalar yürütmektedir.
"Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.