Ana SayfaDijital AraçlarGoogle AdsGoogle Adwords (Ads) Çalışma Mantığını Anlamak

Google Adwords (Ads) Çalışma Mantığını Anlamak

Harika ürünler satıyorsunuz fakat hiçbir şey bilmediğiniz bir alanda iş yapmaya çalışıyorsunuz! Bunun yerine zaten çalışmakta olan şeyleri ikiye katlayarak para kazanmanız daha iyi olmaz mıydı?

Google Adwords’ün (Ads) Çalışma Mantığı

Şirketi olan insanlar biraz para kazanmaya başlar başlamaz, hemen farklı alanda yatırım yapma hakkında konuşmaya başlarlar. Tamamen yanlış bir tutum olduğu kanaatindeyim.

Harika ürünler satıyorsunuz fakat hiçbir şey bilmediğiniz bir alanda iş yapmaya çalışıyorsunuz! Bunun yerine zaten satmakta olduğunuz şeyleri ikiye katlayarak para kazanmanız daha iyi olmaz mıydı?

İşte Google AdWords bunu yapmanın en kolay yollarından birisidir genellikle.

ROI Örneği

ROI‘nin ne anlama geldiğini bilmiyorsanız, yatırım getirisi anlamına gelir. Üstteki örnek üzerinden okuma yapacak olursak, reklamlar için harcanan her 100 ABD doları için, 330.40 ABD Doları kazanılmış. Bunun gibi bir yatırımın getirisi (ROI), AdWords için öyle nadir görülen bir şey de değil.

Ancak Google Adwords’ün çalışma mantığını ve bize kazandırabileceklerini anlamak çok önemli. Bu yüzden bu konuyu biraz irdeleyelim.

Google Adwords’ün Avantajları ve SEO İlişkisi

Bir firma web sitesi için SEO, temel gıda gibidir. Yeni bir siteyi büyütürken başlamak isteyeceğimiz ilk yer içerikler ve bağlantılardır. SEO + içerik çok güçlü bir temel sağlar ve bir web sitesini uzun vadede güçlü ve bol müşterili bir dükkan sahibi yapmanın  en kârlı yoludur. Ancak SEO çalışmaları zaman alır ve sabır gerektirir.

İşin kolay yolu ise AdWords’tür. Bir saatten az bir süreyle reklamınızı yayına almaya ve müşteri yakalamaya başlayabilirsiniz. Ve işleri doğru yaparsanız (bu kılavuzun size yardımcı olacak), 1 saat sonunda yeni satışlar elde etmeye başlayabilirsiniz.

Ve en iyi kısmını söyleyeyim mi? Adwords performansa dayalıdır!  Tıklama olmadı ve potansiyel müşterileriniz dükkanınıza/web sitenize girmedi mi? Ödeme yapmazsınız. Bu kadar basit.

Ama Google Adwords‘ün tek faydası bu değildir…

İnsanlar Google’da bir şeyler arattığında, kendilerine özgü bir şeyler arıyorlar. Bu onların satın alım niyetleri olduğu anlamına geliyor. Yani aktif olarak satın alacak bir şeyler arıyorlar ve ürünlerinizi/hizmetlerinizi tanımlayan sözcükler ile alakalı kelimeler yazarak neyi satın almak istediklerini söylüyorlar.

İşte bu yüzden Google AdWords çok güçlü (ve kârlı). Piyasada daha iyi bir SEM (arama motoru pazarlaması) şimdilik görünmüyor.

Fakat birbirimize karşı dürüst olalım:

Google, organik arama sıralamalarda büyük markalardan hoşlanıyor. Dolayısıyla büyük bir marka olmadıkça veya olana kadar büyük markaları geçmekte zorlanabilirsiniz. Fakat iyi haber şu ki, AdWords öne geçmenize de olanak tanır.

Takım Elbise Sorgusu

Brango, piyasada çok güçlü rakipleri olmasına rağmen, rekabet seviyesi yüksek olan bir anahtar kelimede sektörün en büyük satış yerleri/markaları arasında yer almaktadır. Bu alışveriş reklamlarında olduğu gibi arama motoru reklamlarında da olabiliyor.

Fakat en iyi olduğunuz; yani en fazla dönüşüm sağladığınız anahtar kelimeleri keşfedene kadar bir miktar bütçe harcamanız gerekecektir.

Google Adwords Nasıl Çalışır?

AdWords açık artırma usulü ile çalışır. Anahtar kelimelere bir bedel tanımlanır ve kullanıcılar tıklama karşılığında para verirler. Ancak, en yüksek teklifi veren her zaman kazanmaz! Google, kullanıcıya en iyi deneyimi sağlamak için para teklifini kalite puanı ile birleştirir.

Kaliteli reklam + sağlam teklif = kazan!

Google Adwords‘ü daha önce denemediyseniz, eminim çok seveceksiniz. Ancak demeliyim ki: Google AdWords basittir, ancak kolay değildir.

Ustalık kazanmak biraz zaman alır ve çoğu şirket yeteri kadar sabırlı olamadığından para kaybeder. Hatta N. Patel’e göre AdWords‘le para kaybeden insanların %99’u çok erken ayrıldığı için kaybediyor. Bu yüzden okumaya, öğrenmeye ve kazanmaya karşı biraz sabırlı olmalısınız.

Google AdWords Nasıl Kullanılır ?

Biliyorsunuz ki insanlar Google’da sürekli bir şeyler aratırlar. Bu aratmalar, çoğu zaman almak istedikleri ürünü ve fiyatlarını incelemek için oluyor. İşte bu anahtar kelimeler, sizin seçtiğiniz anahtar kelimeler ile eşleşirse reklamlarınız o kişilere gösterilir.

Google Adwords Paneli – Tıklamalar

Google, reklamlarınızdaki tıklamaları sayar ve sizi her bir tıklama için ücretlendirir. Ayrıca, kullanıcıların ilgili anahtar kelimeyi aradığında reklamlarının ne sıklıkla gösterildiğini de size gösterir.

Tıklama sayısını gösterim sayısına böldüğümüzde, tıklama oranını (TO) elde edersiniz. Bu oran önemlidir, çünkü tıklama oranı hangi reklamların iyi çalıştığını ve hangilerinin iyi durumda olmadığını gösterir.

Google, gelirlerini en üst düzeye çıkarmak istemektedir; bu nedenle tüm teklif sahiplerinin aynı kalitede puana sahip oldukları varsayıldığında, ilgili anahtar kelime için en yüksek tutarı teklifi veren şirketin reklamını göstereceklerdir. Fakat herkesin aynı kalite puanına sahip olması gerçekte mümkün değildir. İşte burası çok önemli!

Google Adwords Kalite Puanı Faktörleri

Eğer reklamlarınız iyi bir kalite puanına sahip ise, daha az fiyat teklifi de verseniz rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Kalite puanı ise, Beklenen tıklama oranıReklam alaka düzeyi ve  Açılış sayfası deneyimine dayalı bir metriktir. Demek ki biraz ince bir çalışma ile daha az vererek rekabet gücümüzü arttırabiliriz.

Tabi dönüşüm almıyorsanız, bunların hiçbir önemi yok. Dönüşüm, yol göstericidir ve genellikle satışa yönelik işlemi ifade eder. Fakat bazen bu bir e-posta listesine kaydolmak gibi başka bir işleme yönelik de olabilir.

 

Google Reklamları

İşte bu yüzden size dönüşümlerini nasıl optimize edeceğiniz, hesabınızı nasıl ayarlayabileceğiniz konusunda da bir başka yazıda bilgi vereceğim. Buna biraz daha var. Fakat önce Google AdWords‘ün nasıl çalıştığına dair biraz daha derinlere bakmamız gerekiyor.

Eskiden, istediğin hemen hemen her anahtar kelime için teklif verebilirdiniz. Dolayısıyla,  birinin arattığı kelime/söz öbeği/cümle ile reklamını yaptığınız şey arasında ilişki olmasına gerek olmayan bir açık artırma olurdu.

Kalite Puanı  devreye alınınca her şey değişti. Bu metrik ile Google Adwords, sizin anahtar kelimeleriniz ile arama yapanların isteklerini daha uyumlu hale getirmek için çeşitli faktörleri birleştirdi ve hesabınızdaki her anahtar kelime artık bir kalite puanına sahip oldu.

Google Adwords Kalite Puanı

Google Adwords’ün kalite puanı hesaplamasında baktığı ilk faktör: alaka düzeyi .

Örneğin, birisinin “araç kiralama” işini araştırdığını varsayalım. Hangi anahtar kelimeden daha yüksek alaka düzeyi puanı alacağını düşünüyorsunuz?

  1. Araç Kiralama Ankara
  2. Kayak Kiralama

Kiralama açısından bir ilişki söz konusu olsa bile, birincisi açıkçası çok daha iyi bir uyum içindedir.

Adwords’ün baktığı ikinci kalite puanı faktörü tıklama oranıdır.

Google Adwords Tıklama Oranı

Reklamlarınızın gösterimler ve gerçek tıklamalar alması gerekir. Genel olarak daha yüksek bir tıklama oranı, reklamınızın ve anahtar kelime alakasının iyi olduğu anlamına gelir. Böylece Google gerçekleşen TO‘nızı hesaplayarak ve gelecekte beklenen TO‘nızı tahmin ederek reklamınızın birinin aramasına ne kadar iyi uyduğunu belirlemeye çalışır.

Kalite puanı faktörleri burada bitti mi? Henüz bitmedi 🙂 Az kaldı.

Birisinin aradığı kelime ile geldiği sayfa da alakalı olmalı ve güzel bir kullanıcı deneyimi sağlamalıdır. Açılış sayfasının kullanıcı dostu olması da çok önemli bir faktördür. Sayfanıza gelen kişinin sitenizi hemen terk etmesi Google için olumsuz bir işaret.

Bu, sebep fark etmeksizin sayfanızın alakasız veya kullanışsız olduğu anlamına gelir. Bu ise sizi daha yüksek açılış sayfası deneyimi yaşatan rakiplerinizin gerisine düşürecek veya daha fazla para ödeme zorunda kalmanıza neden olacaktır.

Bir de reklam sıralaması eşiğinden bahsedelim.

Google Adwords Reklam Sıralamasını Nasıl Yapar?

Google’ın tarifi şu şekilde: “Reklamınızın belirli bir konumda gösterilmesi için verilmesi gereken minimum tekliftir. Reklamların, gösterilmeye uygun olabilmesi için ilgili kalite eşiğine ulaşması gerekir. Bu sayede, kaliteli reklam deneyimi sürdürülebilir.

Reklam sıralaması eşikleri, reklam kalitenize göre belirlenir. Bu eşikler; reklam konumu, aramanın konusu ve niteliği, kullanıcı sinyalleri ve özellikleri (ör. konum ve cihaz türü) gibi çeşitli etmenlere göre ayarlanır. Reklam sıralaması eşikleri, reklamveren teklifi ve değerinin yanı sıra reklam kalitesinin de doğru değerlendirilmesini sağlar.

Netice olarak Google Adwords reklam sıralamasını; teklifinize, açık artırmaya, reklam kalitesine (kalite puanı), reklam sıralaması eşiklerine, arama bağlamı ve reklam uzantılarının etkisi gibi etmenlerin bir araya getirilmesiyle belirliyor diyebiliriz.

Tabi şunu da söylemeden geçmeyelim. Nadir de olsa bazı sektörlerde kelime başına inanılmaz rakamlar verilebiliyor. Örneğin otomotiv sektöründe 50 TL gibi yüksek bir tıklama başı maliyet olabiliyor. Evet çok pahalı görünüyor ama söz konusu reklam parasının 10 katı kadarını geri kazabiliyorsanız bu parayı ödemek için hiç de gönülsüz olmuyorsunuz.

Evet, artık Google Adwords’ün çalışma mantığı, Kalite Puanı ve Reklam Sıralamasına dair bilgileri edindik. Şimdi isterseniz gelin beraber bir örnek kampanya oluşturalım: 3 Adımda Google Adwords’te Kampanya Oluşturma – Resimli Anlatım

Görüşlerinizi bizden esirgemeyin.

Başarılar…

Cengizhan SALİH
Cengizhan SALİH
Konvansiyonel ve dijital medya kampanyalarının planlanması ve icra edilmesi üzerine çalışan ve https://dijilopedi.com'un kurucularından olan Cengizhan SALİH, dijital pazarlama özelinde SEO, AdWords, PPC, Analytics ve Sosyal Medya Reklamları konularında çalışmalar yürütmektedir. "Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.

Cevap Ver

Lütfen buraya görünüşünüzü giriniz.
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

- Advertisment -

SEO - SERP ANALİZ ARACI