Dijital pazarlama süreçlerinde tanıtılan ürünler hakkında geri dönüşler, müşterilerin marka hakkındaki izlenimleri ve hepsinin genel toplamı markanın kitlesel bazda etkileşimini ölçümlemek ve pazarlama stratejisini bu analizler neticesinde şekillendirmek, başarılı bir iletişimci/pazarlamacı için oldukça kritiktir. Peki marka itibarı nasıl ölçülür? Hazırsanız başlayalım…
Dijital Pazarlama ve İtibar Yönetimi
Dijital Ortamdaki Yansımalara Kulak Verin; Kitle etkileşimini analiz etmek, itibar yönetiminin temel adımıdır. Dijital ortamda markanız ile ilgili içerikleri takip etmek için Awario, Brandwatch, Talkwalker vb. araçları tercih edebilir, belirli anahtar kelimeler ile Google’da aramalar yapabilir ve TweetDeck gibi sosyal medya monitoring araçlarını kullanabilirsiniz.
Ancak bu aşamada etkili bir araç kullanmak, duygu analizi yapmanızı sağlayacaktır. Bu sayede marka hakkında içeriklerin “Olumlu / Olumsuz / Nötr” olarak ayrıştırmanızı sağlayacaktır.
Olumsuz içeriklerin yüksek olması bir krizin varlığını işaret edebilirken, tarafsız veya olumlu içeriklerdeki artış ise kullanıcıların sizden daha fazla bahsettiği şeklinde yorumlanabilir.
Markanız İçin Spesifik Konulara Odaklanın; Kitle etkileşiminde daha spesifik konulara odaklanmak, güncel gelişmelerin daha kolay takip edilmesi ve beklentiyi karşılamayan alanların takibini de kolaylaştıracaktır. Spesifik araştırmalar için Boole gibi farklı sorgu algoritmaları kurarak manuel arama sorguları yapabilirsiniz.
Negatif İçerikleri Pozitif Deneyimlere Çevirin; Yukarıdaki iki analiz neticesinde elde edeceğiniz içeriklerdeki mevcut negatif içeriklere odaklanın. Şikayetleri ve negatif içerikler konusunda hız çok önemlidir.
Negatif içerikler, markanız için olumsuz sonuçlara yol açabilir, ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki kullanıcılar genellikle sorunlarına hızlı çözümler üretilmesi veya şikayetlerinin giderilmesi kötü deneyimlerin pozitif içeriklere dönüşmesini sağlamaktadır.
Olumlu İçerikleri Takdir Edin; Markanızı konu alan olumlu içeriklerde yüksek etkileşim sahibi postlara teşekkür ederek, hem içerik sahibinin hem de potansiyel ve mevcut müşterileriniz ile etkileşiminizi arttırın.