Google Analytics Hakkında Her Şey
Google Analytics, Google tarafından sunulan, ziyaretçilerin/web sitenin istatistiklerini anlık olarak takip etme imkanı sağlayan ücretsiz web site analiz aracıdır. Web sitenizi tüm detaylarıyla analiz etmek, yürütmüş olduğunuz reklamların etkinliğini ölçmek, hedef kitleniz ile ilgili ayrıntılı bilgiler elde etmek için kullanılabilecek oldukça faydalı bir servistir.
Google Analytics, sitenize gelen trafiğin hangi kanallar üzerinden geldiği, sitenizde geçirilen süreleri, anlık olarak site ziyaretçi sayısını, trafiğin hangi tarayıcı ya da hangi il üzerinden sağlandığı, sitenin faaliyetine göre belirlediğiniz hedeflerin tamamlanma oranları, en çok hangi sayfaların trafik aldığını, hangi anahtar kelimeler ile siteye ziyaret gerçekleştirildiği gibi bir çok kritik soruya cevap vermektedir. Bu ve bunun dışında birçok soruya cevap almak için bir Google hesabınızın olması yeterlidir.
Neden Google Analytics?
Google Analytics, ziyaretçiler ile ilgili çok kapsamlı bilgileri bizlere sunmaktadır. Bu sayede ziyaretçilerinizi tanımak amacıyla ayrıntılı bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.
Yukarıda da bahsedildiği gibi sitenizi ziyaret eden bir ziyaretçinin, hangi siteden ya da hangi kaynaktan sitenize ulaştığı, ziyareti sırasında hangi sayfalarınızla ilgilendiği, bir etkinlik(satın alma, kaydolma, içerik indirme) gerçekleştirip gerçekleştirmediği, bu ziyareti hangi ilden, hangi cihazdan, hangi dili kullanarak geldiği gibi birçok sorunun cevabını sitenizin ya da reklamlarınızın optimizasyonlarını yapmak için ücretsiz olarak edinebilirsiniz.
Google Analytics’in sağlamış olduğu bu bilgiler, blog yöneticilerinin paylaştıkları içeriklerin kullanıcılar tarafından ne kadar ilgi gördüğünü test etmesine, e ticaret sitesi yöneticilerinin satış sürecindeki adımları detaylı analiz etmesine, reklam çalışmalarını yürüten kişilerin hangi reklamların daha çok trafik ve dönüşüm sağladığı gibi kritik sorulara cevap bulmasına yardımcı olur.
Google Analytics, genel hatlarıyla site yönetimi, SEO(Arama Motoru Optimizasyonu), SEM(Arama Motoru Pazarlama), SMM(Sosyal Medya Pazarlama), affiliate reklam faaliyetleri yürüten herkes için faydalı bilgiler sunan bir araçtır.
Satış adımlarını takip ederek, müşterilerinizin hangi adımda işlemi tamamlamaktan vazgeçtiğini öğrenerek bu alanda iyileştirmeler yapabilir, yaptığınız banner, mailing ya diğer reklam çalışmalarınızın performansını ölçebilir, anahtar kelimelerinizi sınayabilir, reklam-hedefleme çalışmalarınızı etkin bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Google Analytics Nasıl Kullanılır?
Pekala, bu verilerin elde edilmesi için Google Analytics’e üye olmak ve izleme kimliği/mülk takip kimliğini elde etmek gerekmektedir. Üyelik için https://www.google.com/analytics/ tıklayarak üyelik işlemini başlatabilirsiniz. Kayıt sırasında sizden istenecek bilgileri aşağıda görebilirsiniz.
Bu adımları tamamladıktan sonra Google Analytics kodu/izmele kimliği oluşacaktır.
Google Analytics kodu’nu sitenize ekleyerek ölçümleme çalışmalarını başlatabilirsiniz.
Google Analytics Menüleri
Google Analytics, kullanım açısından oldukça kolay bir platformdur. 4 farklı menü bulunmaktadır.
Anasayfa: Bu bölümde izlemekte olduğunuz sayfaların bilgileri bulunmaktadır.
Raporlama: Google Analytics’de istatistiklerin ve analizlerin yapıldığı bölümdür.
Özelleştirme: Google Analytics raporlarınızı isteğinize göre özelleştirebileceğiniz çalışmaları yapabileceğiniz alandır.
Yönetici: Google Analytics hesap, mülk ve görünüm ayarlarınızı yaptığınız, ürün bağlantılarınızı yapılandırdığınız ve kişisel araç ve ögeleri tanımladığınız alandır.
Google Analytics Raporları
Google Analytics’de en çok kullanılan raporları aşağıda bulabilirsiniz.
Gösterge Tabloları
Bu sekme ile raporlarda ve en çok ilgilendiğiniz metriklerde genel bir bakış sunar. Gösterge tabloları, birçok metriği aynı anda izlemenizi sağlar. Gelişmeleri hızlı bir şekilde kontrol etmek/farklı raporlar arasındaki bağıntıları görmek için kullanabilirsiniz.
Intelligence Etkinlikleri
Bu sekme ile istatistiksel açıdan önemli değişikliklerden anlık olarak haberdar olmak için kullanılır. Otomatik ve özel olmak üzere iki uyarı türü bulunmaktadır. Bu türlerden özel uyarı sistemi, belirtilen eşik değerine ulaştığında SMS veya e posta sistemi ile bilgi alma imkanımız bulunmaktadır. Intelligence Etkinlikleri sayesinde özel bilgilendirmeleri günlük, haftalık ya da aylık bazda alabiliriz.
Gerçek Zamanlı
Bu sekme ile anlık olarak sitenizde bulunan ziyaretçi sayısını, trafik sağladıkları kaynakları, anlık hangi sayfada toplam kaç ziyaretçinizin bulunduğunu, ziyaretçilerin hangi illerden ziyaret gerçekleştirdiklerini, en fazla trafik getiren sosyal medya kanallarını, anlık olarak en çok kullanılan anahtar kelimeleriniz gibi bilgileri raporlayabilirsiniz.
Kitle
Kitle sekmesindeki veriler ziyaretçilerinizi yakından tanımanızı sağlamaktadır. Ziyaretçilerin demografik bilgileri, ilgi alanları, hangi dili kullandıkları, davranışları, hangi tarayıcı ve işletim sistemini kullandıkları, hangi cihazları kullanarak sitenize geldikleri gibi bilgileri gösterir.
Edinme
Web sitenize gelen trafiğin hangi kaynaktan/kanaldan geldiğini öğrenmek için kullanabilirsiniz. Elde ettiğiniz trafiğin kullandığınız hangi mecralardan ne kadar geldiği, diğer bir değişle reklamlarınızın performansını ve etkisini ölçmek için bu sekmeyi kullanabilirsiniz. Ayrıca bu bölümde ‘’Search Console’’ seçeneğini kullanarak organik arama sonuçlarınıza da ulaşabilirsiniz.
Davranış
Web sitenizin detaylı analizini yapmak için bu sekmeyi kullanabilirsiniz. Sayfalarınızın performanslarını, sayfa görüntülenme sayılarınızı, site içeriği, site hızı, arama verileri bulabilirsiniz. Sayfa içi analytics özelliğini seçerek siteniz üzerinde vakit geçiren ziyatçilerinizin yapmış olduğu davranışları ve sitenizde hangi alanın ne kadar tıklama aldıklarını görebilirsiniz.
Dönüşümler
Web sitenizde gerçekleşen dönüşümler hakkında bilgi edinmek için bu sekmeyi kullanabilirsiniz. Google Analytics üzerinde oluşturduğunuz hedeflerin performansını ve gerçekleşme oranlarını, ürün ve satış performanslarını, dönüşümlerin oluşturulurken izlenen adımların neler olduğunu, yani bir dönüşümün nasıl başlayıp nasıl bittiğini ya da hangi adımlarda vazgeçildiğini görebilirsiniz.
Google Analytics Zaman Metrikleri
Google Analytics’i kullanırken çoğunlukla karşınıza çıkacak bir kaç metrik hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum. Özellikle bir sunum yaparken bu metriklerin tanımlarını iyi bilmeli ve iyi ifade ediyor olmalısınız. Tecrübeyle sabittir arkadaşlar 🙂
Hemen Çıkma Oranı
Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların tek sayfalık ziyaretlerinin yüzdesidir. Yani ikinci bir sayfaya geçmeden sitenizi terk eden kullanıcı yüzdelerini ifade eder. Burada genellikle sorulan bir soruya da cevap vermiş olalım. Hemen çıkma oranı ne olmalıdır? Hemen çıkma oranı kissmetrics’in yaptığı incelemeye göre ortalama olarak hizmet verilen konulara göre;
WEB SİTELERİ İÇİN ORTALAMA HEMEN ÇIKMA ORANLARI | ||||
İçerik üreten web siteleri | Üyelik odaklı web siteleri | Blog | E-ticaret siteleri | Servis hizmeti veren web siteleri |
50% | 40% | 85% | 30% | 20% |
Sayfada Geçirilen Ortalama Süre
Google Analytics, sayfada geçirilen süreyi hesaplamak için, ziyaret edilen sayfalardaki zaman damgalarını karşılaştırmaktadır. Bir ziyaretçi A sayfasını açıp, sonra B sayfasına geçer ve siteyi terk ederse, A sayfasında geçirilen süreden B sayfasında geçirilen süre çıkartılır. Bu A sayfasında geçirilen süredir. B sayfasında geçirilen süre, bu koşullar altında hesaplanamaz çünkü B sayfasından sonra bir sayfa ziyaret edilmemiştir. Ayrıca hemen çıkma oranları bu hesaplamaya dahil edilmez.
Sitede Geçirilen Ortalama Süre
Ziyaretçilerin inceledikleri sayfalarda geçirdiği ortalama süreyi göstermektedir. Bu sürenin hesaplamasına hemen çıkma oranları dahil edilmiştir. Tüm ziyaretlerde geçirilen süre, toplam ziyaret sayısına bölünerek elde edilmektedir.
Son bölümde biraz ayrıntıya girmiş olsak da genel hatlarıyla Google Analytics hakkında sizleri bilgilendirmiş olduk.
Elinizdeki verileri kullanarak yapacağınız analizler bunlarla sınırlı değildir. Bu yazımızı okuyarak analizde farklı bir bakış açısı elde edebilirsiniz.