2018 Dijital Pazarlama Trendleri
2018 yılı da dijital pazarlama alanı için birçok yenileri içeriyor. Dijital pazarlama trendleri süratle evriliyor. Öyle ki bu değişiklikler bazı firmaları zirveye taşırken, bazılarını dibe çekiyor. Zirvede kalmak artık eskisi kadar kolay değil! Endüstri 4.0‘dan sonra Pazarlama 4.0 devri başladı artık. İşletmelerin rekabet edebilmeleri, en azından rekabet gücünü koruyabilmeleri için en son dijital pazarlama trendlerini muhakkak takip etmelerini tavsiye ediyoruz.
Evet, bahsedeceğimiz 2018 yılı Dijital Pazarlama trendleri şöyledir:
- Uzman Pazarlamacı İhtiyacı ve Eğitimleri
- Yapay Zeka ve Chatbot’ların Gelişimi
- Sıkı Veri Toplama Tedbirleri
- Video Pazarlama Daha da Etkili Hale Gelecek
- İçeriklerin Şekli Sesle Aramaya Göre Şekillenecek, SEO Çalışmaları Değişecek
1. Uzman Pazarlamacı İhtiyacı ve Eğitimleri
Dijital pazarlama taktikleri 2018’de daha uzmanlık isteyen ve yüksek teknolojiye dayanan bir nitelik kazanmaya başlamıştır. Sistemler daha entegre hala geliyor ve gelmeye devam edecek, verilerin değerlendirilmesi daha yüksek teknik ve pazarlama bilgisi gerektirecektir. Artık pazarlama kariyeri yapmak isteyen kişilerin daha da arttığını göreceğiz.
Buna paralel olarak Dijital pazarlama uzmanı veya yöneticisi, arama motoru optimizasyonu (SEO) uzmanı ve sosyal medya yöneticisi veya uzmanı ihtiyacı daha da artacak ve ifade ettiğimiz uzmanlık alanlarında eğitim alan insanların sayısında da belirgin bir artış olması bekleniyor.
2. Yapay Zeka ve Chatbot’ların Gelişimi
2018’in dijital pazarlama trendleri, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için markaların, daha güçlü olarak akıllı chat botlarına dayalı bir iletişim sürdüreceğine işaret ediyor. Chatbot‘lar yapay zeka ile birlikte son zamanlarda önemli değişiklikler geçirdi.
Chat botların gelecekleri parlak görünüyor ve gittikçe daha fazla firmanın onları günlük işlerine dahil edeceği tahmin ediliyor.
3. Sıkı Veri Toplama Tedbirleri
Avrupa Birliği’nin, müşteri bilgilerini toplayan firmalar hakkında daha ciddi olması ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği‘nin 25 Mayıs 2018’de yürürlüğe girmesi bekleniyor. İşletmeler buna hazırlıklı olmalıdır.
Bu yönetmelik öncelikle AB vatandaşlarına kişisel verilerini daha fazla kontrol edebilmelerini olanak sağlayacak. Bir şirketin müşterilerinin bilgileri toplayabilmesi artık, müşterileri tarafından açık bir şekilde verdiği onaya bağlı olacak.
Bu veriler, tüketicinin e-posta adresi, bulunduğu yer veya isimleri gibi herhangi bir şey olabilir. Hangi veri olduğu fark etmeksizin firmaların müşterilerine veri toplama niyetlerini ve bu verileri nasıl kullanacaklarını bildirmeleri gerekiyor.
Bir firma bu kuralı çiğner ise, yıllık cirosunun yüzde 4‘ünü aşmayan bir para cezası ile karşı karşıya kalabilir.
4. Video Pazarlama Daha da Etkili Hale Gelecek
Sosyal medya kullanıcıları ve internet gezginleri için hiçbir şey iyi bir video içeriği kadar etkili değildir. Bu yıl da, dijital pazarlama trendlerinde yerini alan video pazarlama tırmanışını sürdürecek gibi görünüyor.
Zira 2018 yılında 5G çalışmalarının hızını iyice arttırması ve bazı ülkelerin de 5G’ye geçmesi, internet kullanım istatistikleri başta olmak üzere video izlenme istatistiklerine de doping etkisi yapacak. Elbette tahmin edileceği üzere izleme istatistiklerinin büyük bir bölümü mobil cihazlarla gerçekleşecek. (Ayrıca Türkiye’deki İnternet ve Sosyal Medya Kullanım İstatistiklerini bu yazımızdan okuyabilirsiniz.)
Bu arada Facebook Watch‘un dünyanın en büyük video platformu olan YouTube‘u geçmesi bekleniyor.
5. İçeriklerin Şekli Sesle Aramaya Göre Şekillenecek, SEO Çalışmaları Değişecek
Apple’ın iPhone kullanıcıları sunduğu Siri’yi tanıtması sayesinde birçoğumuz sesle arama konseptini zaten biliyoruz. Yakın gelecekte sesle aramanın, dijital pazarlamanın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi bekleniyor.
Kitleler, web’de şeyleri bulmalarını kolaylaştırmak için sesle arama kullanıyor. Sesle arama yönteminin, iletişim ve verilerin işlenme biçimini değiştirmesi bekleniyor.
Dijital pazarlamacılar, özellikle SEO uzmanları, sesli sorgular için optimize edilmiş içerik oluşturmaya başlayacaklar. İçeriklerin, bir kişinin konuşurken soracağı soruya göre şekillenmesi ve örneğin “2018 Dijital Pazarlama Trendleri Nelerdir?” gibi doğal sorular ve cevapları şeklinde olması bekleniyor.
Ya sizler 2018 yılında dijital pazarlama sektöründe nasıl bir trend bekliyorsunuz?
yararlı bir bilgi olmuş teşekürler
Güzel yorumunuz için biz teşekkür ederiz Atilla Bey.