Hootsuite & We Are Social işbirliği ile hazırlanan “Türkiye İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanım İstatistikleri 2021″ raporunu sizler için derledik. En güncel verileri içeren 2021 Türkiye İnternet, sosyal medya ve mobil kullanım istatistiklerini incelemeye başlayalım…
20201 Türkiye İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanım İstatistikleri aşağıdaki temel 4 başlıktan oluşmaktadır.
- Türkiye İnternet Kullanım İstatistikleri
- Türkiye Sosyal Medya Kullanım İstatistikleri
- Türkiye E-Ticaret İstatistikleri
- Türkiye Dijital Pazarlama İstatistikleri
Türkiye İnternet Kullanım İstatistikleri
Türkiye nüfusunun %70’i sosyal medyayı, %77’si interneti aktif olarak kullanmakta olup, mobil bağlantı kullanımı ise %90 seviyelerindedir.
Dijital Mecralarda Ne Kadar Vakit Geçiriyoruz?
Günlük olarak 8 saate yakın interneti, 3 saate yakın sosyal medyayı kullanırken, TV izleme süremiz ise 3 saat civarlarında.
Hangi İçerikleri Tercih Ediyoruz?
İnternet ve sosyal medyayı en çok video içerikleri izlemek ve müzik dinlemek için kullanırken, bu içerikleri vlogları takip etmek ve radyo dinlemek gibi tercihler takip etmektedir.
İnternet Kullanımı Cihaz Dağılımı
İnternet kullanımında mobil cihaz ağırlıklı olsa da geçen yıla göre azalış göstermiş olup, bilgisayar kullanımı artış göstermiştir. Bu durum evde daha fazla geçirdiğimiz günlerde gayet normal olarak kabul edilebilir.
En Çok Hangi Siteleri Ziyaret Ediyoruz? – Semrush
Semrush verilerine göre, tahmin edileceği üzere en çok Google ve YouTube ziyaretleri gerçekleştirilirken, haber takibi için hürriyet ve sözcü ön plana çıkmaktadır. Online eğitim ile birlikte EBA’nın ziyaret sayısı ciddi artış göstermiş, alışveriş sitelerinde sahibinden, trendyol ve hepsiburada bu sektörün öncüleri olarak karşımıza çıkıyor. Gündem takibi açısından da listenin sonunda ekşi sözlüğü görüyoruz.
Yukarıda bahsedilen sitelerin yaş, cinsiyet ve cihazlara göre kullanımına baktığımızda, YouTube ve EBA’nın mobil trafiğinin düşük olduğunu, haber sitelerinin mobil üzerinden daha fazla ziyaret edildiğini görüyoruz. Trendyol’un cinsiyete göre kullanımının diğer mecralara göre eşit bir dağılıma sahip olduğunu, en çok ziyaret edilen ilk 10 sitenin 25-34 yaş aralığındaki kullanıcıların tercih ettiğini söyleyebiliriz.
En Çok Tercih Edilen Tarayıcılar
Chrome her yıl olduğu bu yıl da açık ara önde olup, Chrome’dan sonra en çok safari kullanılmaktadır.
Online Arama Davranış Eğilimleri
İnternette arama yaparken arama motorları kullanımında sesli arama kullanımı %50’ye yaklaşmış olup, sosyal medya üzerinden bir marka & konu aramalarında artış söz konusudur.
İnternet ve Gizlilik Olgusu
Kişisel verilerin güvenliliği konusunda kullanıcıların 1/3’i endişe duymaktadır. AdBlock kullanım oranı ise %42 seviyelerindedir.
Mobil İnternet Kullanımı
Türkiye’de 62 milyon mobil kullanıcı bulunmakta olup, mobil cihazlar üzerinden internet kullanım süresi 4 saati geçmektedir.
Mobil Uygulama Kullanım Eğilimleri
Mobil uygulamaların kategorisel bazda kullanımına bakacak olursak, mesajlaşma uygulamaları en çok kullanılan uygulama kategorisinde birinci sıradadır. Genel olarak mobil uygulamalar mesajlaşma, eğlence, alışveriş, navigasyon, banka, sağlık ve arkadaşlık uygulamaları gibi kategorilerden tercih edilmektedir.
Türkiye Sosyal Medya Kullanım İstatistikleri
60 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunan ülkemizde, yıllık sosyal medya kullanıcı artış oranı %11’dir.
Ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya platformu olan YouTube’u sırasıyla Instagram ve Facebook takip etmektedir.
Sosyal medya kullanımının yaş ve cinsiyete göre dağılımına baktığımızda 25-34 yaş aralığı en fazla sosyal medya kullanıcının olduğu yaş grubudur.
Sosyal Medya Kullanımı Davranış Eğilimleri
Sosyal medya kullanıcıların neredeyse tamamı sosyal platformları düzenli olarak kullanmakta, kullanıcı başına düşen sosyal medya hesap sayısı ise 9’dur.
YouTube Kullanıcı İstatistikleri
YouTube reklam kitlesi verilerine göre toplam kullanıcı sayısının 50 milyon olduğunu ve cinsiyete göre kullanım dağılımının neredeyse eşit olduğunu söyleyebiliriz.
Instagram Kullanıcı İstatistikleri
Instagram reklam kitlesi verilerine göre toplam kullanıcı sayısının 46 milyon olduğunu ve kadın kullanıcı oranının daha yüksek olduğunu görmekteyiz.
Facebook Kullanıcı İstatistikleri
We Are Social Digital 2021 Turkey raporuna göre Facebook’un 38 milyon kullanıcısı bulunmakta ve erkek kullanıcıların daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.
Twitter Kullanıcı İstatistikleri
Twitter reklam kitlesi verilerine göre toplam kullanıcı sayısının 13 milyon olduğunu ve erkek kullanıcı oranının daha yüksek olduğunu görmekteyiz.
LinkedIn Kullanıcı İstatistikleri
LinkedIn reklam kitlesi verilerine göre toplam kullanıcı sayısının 10 milyona yaklaştığını ve erkek kullanıcı oranının daha yüksek olduğunu görmekteyiz.
Snapchat Kullanıcı İstatistikleri
Snapchat reklam kitlesi verilerine göre toplam kullanıcı sayısının 11 milyon olduğunu ve kadın kullanıcı oranının daha yüksek olduğunu görmekteyiz.
Türkiye E-Ticaret Kullanım İstatistikleri
We Are Social 2021 Digital 2021 Turkey raporundaki E-Ticaret verilere göre, Türkiye’deki internet kullanıcılarının son 30 günlük E-Ticaret aktivitelerine göre İnternet kullanıcılarının; %89’u online ürün araması yapmakta ve yine kullanıcıların %89’u online mağaza ziyaretleri gerçekleştirmekte olduğunu görmekteyiz.
Online dayanıklı ürün harcamalarına baktığımızda toplam 37.2 milyon kişi 11.3 milyon dolar kişi satın alım gerçekleştirmiştir. Kişi bazlı harcama ortalama 304 dolardır.
Potansiyel müşteriler, dünya genelinde yeni bir markayı en çok arama motoru kullanarak keşfetmektedir. Bunu TV reklamları takip etmektedir. Ülkemizde ise yeni bir marka ile kullanıcılar en çok TV reklamları sayesinde tanışmaktadır.
We Are Social Digital 2021 Turkey raporundaki verilerden hareketle potansiyel müşteriler, yeni bir markayı ilk olarak arama motoru kullanarak keşfetmektedir. Bunu sosyal medya platformları, ürün ya da hizmet ile ilgili marka web sitesi takip etmektedir.
Google alışveriş özelliğini kullanan kullanıcılar en çok teknolojik cihazlar ile ilgili aramalar yapmış olup, ilk 10’da marka olarak trendyol yer almaktadır.
Türkiye E-Ticaret Kullanım İstatistikleri
Peki dijital pazarlama sektöründe durum nasıl?
Türkiye’de kategorilere göre en çok Dijital Reklam Harcamalarına bakıldığında toplam dijital reklam harcaması 695 milyon dolar olarak gerçekleşmiş… Bu harcamaların kategori bazlı dağılımı ise;
- Arama reklamlarında toplam harcama 253 milyon dolar,
- Sosyal medya reklamlarında toplam harcama 203 milyon dolar,
- Banner reklamlarında toplam harcama 116 milyon dolar,
- Video reklamlarında toplam harcama 92 milyon dolar,
- Seri ilan reklamlarında toplam harcama 29 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.