Reklamın Temel Fonksiyonları
Başarılı bir reklamın sahip olması gereken bazı özellikler vardır. Bu yüzden reklam yapmış olmak için reklam yapmak, yarardan çok zarar bile getirebilir. Tüm bu olumsuz durumların önüne geçmek için reklamın temel fonksiyonları hakkında detaylı analize hazır olun!
“İşe başlamadan önce ürününüzün içini dışını öğrenin. Bu bilgiyi de tüketicinin ihtiyaçlarıyla ilişkilendirin.” Bill Bernbach
Reklamın temel fonksiyonlarını 6 maddede ifade edebiliriz:
- Reklamın Bilgilendirme Fonksiyonu
- Reklamın İkna Etme Fonksiyonu
- Reklamın Hatırlatma Fonksiyonu
- Reklamın Destekleme Fonksiyonu
- Reklamın Değer Katma Fonksiyonu
- Reklamın, Örgütün Diğer Amaçlarına Yardımcı Olma Fonksiyonu
Şimdi etkin ve iyi bir reklam hazırlayabilmemiz ve reklam planlaması yapabilmemiz için çok işimize yarayacak bu 6 maddeyi açmaya çalışalım.
-
Reklamın Bilgilendirme Fonksiyonu
Bilgilendirme fonksiyonu, yeni ürün kategorisinin pazara ilk sunulduğunda yoğun bir şekilde başvurulan bir yöntemdir. Tüketicilerin yeni ürünün farkına varmaları, ürünün belirli özellik ve yararları ile ilgili olarak aydınlanmalarına ve eğitilmelerine yardımcı olmayı hedefler. Mevcutta var olan markalar için ise farkındalığın arttırılmasını ve ilk akla gelen marka olma amacına hizmet eder.
Reklamın bilgilendirme fonksiyonunun diğer amaçlarını ise “fiyat değişikliklerinin duyurulması, ürünle ilgili servislerin tanıtımı, firma imajını oluşturma” şeklinde sıralayabiliriz.
-
Reklamın İkna Etme Fonksiyonu
Bu fonksiyon özellikle rekabetin geliştiği ortamlarda ikincil talebi geliştirme, marka tercihini değiştirme, alıcıları hemen satın alma, karşılaştırma yaparak ürünün üstünlüğünü gösterme çalışmasıdır diyebiliriz.
-
Reklamın Hatırlatma Fonksiyonu
Bir şirketin markasının, ürün veya hizmetinin tüketici / kullanıcı zihninde taze tutmakla ilgilidir. Genellikle ürünlerin olgunluk döneminde tüketicileri ürünü düşünür halde tutmak için başvurulur.
-
Reklamın Destekleme Fonksiyonu
Hatırlatıcı reklamcılığın bir başka türü de destekleyici reklamlardır. Bu reklamcılığın amacı bir ürünü yeni almış olanları seçim yaptıkları ürün konusunda, bilişsel pişmanlıklarını ortadan kaldırarak rahatlatmaktır. [ Ne entrikalar, ne entrikalar 🙂 ]
-
Reklamın Değer Katma Fonksiyonu
Reklam tüketicilerin algılarını etkileyerek ürün ve hizmetlere değer katar. Etkin reklam markaların daha stilli, daha modalı, prestijli ve rakiplerine göre daha üstün görünmelerine yardımcı olur. Yapılan bir araştırmada reklam harcaması ile reklamı yapılan markanın kaliteli olarak algılanması arasında pozitif bir korelasyonun olduğu tespit edilmiştir. [ Yani ne kadar ekmek, o kadar köfte 🙂 ]
-
Reklamın, Örgütün Diğer Amaçlarına Yardımcı Olma Fonksiyonu
Reklamlar, potansiyel müşterilere satış elemanında daha önce ulaşarak, satış elemanlarına meşruiyet kazandırır ve destek verir. Satış temsilcisini iletişimini daha güçlü kılar. Reklam, ayrıca diğer pazarlama iletişimlerinin sonuçlarını daha da geliştirir.