Anahtar Kelime Kullanım Yerleri Açısından SEO Faktörleri
SEO, yani search engine optimization (arama motoru optimizasyonu) dediğimiz şey, aslında arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için site içinde ve dışında yapılan çalışmalardır. Aslına bakarsanız, Türkiye’de arama motoru piyasasının %96,46’nın Google’ın elinde (2016 yılında %90’nın altını gören Google yeniden toparlanma gösterip 01.10.2017 itibariyle yeniden %96’lık orana ulaşmayı başardı gibi görünüyor. Bakınız: http://www.rankingtr.com/en/rankings/search-engines.html) olduğu düşünüldüğünde, SEO denilen şey de, web sitenizi büyük oranda Google’a beğendirmeye çalışmanız anlamına geliyor.
Elbette kendini sürekli geliştiren ve değiştiren Google algoritmalarını da takip etmek bu işin olmazsa olmazı. İşte biz de bu yazımızda, etki derecesini de göstermek suretiyle Google için anahtar kelime kullanım yerleri açısından SEO faktörlerini göstermeye çalışacağız. Bu hususta otorite sayılan kurumlardan birisi olan AHREFS’in 2 milyon anahtar kelime ile yaptığı analiz sonuçlarını da gözler önüne sermiş olacağız. Arkanıza yaslanın ve okumanın keyfini çıkarın sevgili arkadaşlar.
TEMEL SEO FAKTÖRLERİ
İlk olarak AHREFS’in yayınlamış olduğu rapor üzerinden temel bir gösterge tablosunu sizlere göstermek istiyorum. Bu tabloda çeşitli faktörler ile SEO arasındaki korelasyon ilişkisi verilmiş. Tabi bunlardan sadece anahtar kelime kullanım yerleri açısından SEO faktörlerine bu yazımızda değineceğiz. Tablo şu şekildedir:
Bu tablodaki sonuçlar, anahtar kelimelerin tam eşleşme araması sonuçlarına göre ortaya çıkmış sonuçlardır. Büyük olasılıkla geniş eşleşmede daha farklı ilişki düzeyleri ile karşılaşıyor olacaktık. Fakat yine bu anlamda SEO faktör sıralaması, SEO işi ile ilgilenen herkes için çok önemli durmakta, hatta bazı sonuçlar ezberleri bozmaktadır.
Anahtar kelime kullanım yerlerine göre sonuçlara hemen bakalım:
1. DOMAİN İÇERİSİNDE ANAHTAR KELİME KULLANIMI
Bildiğiniz gibi domain alan adınızı ifade etmektedir. Örneğin www.kitapal.com domaini içerisinde “kitap al” kelimeleri mevcuttur. İşte “kitap al” kelimesinin Google da çok aranacağını düşünen kişiler alan adı içerisinde bu kelimeleri geçirmekte, böylece tekil ve doğal ziyaretçi akşını arttırmayı planlamaktadır. Peki tekil ziyaretçi sayısını arttırmak isteyen kişilerin bu adımı, doğru bir adım mıdır?
Kesinlikle doğru bir adımdır. Her ne kadar korelasyon düzeyi tam eşleşmeli bir arama olduğundan düşük görünse de, anahtar kelimeye sahip site domainleri diğerlerine göre farklılaşmıştır. Bildiğiniz gibi Google daha önce yayınlanan bazı güncellemeler ile domain içerisinde anahtar kelime geçirmenin avantajlı olmayacağını duyurmuştu.
Fakat kitap al şeklinde bir arama yapıldığında çıkan sonuçlar, domain içerisinde anahtar kelime geçirmenin hala önceleyici bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır. Tek faktör olmasa da, hala önemli bir faktör olarak alan adında anahtar kelimenin önemli olduğu açıkça görünmektedir. İşte sonuçlar:
2. BAŞLIKTA ANAHTAR KELİME KULLANIMI
Sitemizdeki yazılarımızda kullandığımız başlıklar, Google’da da başlıklar halinde sıralanır. Örneğin En İyi Filmler şeklinde yaptığımız bir aramanın sonuçları aşağıdaki gibidir:
Görüldüğü gibi başlıkta anahtar kelimeyi geçiren web siteleri, Google tarafında üst sıralara taşınmaktadır. Gerçekten de 2 milyon anahtar kelime ile yapılan analiz raporunda da başlıkta anahtar kelime geçiren siteler sıralamada 1. 2. Sıraları almaktadır.
Bu arada “başlık seçiminde dikkat edilmesi gereken şeyler”i de nedir diye soracak olursanız; öncelikle Google Search Console kullanıyorsanız, “arama trafiği” başlığı altında “Search Analytics” seçeneğinde sitenize en çok trafik getiren anahtar kelimeleri ve öbekleri görebilirsiniz. Bu bir kenarda beklesin. Bununla beraber sitenize eklemek istediğiniz konunun anahtar kelimesini Google’da aratın.
Örneğin üstteki arama sonucu gibi “en iyi filmler” kelimesini aratmış olalım. Arama sonuç sayfasının en altında diğer ilgili popüler/en çok aratılan anahtar kelimeler çıkacaktır.
Gerek Search Console gerekse arama sonucunda aldığımız anahtar kelimeler SEO açısından en uygun başlık seçimi hususunda bize çok yardımcı olabilir ve sitemize doğal trafik çekmemizde işimize çok yarayabilir.
3. RESİM ALT ETİKETLERİNDE ANAHTAR KELİME KULLANIMI
Çoğu insan resim alt etiketlerinin isimlendirilmesine, burada anahtar kelime kullanılmasına dikkat etmez. Zaten raporunu sonucu da bize %70 oranında resim alt etiketlerinde anahtar kelime kullanılmadığını söylüyor. Fakat AHREFS’in de tavsiye ettiği gibi bir SEO iyileştirmesi, bu adımı da muhakkak içermelidir. Zira ilk sayfa ve sıralarda çıkmaya etki etkidiği açıkça gözükmektedir.
4. BAŞLIĞIN BAŞINDA ANAHTAR KELİME KULLANIMI
AHREFS’in ortaya koyduğu bir diğer sonuç da site veya sayfa başlıklarında, baş tarafta anahtar kelime kullanımının, arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmaya olumlu yönde etki etmesidir. Sonuçlar aşağıdaki gibidir:
5. H1 İÇERİSİNDE ANAHTAR KELİME KULLANIMI
H1 içerisinde anahtar kelime kullanımı oldukça yaygın bir SEO çalışmasıdır. Fakat ilginçtir ki Google arama sonuçlarının ilk 10 sayfasındaki sitelerin %85’inin H1 etiketini kullanmadığı tespit edilmiştir. Yani web dünyasında SEO’nun temellerinin kavranmasına dair hala çok ciddi bir eksiklik görünmektedir.
H1 etiketinde anahtar kelime kullanımı kesinlikle önemsenmelidir. Arama motoru örümceklerinin indeksleme yaparken H1’lere ilgisi olduğu bilinen bir durum.
6. H2 İÇERİSİNDE (ALT BAŞLIKLARDA) ANAHTAR KELİME KULLANIMI
Bu sefer Google’ın ilk 10 sıralamasındaki sayfaların% 93’ünün H2 etiketinde bir hedef kelime bulunmadığı tespit edilmiş. AHREFS H1 etiketinde anahtar kelime kullanımını, arama motorundan ziyade ziyaretçileri düşünerek yapılmasını tavsiye ediyor. Biz web sitesi belli bir olgunluğa gelene kadar H2 etiketlerinin de özenli bir şekilde kullanılması gerektiği kanaatindeyiz.
7. İÇERİKTE ANAHTAR KELİME KULLANIMI
İçerikte anahtar kelime kullanımı da yapılan SEO çalışması adımlarından birisidir. Hatta SEO’lu makale yazımı şeklinde bir sektör dahi oluşmuştur. Bu anlamda anahtar kelime kullanımını abartmadan, okuyucuyu sıkmadan anahtar kelime kullanımı sitenizin trafiğini arttıracaktır. Burada önemli olan yazının akışını ve anlam bütünlüğünü bozmadan ve okuyucuya hissettirmeden anahtar kelimelerin kullanılmasıdır. Tespit edilen anahtar kelimeler tam eşleşme şeklinde birkaç kez yazı içerisinde tekrar edilmelidir. İçerikte anahtar kelime kullanımının sıralamaya etkisi şöyledir:
8. META DESCRİPTİON ALANINDA ANAHTAR KELİME KULLANIMI
Meta etiketi, arama motorlarına site ve içeriği hakkında bilgi sunan bölümdür. Yaklaşık 160 kelime kadar metin girilebilen alanlardır. Meta etiketi kısmı doldurulması tavsiye edilen ama sıralamaya da önemli bir katkısı olmayan bir alandır. Artık arama motorları siteleri meta tag’leri dikkate alarak değil de, kendi tekniklerine göre tarıyor ve tanımlıyorlar.
9. İLK 100 KELİME İÇERİSİNDE ANAHTAR KELİME KULLANIMI
İlk 100 kelimede anahtar kelimeleri geçirmek diye efsane vardı. Belki de hala efsaneye karışmamış, gelenek devam ediyor da olabilir. Fakat bilmemiz gerekir ki, meta tag gibi ilk 100 kelimede de anahtar kelime geçirmenin sıralama üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur. İçeriğin kaliteli ve ilgi çekici olmasına odaklanmanızı tavsiye ederim.
10. URL’DE ANAHTAR KELİME KULLANIMI
URL içerisinde anahtar kelime kullanmak, tavsiye edilen bir adım olsa da, arama sonuçlarında üst sıralara çıkmaya çok da faydalı olmadığı Google Web Yöneticisi Eğilimleri Analisti John Mueller tarafından söylenen bir husus. Fakat kullanıcı tarafından sonuç sayfasındaki URL’lere de bakıldığı göz önüne alınırsa, www.siteadi.com/?product_id=7924Gh yerine www.siteadi.com/en-iyi-filmler URL’sinin daha fazla dikkat çekeceği ve kullanıcıya faydalı olacağını takdir edersiniz ki, biz de bu tarz kullanımı tavsiye etmekteyiz.
Benim bir sorum olacak,
Başlıklar da anahtar kelimeleri geçirmekten bahsetmişsiniz, diyelim ki benim makalem 1500 kelime ve en az 9-10 tane alt başlık var ve hepsinin başlangıcı benim anahtar kelimemle eşleşiyor peki böyle bir durumda ne yapmamız lazım? Çünkü yohest seo eklentisi anahtar kelimeyi başlıklarda çok fazla kez geçirince uyarı veriyor. Bunun doğrusu nasıl olmalısır?
Google algoritmaları her geçen gün daha ileri seviyede analiz yapabilme, doğallık ve arama motoru kullananların ne aradıklarını daha iyi algılayabilme özelliğine sahip olmaktadır. Anahtar kelimenin doğallığı bozacak kadar alt başlıklarla geçmesi, doğallığı bozar. Tavsiyemiz, en kritik olarak gördüğünüz anahtar kelime üzerine içerik oluşturmanız, bu anahtar kelimenin link yapısında H1 etiketinde muhakkak geçmesi, H2-3-4 etiketlerinde ise, yazının doğalında sırıtmıyorsa eğer kritik anahtar kelimenin eş anlamlıları, yalın anlamlıları, sektör anlamında benzer kümede olanlarını seçerek yazıya işlemektir.
Başarılar.