Ana SayfaDijital PazarlamaWeb Site Trafiği Öğrenme Yöntemi - 3 Alternatif

Web Site Trafiği Öğrenme Yöntemi – 3 Alternatif

Dijital pazarlamada gerek kendi web siteniz gerek rakip sitelerin aldığı trafiği görmek için üç farklı web sitesi trafik sorgulama yöntemini sizler için derledik.

WEB SİTE TRAFİĞİ ÖĞRENME YÖNTEMLERİ

Dijital pazarlamada gerek kendi web siteniz gerek rakip sitelerin aldığı trafiği görmek için üç farklı web sitesi trafik sorgulama yöntemini sizler için derledik.

Sahip olunan web sitesi için hepimizin kullandığı araç olan Google Analytics ile ücretsiz şekilde web trafik hesaplama, aylık trafik sorgulama ve genel site trafiğini ölçebilmekteyiz.

Bu yazımızda ise sahip olduğunuz site için değil, rakip sitelerin trafiğini öğrenmenin farklı yollarını sizlerle paylaşacağız.

Muhtemelen rakiplerinizin ne kadar trafik aldığını öğrenmek istiyorsunuz ve bunu Google Analytics ile yapmanız söz konusu değildir. Rakip sitelerin site trafiğini öğrenmek için aşağıdaki üç yöntemi kullanabilirsiniz.

  1. Site Trafik Tahmin Araçlarını Kullanın

İki tür trafik tahmin aracı vardır:

A. Toplam Trafiği Tahmin Eden Araçlar: Web sitenize gelen ziyaretçiler her türden olabilir: arama motorları, forumlar, sosyal medya…vb. Bu araçlar, tüm kaynaklardan toplam trafik miktarını tahmin eder.

B. Yalnızca Organik Trafiği Tahmin Eden Araçlar : Çoğu web sitesi, Google gibi arama motorlarından trafiklerinin iyi bir kısmını alır; Buna “Organik Tafik” denir. Bu araçlardan elde edilen tahminler, organik trafiğin yanı sıra başka kaynaklardan (örn. sosyal medya) gelen trafiği hesaba katmaz.

Her iki yöntemi de daha ayrıntılı olarak inceleyelim.

İlk olarak bir sitenin elde ettiği toplam trafik miktarını öğrenmek için Ahrefs’i ya da SimilarWeb‘i kullanabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi elde edilmesi bakımından örnekler Ahrefs’in paneli üzerinden devam edecektir. Bir site için trafik sorgulaması yaptığınızda toplam trafik, sayfa başına ziyaret, hemen çıkma oranları gibi istatistikleri sunmaktadır.

Ahrefs Trafik Sorgulama
Ahrefs Trafik Sorgulama

Ahrefs’te bu bilgilere ücretsiz sürümü kullanan kullanıcılar altı aya kadar, ücretli sürümü kullanan kullanıcılar ise iki yıla kadar trafik tahminlerini görebilmektedir.

Ahrefs üzerinden aynı Google Analytics‘de olduğu gibi çeşitli trafik istatistiklerini öğrenmek mümkün. Bunlar;

Trafik kaynakları (doğrudan, yönlendirme, arama vb.) …

Ahrefs Trafik Kaynakları
Ahrefs Trafik Kaynakları

En İyi Yönlendirmeler

Ahrefs Yönlendirmeler
Ahrefs Yönlendirmeler

En İyi 5 Organik Anahtar Kelime

Ahrefs Organik Anahtar Kelimeler
Ahrefs Organik Anahtar Kelimeler

Gelelim bir web sitesinin arama motorlarından ne kadar trafik aldığını öğrenme yöntemine.

Piyasada birbirinden farklı organik trafik tahmin aracı bulunmaktadır.

Ahrefs üzerinden edinilecek bilgiler:

  • Google Üzerinden Gelen Ziyaretler
  • Tahmini Trafik Değeri
  • Web Sitesinin Google’da Sıraladığı Tahmini Anahtar Kelime Sayısı (ilk 100’de)
Ahrefs Arama Motoru Ziyaretleri
Ahrefs Arama Motoru Ziyaretleri

Ayrıca bir web sitesinin elde ettiği trafiğin hangi sayfalarında daha yoğun olduğunu görmek isteyebilirsiniz. Ahrefs yine bu bilgiyi sunmaktadır.

Ahrefs Sayfa İstatistikleri
Ahrefs Sayfa İstatistikleri

Ülkelere göre trafik bilgisi elde etmek, yıllık bazda trafik sorgulamak ve organik anahtar kelimelerin neler olduğunu görmek için yine Ahrefs’i kullanabilirsiniz.

Ahrefs’in kullandığı Spearman korelasyonu yöntemi ile birden fazla site arasında karşılaştırma da yapabilirsiniz.

Spearman‘ın Rank korelasyon katsayısı, iki değişken arasındaki ilişkinin gücünü ve yönünü (negatif veya pozitif) özetlemek için kullanılabilecek bir tekniktir. Sonuç her zaman 1 ile eksi 1 arasında olacaktır.

2. Sitenin Kendi Sayfalarına Bakın

Çoğu blog kullanıcısı çok fazla “Sitenizde reklam yayınlamakla ilgileniyorum; ne kadar trafik alıyor? gibi sorular ile karşılaşmaktadır. Kimi siteler kendi sayfalarında aldığı trafiği yayınlamaktadır. Tabi bu bilgilerin güncel olup olmadığını da kontrol etmeniz gerekmektedir.

Örnek olarak;

3. İletişime Geçin

Trafiğini öğrenmek istediğiniz siteyi satın almak istiyor ya da reklam vermekle ilgileniyor olabilirsiniz. Bu durumda site yöneticileri ile iletişime geçebilirsiniz. Birçok blog sahibi web site trafik bilgilerini sizinle paylaşır ve genellikle Google Analytics verilerini size iletir.

Bu yaklaşımda dikkat etmeniz gereken şey verilerin güvenilir olmasıdır. Bildirilen trafik çok yüksekse, web sitelerini kopya Google Analytics kodu için kontrol etmeyi deneyin. Alternatif olarak, hemen çıkma oranlarının ne olduğunu sorun; çok düşük bir hemen çıkma oranı, genellikle iyi bir göstergedir.

Tahmini site trafikleri için web sitesinin sosyal medya hesaplarındaki etkileşimleri ve paylaşım sayısı, YouTube görüntülenme sayılarını ve abone/takipçi sayılarını da dikkate alın.

Son olarak trafik tahmin araçları en doğru bilgiyi sunmaz. Sadece sahip olmadığınız sitelerin trafiğini tahmin etmenin en hızlı yolunu sunmaktadır.

Doğru sayılara ihtiyacınız varsa, doğrudan sormanız gerekir.

Sizin kullandığınız araçlar nelerdir?

Halil Bayrak
Halil Bayrak
Sosyal medya yönetimi üzerine çalışan ve Dijital pazarlamaya yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen Dijilopedi'nin kurucularından olan Halil BAYRAK, SEO, AdWords, Analytics ve Sosyal Medya Yönetimi konularında çalışmalar yürütmektedir. "Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.

5 YORUMLAR

Cevap Ver

Lütfen buraya görünüşünüzü giriniz.
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

- Advertisment -

SEO - SERP ANALİZ ARACI