Dijital Pazarlama Nedir ve Neden Önemlidir?
Dijital Pazarlama, günümüzdeki teknolojik imkanların kullanılarak yapılan tanıtım, reklam ve satış işlemlerinin yürütüldüğü sistemdir. Bu sistemin daha iyi anlaşılması için kelimelerin anlamlarını bilmemiz gerekmektedir. Doğru bir dijital pazarlama stratejisi kurabilmek için, öncelikle kullanmayı düşündüğünüz bir seçeneği iyi analiz etmeniz gerekmektedir.
Dijital; sayı ile ilgili, sayı temeline dayalı, sayısal anlamlarına gelmektedir. Bir pazarlama yöntemi olarak yapılan dijital pazarlama, pazarlama sisteminin ölçülebilir halidir.
Pazarlama, ürün veya hizmeti potansiyel müşterilere ulaştırmak için satış, halkla ilişkiler, fiyatlandırma, paketleme ve dağıtım gibi farklı disiplinler içeren sistemler bütünüdür. Pazarlama, amaçlara (kar) ulaşmak için kaynakları (zaman ve para) ayırma sanatıdır. S.H. Simmons’un vermiş olduğu örneği paylaşarak daha akılda kalıcı bir örnek vermek istiyorum.
”Genç bir erkek sevgilisine onun zeki olduğunu, hoş göründüğünü söylerse, doğru şeyleri doğru kişiye söylüyor demektir ki bu pazarlamadır. Bir erkek sevgilisine kendisinin ne kadar yakışıklı, zeki olduğunu söylerse bu reklamdır. Bir kimse genç kadına sevgilisinin ne kadar yakışıklı olduğunu söylerse bu halkla ilişkilere girer.”
Daha kapsamlı bir tanımla dijital pazarlama, pazarlama faaliyetlerinin internet, mobil ve diğer interaktif platformlar üzerinden yapılan çalışmalardır.
Dijital Pazarlama Neden Önemlidir?
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte dijital pazarlama daha önemli bir hal almaya başlamıştır. Günümüzde internet kullanımı ile ilgili bilgileri aşağıdaki grafikte görebilirsiniz.
2017 yılının dijital, sosyal ve mobil pazarlama istatistikleri;
- 3.81 milyar internet kullanıcısı, dünya nüfusunun %51’i
- 3.02 milyar sosyal medya kullanıcısı, dünya nüfusunun %37’ si
- 5.05 milyar mobile kullanıcısı, dünya nüfusunun %66’ sı
- 2.78 milyar mobil sosyal medya kullanıcısı,dünya nüfusunun %34’ünü ifade etmektedir.
Bu rakamların 2016 Ocak ayına göre büyüme hızlarını inceleyecek olursak,
- İnternet kullanıcısı büyüme oranı %10,
- Sosyal medya büyüme oranı %21,
- Mobil kullanıcısı oranı yaklaşık olarak %5 büyümüştür
- Mobil sosyal medya kullanıcısı %30 büyümüş, 581 milyon yeni kullanıcı eklenmiştir.
Yukarıdaki verileri inceleyerek dijital pazarlama dünyasındaki potansiyeli hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Siz de bu alanı etkin olarak kullanarak, markanızı ve ya ürününüzü çok geniş bir kitleye ulaştırabilir ve hedefinize daha etkili bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Dijital Pazarlama ve Geleneksel Pazarlama Arasındaki Farklar
Dijital pazarlamayı, geleneksel pazarlamadan ayıran en büyük fark ölçülebilir, reklam verenin anlık olarak reklamları revize edebildiği ve hakimiyetin yüksek olmasıdır. Vermiş olduğunuz bir reklamın verimliliği ve etkinliğini analiz edebilmek için elinizde kullanılabilecek veriler olması gerekir. Bu sayede kullanmış olduğunuz reklamın size ne kadar fayda sağladığını, yaptığınız harcamanın marjinal etkisini görebilirsiniz.
Dijital Pazarlama, geleneksel pazarlamaya göre daha düşük bir maliyete sahiptir. En az maliyetle en yüksek verimi elde etmenizi sağlar. Aynı zamanda yapacağınız faaliyetlerde, reklamların kimin ne zaman göreceğine dair ayarlamaları da yapabilirsiniz.
Bir diğer farklılık, Dijital Pazarlama’nın daha geniş bir kitleye size ulaştıracak olmasıdır.
Dijital Pazarlama ve Hedef Kitle
Pazarlamanın en kritik noktası, yukarıdaki örnekte de verildiği gibi, doğru kişiye doğru şeyleri gösterebilme yeteneğidir. Dijital pazarlamada yapmış olduğunuz faaliyetlerde, ürüne veya hizmetinize uygun kitleleri seçebilir ve daha spesifik reklam faaliyetleri yürütebilirsiniz. Bu sayede reklamlarınızı daha etkin bir şekilde kullanarak, daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Dijital Pazarlama Konuları Nelerdir?
Dijital Pazarlama süreci dört adımda yürütülmektedir. Kendi içerisinde birçok uzmanlığa ayrılmaktadır. Bu kritik adımların iyi bilinmesi ve uygulanması etkinlik ve optimizasyon açısından oldukça önemlidir.
Elde Etmek (Acquire): Ürününüzü ve ya hizmetinizi tanıtmak için, ilgili alana çekilmesi gereken trafiğin sağlanması ile ilgili yapılan işlemlerdir.
- Arama Motoru Optimizasyonu
- Arama Motoru Pazarlaması
- Sosyal Medya Pazarlama
- E-Mail Pazarlaması
- Mobil Pazarlama
Kazanmak (Convert): Yukarıdaki adımları ihtiyaca göre kullanarak sitenize ve ya ürünlerinize ilgili trafiği çektikten sonra, ziyaretçilerinizin belirlediğiniz hedefleri uygulaması için yapılacak olan aktivitelerdir. Bu noktada yapılacak eylemleri dönüşüm olarak adlandırabiliriz. Bu dönüşümler ihtiyaca göre belirlenir. Bir E-Ticaret sitesi için bu işlemleri yapıyorsanız, hedef satış olacaktır. Ancak bir blog yazısı için yazının okunması ve paylaşılması gibi farklı hedefleriniz olacaktır.
Optimizasyon (Measure&Optimize): Dijital pazarlamanın size sağlamış olduğu faydalarından en önemlisi ölçümleme olduğunu söylemiştik. Bu noktada edinilecek veriler ile yapmış olduğunuz faaliyetlerin etkisini göreceksiniz. Yapılan işlemlerin ne kadar faydalı olup olmadığını, hangi seçimin daha doğru olduğunu matematiksel bir şekilde ortaya koyulmalıdır. Bu sayede ilerleyen dönemler için nerede ne yapmanız gerektiğini sistemsel bir şekilde ortaya koyabilirisiniz.
Büyümek (Retain&Grow): Sitenize ilgili işlemlerle trafik çektiniz, hedeflere yönlendirdiniz ve ne kadar başarılı olduğunuzu ölçümlediniz. Bu süreçlerin ardından elde ettiğiniz müşteri ve okuyucuları kaybetmemek ve onları sadık müşteriler ve okuyucular haline getirmek için yapacağınız çalışmaları ifade etmektedir.
Dijital Pazarlama Nedir ve Neden Önemlidir? yazımızın burada sonuna geldik.
Genel olarak dijital pazarlama sürekli kendini yenileyen bir platformdur. Bu nedenle bu işe meraklı okuyucularımızın sürekli olarak yenilikleri takip etmesi tavsiye diyoruz. Dijital dünyanın önemli haberlerini, güncellemelerini sitemizin Haberler bölümünden takip edebilirsiniz.
Güzel bilgiler, sizi tebrik ederim . İngilizce ve arapça dil bilgisi ile dijital pazarlama üzerine eğitim alarak , üretim yapan şirketlere danışmanlık yapmak istiyorum. Sizin de en kısa zamanda eğer yoksa, UDEMY gibi platformlarda deneyimleriniz adına video payaşmanızı öneririm. Saygılar
Teşekkür ederiz Hakan Bey.
Size de başarılar diliyoruz.
Merhaba, sitenizdeki görseli kullanabilir miyim?
Elbette kullanabilirsiniz. Kaynak göstermeniz yeterli Ahmet Bey…