Ana SayfaDijital AraçlarDijital Araçlar ve Raporlama Teknikleri

Dijital Araçlar ve Raporlama Teknikleri

Dijital reklam platformlarında, yürütmüş olduğunuz kampanyalar hakkında bir çok veriyi sizin için saklanır. Dijital reklam platformlarında raporlama yapabileceğiniz bir çok metrik bulunmaktadır.

Dijital Araçlar ve Raporlama Teknikleri

Dijital reklam platformlarında, yürütmüş olduğunuz kampanyalar hakkında bir çok veriyi sizin için saklanır. Dijital reklam platformlarında raporlama yapabileceğiniz bir çok metrik bulunmaktadır. Bu metriklere kullandığınız mecralarda ve bu mecraların raporlamasında kullanılan web sitesi ölçümleme araçları ile yapabilirsiniz. Bu raporlamalar optimizasyon ve etkinlik açısından oldukça önemlidir. Ancak bu raporlamaların etkin bir şekilde yapılması için bazı kilit noktalara değinmeliyiz. Raporlama teknikleri konusundaki kilit sorular:

Anahtar kelimelerinizin performansını nedir? En çok tıklama ya da dönüşüm elde edilen günler hangileridir? Günün hangi saatlerinde daha fazla tıklama elde ediyorsunuz? Reklamlarınıza en çok hangi ülkelerden ya da illerden tıklama geliyor? Aratılma hacmi yüksek hangi kelimeleri anahtar kelimelerinize eklemelisiniz? Hangi kelimelerin negatif anahtar kelime olarak eklenmesi gerekiyor? Hangi eşleme türündeki kelimeler ne kadar tıklanıyor? Hangi cihazlardan daha çok trafik elde ediyorsunuz? Kullandığınız site uzantılarının tıklama sayıları üzerindeki etkileri nelerdir?

Size en çok dönüşüm sağlayan anahtar kelimeleriniz neler? Dönüşüm oranlarının aylık artışları nedir? Reklamlarınız hangi sıralarda gösteriliyor ve sizin için en iyi sıralama nedir? Reklam grubu ve ya anahtar kelimelerinizin ROAS değeri nedir? Performans ölçerken hangi metrikleri kullanmalısınız? Bütçe optimizasyonu için hangi metrikler kullanılmalıdır? Sitenizin açılış hızıyla tıklama oranlarınız arasındaki ilişki nedir? Hangi reklam metni daha çok tıklama sağlıyor? Kalite puanı ile tıklama oranı arasındaki ilişki nedir? Hangi anahtar kelime size ne kadar fayda sağlıyor?

Evet görmüş olduğunuz gibi, raporlama optimizasyonun vazgeçilmezidir. Kampanyalarınızın etkinliği için yukarıdaki sorular çoğaltılabilir. Tüm bu sorulara cevap veren raporların hazırlanması reklamların etkinliğinin, kampanya takibi ve gerekli yerde yapılması gereken değişikliklerin, bütçe ve maliyet kontrolünü sağlamak için oldukça önemlidir.

Dijital pazarlama alanında uzmanlaşmış kişiler, raporlama konusunda bilgi ve tecrübe sahibidir. Yukarıdaki kritik sorular ve bu soruların dışında birçok konuda çalışmalar yürütürler. Peki dijital reklam platformlarının bizlere sunmuş olduğu verileri kullanarak, standart raporlamaların dışında hangi çalışmaları gerçekleştirebiliriz? Bu yazıdaki asıl amaç, raporlama teknikleri ile ilgili sizlere daha farklı bakış açıları sunmak ve elinizdeki verileri değerlendirme seçeneği sunmaktır.

  1. Ortalama oturum süresi ile dönüşüm oranları: Sitede geçirilen sürenin dönüşüme etkisi nedir?
  2. Dönüşüm oranı en iyi 3 mecrayı belirlediniz. a b ve c mecraları. buradan gelen kitlenin özel analiz çalışmaları… Neden en çok bu sitelerden geliyor
  3. Tıklama oranları en iyi 3 mecrayı belirlediniz. x y ve z mecraları.  Tıklama oranı en yüksek x tıklama başı en düşük maliyet y z e göre daha avantajlı olacaktır. Z mecralarından gelen trafik kaynağının hemen çıkma oranı diğerlerinden daha düşük olsun. Bu halde doğrudan satış için z, trafik çekmek için y, pr yapmak için x kullanılabilir.
  4. İllerin trafik sıralamasında a ili birinci sırada olsun. a ilinde yaşayan insanların neden en yüksek trafiği sağladığını öğrenmek için anket çalışması yapılabilir.
  5. Yeni ziyaretçilerinizin hedef tamamlama üzerindeki etkisi nedir? Yapmış olduğunuz reklam değişikliklerinin elde ettiğiniz yeni ziyaretçilerinize hedef tamamlatma oranı nedir?
  6. Yeniden pazarlama çalışmalarının müşteri üzerindeki etkisi nedir? Hangi sıklıkla onlara aynı reklamları göstermelisiniz? Bunu küçük bir anketle analiz edebilirsiniz.
  7. Sosyal medya üzerinden elde ettiğiniz yeni kullanıcıların kaç tanesi size dönüşüm sağladı. Bu dönüşüm için cebinizden ne kadar çıktığını bulmak için elinizdeki verileri kullanın.
  8. Tıklama oranları ile işlem sayısı arasında bir ilişki var mıdır? Yoksa sitenize yüksek tıklama alıp işlem sayısında bir artış elde edemiyor musunuz?
  9.  Aylık tıklama ve dönüşüm oranlarınızın yıllara göre artma ve ya azalma oranları? İleriye dönük dönüşüm ve tıklama oranlarının tahmin edilmesi? Bu tahmine ulaşılamazsa yapılacak adımlar
  10. Dönüşüm oranlarınızı arttırmak için müşteri beklentilerini belirleme, memnuniyetlerinin ölçülmesi
  11. Kullandığınız tüm mecraları ve bu mecralardan kullandığınız hangi içerikler ve/veya görseller daha fazla trafik sağlıyor?
  12. Hangi pazarlama kanalı daha çok müşteri kazandırıyor? Kullandığınız tüm mecraların toplandığı bir tablo hazırlayın ve maliyetleri de hesaba katarak analiz edin.
  13. Web sitenizin hangi sayfası daha etkili? O sayfada neler ön plana çıkartılan şeyler nelerdir?
  14. Kullandığınız Crm ve türevi araçlardan kampanya dönemindeki satışları ve kampanyanızın sonuçlarını karşılaştırın. Sipariş kanallarından web üzerinden gerçekleştirilen siparişlerin ne kadarının kampanyanız ile olduğunu tespit edin
  15. Yaptığınız kampanya ile satış verilerini karşılaştırın. Kampanya hedefine ulaşma oranınızı ve maliyetinizi analiz edin
  16. Kampanyanız ile birlikte dönemlik ya da senelik kaç adet yeni müşteri elde ettiğinizi satış proglamlarınız üzerinden kaydedin
  17. Reklamlarınızı görüntülenme oranı ile ziyaretçi sayısını karşılaştırarak, reklamınızı gören x kişiden y kadar kişi sitenize gelmiş diyebilir ve bu sayıyı arttırmak için denemeler yapabilirsiniz
  18. Trafik sağlayan iller ve crm programından aldığınız illeri karşılaştırarak ortak kümede kitle hedeflemesi
  19. Sosyal medya ve diğer kampanyalarda oturum sayıları ve hemen çıkma oranlarından sitenizde kaç kişinin işlem yaptığını görün
  20. Kullandığınız mecralarda kişi başına görüntülenme ve kişi başına tıklama maliyetlerini hesaplayın ve dönüşümlerle karşılaştırın
  21. Toplam satış oranlarınızla toplam müşteri sayısını belirleyin ve ortalama satış oranını bulun ve bu satış için ne kadar para harcadığınızı hesaplayın
A Kampanyası Gelirleri   A Kampanyası Harcamaları
Satış Kanalları TL Kişi Oran Ortalama İletişim Kanalları Toplam Harcama Yüzdelik Harcama
Web 154.828,00 ₺ 1568 74% 98,74 ₺ Google Adwords 7.800,00 ₺ 52%
Mağaza 298.562,00 ₺ 547 26% 545,82 ₺ Facebook Ads 5.200,00 ₺ 34%
Toplam 453.390,00 ₺ 2115 100% 322,28 ₺ SMS 1.100,00 ₺ 7%
Mailing 1.000,00 ₺ 7%
Toplam 15.100,00 ₺ 100%

 

Halil Bayrak
Halil Bayrak
Sosyal medya yönetimi üzerine çalışan ve Dijital pazarlamaya yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen Dijilopedi'nin kurucularından olan Halil BAYRAK, SEO, AdWords, Analytics ve Sosyal Medya Yönetimi konularında çalışmalar yürütmektedir. "Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.

Cevap Ver

Lütfen buraya görünüşünüzü giriniz.
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

- Advertisment -

SEO - SERP ANALİZ ARACI