We Are Social ve Hootsuite’in birlikte yayımladığı 2020 2. Çeyrek Dünya İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanım İstatistikleri raporunda Covid-19 pandemisinin kullanıcı davranışlarına etkisi ayrıntılı bir şekilde ele alınmış gelin birlikte bakalım…
Covid-19’un Dijital Davranışlara Etkisi
Cihaz kullanımından, E-Ticaret alışkanlıklarına, sosyal medya kullanımından dijital aktivitelere kullanıcı eğilimlerinin değişimlerini sırayla incelemeye başlayalım…
Cihazlarda Geçirilen Süreler Arttı
Covid-19 salgını sürecinde kullanıcılar dijital cihazları daha fazla kullanmaya başladı ve en fazla kullanılan cihaz yine mobil telefonlar olarak karşımıza çıkıyor.
Dijital cihaz kullanımının cinsiyete göre dağılımına baktığımızda ise kadın kullanıcılar en fazla akıllı telefonları ile vakit geçirirken, TV/PC/Oyun konsolu kullanımında erkek kullanıcı sayısı daha fazla…
Online Aktiviteler Artıyor
Covid-19 salgını ile dünya genelinde evde geçirilen vakit arttı. Bu sebeple online dijital aktivitelerimizde de artış söz konusu… En fazla yapılan dijital aktivitelerin başında TV izleme ve sosyal medya kullanımı geliyor. Tabi bu süreçte mesajlaşma uygulamaları ile de daha fazla vakit geçirildi.
Dijital aktivite tercihlerinin cinsiyete göre dağılımına baktığımızda ise kadın kullanıcılar daha fazla TV izlemiş ve sosyal medyayı ve mesajlaşma uygulamalarını erkek kullanıcılara göre daha fazla kullanmış. Erkek kullanıcılar ise video oyunları ile daha fazla vakit geçirmiş görünüyor…
Kullanıcıların bu süreçte vakit geçirmek için aslında en çok yaptıkları dijital aktivitelere devam etmeyi planlıyor. Bu yeni alışkanların bir süre de devam edeceğini söyleyebiliriz.
Mobil İnternet Hızları Etkilendi
Yoğun kullanımlar mobil internet hızlarını da genel olarak olumsuz etkilemiş olarak görünüyor. Dünya genelinde mobil internet hızı %3 seviyelerinde artarken, mobil internet hızı en fazla düşen ülke Çin olarak karşımıza çıkıyor.
Google Aramalarında Sıralamalar Değişti
Covid-19 Google aramalarını da alt üst etti. Mart ayında (pandeminin ilk zamanları) en fazla aranan kelime hepimizin tahmin edeceği gibi “Coronavirus” oldu. İlk 10’daki kelimelere göre insanlar süreç ile ilgili araştırmalar yaptı, merak ettiklerine cevap aradı, haberleri takip ederek güncel kalmaya çalıştı. Ve yine sosyal medya kullanımı ile ilgili de kullanıcıların aramalar yaptığını söyleyebiliriz.
İçerik Beklentileri Yeniden Şekillendi
Covid-19 kullanıcı beklentilerini de yeniden şekillendirdi… Kullanıcılar en fazla yeni film ve video içerikler ile ne/nasıl yapılır videoları ile klasik TV şovları ile ilgili beklentileri bulunuyor. Youtuber ve/veya içerik sağlayıcılara duyurulur…
Sosyal Medya Kullanımı Arttı
Sosyal medya kullanımı artmış demiştik. Sosyal medya kullanımının yaş dağılımına baktığımızda ise en fazla 16-24 yaş aralığında olduğunu görmekteyiz. Yaş arttıkça sosyal medya kullanımı azalmaktadır.
Sosyal medya kullanımının yaş gruplarına göre cinsiyet dağılımına baktığımızda her yaşta kadın kullanıcıların erkek kullanıcılara göre daha fazla sosyal medya kullandığını görüyoruz.
Sosyal medya kullanımının ülke dağılımına baktığımızda dünya genelinde sosyal medya kullanımı %47 iken, Filipinler’de bu oran %64 seviyelerine yükselmiş.
Mesajlaşma Uygulama Kullanımı Arttı
Mesajlaşma uygulamalarında da artış söz konusu olmuştu Covid-19 sürecinde. Mesajlaşma uygulamalarının yaş dağılımına baktığımızda ise yine sosyal medya kullanımında olduğu gibi yaş arttıkça kullanım azalmaktadır.
Mobil Uygulama İndirme Tercihleri Değişti
Mart ayında en fazla indirilen mobil uygulama TikTok olurken, Zoom uygulamasının indirilmesinde de artış yaşandığını görmekteyiz.
Online Alışverişe İlgi Arttı
Kullanıcılar bu süreçte yine E-Ticaret sitelerinde 16-44 yaş arasında kullanıcıların daha fazla vakit geçirdiklerini görüyoruz. E-Ticaret’in ilerleyen zamanlarda tüm yaş gruplarına hitap edeceğini beklemekteyiz.
16-54 yaş aralığındaki erkek kullanıcılar daha fazla online alışveriş ile vakit geçirmiş görünüyor. Dikkat çeken husus ise 55-64 yaş aralığındaki kadın kullanıcıların erkek kullanıcılara göre daha fazla online alışveriş sitelerinde vakit geçirmiş olması.
E-Ticaret kullanımının ülke dağılımına baktığımızda dünya genelinde %47 iken, Çin’de bu oran %67 seviyelerinde…
Covid-19 sürecinde kullanıcıların en fazla ilgilendikleri E-Ticaret ürünlerinin başında yiyecek-market, ev ihtiyaçlar ve kişisel ürün grupları geliyor.
Covid-19 sürecinde sanal market alışverişleri, teknoloji ürünleri, sağlık ve moda ürünlerine olan trafik artarken, lüks tüketim ürünleri ile turizm alanları ise büyük trafik kaybına uğramış görünüyor…
Bonus: Reklamlar Normale Dönmeli Mi?
Sürekli olarak reklamlarda Covid-19’e vurgu yapılmakta olduğunu görüyor ve biliyoruz… Kullanıcılara göre reklamlar normale dönmeli mi? Sorusuna cevap ise; dünya genelinde kullanıcıların yarısı reklamların normale dönmesini istiyor.