SEO çalışmaları yaparken uygun bir araç bulmak için çok zaman harcanabiliyor. Özellikle farklı konularda SEO çalışmaları yaparken her araç her ihtiyaca cevap veremeyebiliyor. Bu yazımızda farklı SEO ihtiyaçlarına cevap verebilecek, çalıştığınız konuya en uygun SEO araçlarına gelin birlikte bakalım…
Teknik Sorunların Çözümü İçin Kullanılacak SEO Araçları
Arama sonuçlarında düşük performansa neden olan/olma ihtimali olan sorunların analizini yaparak teknik anlamdaki sorunlara çözüm bulabilirsiniz. Bu tür ihtiyaçlarınız için WebSite Auditor ‘ü kullanabilirsiniz. Sitenin genel istatistiklerini hesaplayarak 500 URL’i analiz etme, indeksleme hatalarının tespiti ve site SEO kontrollerinin yapılmasına olanak veren bu araç ile SERP performansının arttırılmasını sağlayabilirsiniz.
Alternatif Araçlar: Technicalseo / RYTE / Raven
Performans Optimizasyonu İçin Kullanılacak SEO Araçları
Özellikle mobil kullanımın yaygınlaşması mobil cihazlar için sayfa açılış hızı SEO sıralamasında oldukça önemli bildiğimiz üzere. Bu sebeple sitenizin tüm cihazlarda en iyi performansı gösterdiğinden emin olmanız gerekli.
Akla gelen ilk araç PageSpeed Insights ; sitenin yüklenme sürelerini tüm cihazlarda kontrol eder ve size çözüm önerileri sunar.
Alternatif Araçlar: Pingdom / GTmetrix
Arama Sonuçları Optimizasyonu İçin Kullanılacak SEO Araçları
Site performansının bir diğer özelliği görünürlük…
Google Search Console sitenizi arama motorunun gözünden görmenizi sağlamaktadır. Diğer Arama motorları için ise alternatif araç olarak da Bing‘ i kullanabilirsiniz.
Anahtar Kelime Seçimleri İçin Kullanılacak SEO Araçları
SEO’nun olmazsa olması anahtar kelimeler…
Google Ads‘in Anahtar Kelime Planlayıcısı anahtar kelime araştırması için oldukça faydalı. Arama sayıları istatistikleri, rekabet ve önerilen teklif tahminlerine dikkat etmenizde fayda var.
Alternatif Araçlar: Mangools / Keyword Tool
SEO Sıralaması Optimizasyonu İçin Kullanılacak SEO Araçları
Sıralama istatistikleri, SEO’nun temel unsurlarından biridir.
Birçok arama motoru sonuçlarını analiz eden Rank Tracker oldukça kullanışlı.
Alternatif Araçlar: Whitesprak / SERPs
Site İçi SEO İçin Kullanılacak SEO Araçları
Site içi SEO çalışmaları için özellikle WordPress tabanlı sitelerde kullanılan Yoast SEO oldukça faydalıdır. Google arama sonuçlarının önizlemesi, robots.txt veya .htaccess dosyalarını düzenlemek ve site haritaları oluşturmak için Yoast SEO aracını kullanabilirsiniz.
Alternatif Araçlar: Seobook / Copyscape / Siteliner
Backlink İçin Kullanılacak SEO Araçları
Backlink çalışmaları dikkat edilmesi gereken bir konu olduğu için araç seçimi de oldukça önemlidir.
Güncel ve hızlı backlink veritabanı sunan SEO SpyGlass‘ı kullanabilir, Google Search Console‘a veya Google Analytics’e bağlayarak kontrol faaliyetlerini de kolaylıkla yürütebilirsiniz.
Alternatif Araçlar: MonitorBacklinks / LinkMiner
Web Site Trafik Ölçümlemesi İçin Kullanılacak SEO Araçları
Site trafik ölçümlemesi denince hepimizin aklına Google Analytics geliyor. Farklı alternatif arayanlar için; Alexa / SimilarWeb / Quantcast‘ı önermiş olalım…
Bonus
Anahtar kelimelerinizi analizi etmek, Google SERP sıralamanızı takip etmek, anahtar kelimelerin aranma hacimlerini ve rekabet durumlarını öğrenmek, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların en çok aradıkları anahtar kelimeleri öğrenmek, site hızınızı test etmek, global site sıralamanızı görmek ve sitenizin mobil uyumluluğunu analiz etmek için “SEO&SERP Analiz” aracımızı kullanabilirsiniz.
Sizin kullandığınız farklı SEO araçları varsa yorumlar bölümünden bize iletebilirsiniz.
Öncelikle blog yazılarınızı beğenerek takip ettiğimi belirtmek istiyorum. Sebebi ise konuyu kelimelerle doldurmak yerine kısa, anlam yüklü ve okunası makaleler oluşturmanız.
Yukarıda saymış olduğunuz araçlardan hemen hemen bir çoğunu denemiş olsam da Mangools ve PageSpeed’i aktif olarak kullanıyorum. Mangools gayet iyi ama Google PageSpeed aynı web sitesini bir kaç defa test etmeye çalıştığınızda çok dengesiz sonuçlar verebiliyor. Bu nedenle alternatif olarak GTmetrix denenebilir.
Katkınız için teşekkür ederiz Özkan Bey
Gğzel bir yazı. teşekkür ve tebrik ederim.
Teşekkür ederiz Murat Bey, istifadeniz bol olsun 🙂