Pazarlama denilince muhakkak herkesin söyleyebileceği bir şeyler vardır. Zira pazarlama deyince insanlık tarihi kadar geniş bir zaman ve bilgi tecrübesini konuşuyoruz demektir. Birçok pazarlama tanıtımının içerisinde, pazarlama nedir sorusuna şöyle cevap verebiliriz; müşterilerin gereksinimlerini ve beklentilerini anlama ve bu çerçevede hizmetlerin nasıl tasarlanıp sunulabileceğini planlama işlemidir. ( Walters )
Görüldüğü gibi pazarlamanın müşteri beklentilerini / tüketici davranışlarını anlamak gibi önemli bir fonksiyonu var. Önce bu gereksinim, tüketim alışkanlıkları, müşteri beklentileri gibi temel unsurları belirlemek ve ondan sonra pazarlama stratejisine geçmek, başarılı bir pazarlama planlaması açısından son derece önemli. Fakat bu verileri elde edebilmek artık eskisi kadar zor olmadığı gibi maliyetli de değil. Nedenini biliyorsunuz: Dijital Çağ [Digital Age].
Davranışlarımızın, beklentilerimizin, isteklerimizin, beğenilerimizin, ideolojilerimizin ve demografik bilgilerimizin…vb sürekli biriktirildiği, analiz edildiği artık herkesin malumu. İnternete bağlı iken takip edilen her davranışını, paylaştığınız her bilgi, dokunduğunuz her tuş, her dokunuş, her mouse gezintisi [evet abartmıyorum hepsi analiz ediliyor] bizlere dair bir müşteri profili ortaya koymaktadır. Big data tartışmalarını bilirsiniz.
Bu datanın çeşitli şekillerde tasnif edildiği hepimizin bildiği ve kullandığı dijital pazarlama araçları var. Özellikle Türkiye’de en etkili ve en çok kullanılan dijital pazarlama araçları Google, Facebook, İnstagram, Twitter, Mailing ve şimdilik kısmen Linkedin. Bunlardan önemli bilgiler ve istatistikler elde ediliyor. Dijital araçlardan elde ettiğimiz bu istatistikler doğru şekilde yorumlandığında başarısız olma ihtimali haliyle önemli seviyede düşüş gösterecektir.
İşte bu blog 3 noktanın beraber düşünülmesi gerektiğini düşünen iki Ekonometrist Dijital Pazarlamacı tarafından kuruldu. Bu noktalar;
- Dijital Araçları Kullanma Bilgisi
- İstatistik Bilgisi ve Veri Yorumlayabilme
- Ekonomi, Özelinde Pazarlama Bilgisi
Bu 3 önemli alanda uzmanlığa/donanıma sahip olan kişilerin pazarlama planları, teknikleri, yönetimi ve bakış açısı farklı ve daha etkili olacaktır diye düşünüyoruz. Blog’umuzu takip ederek bu alanda sizler de önemli kazanımlar elde edebilirsiniz.
Evet, netice olarak Dijilopedi, bir “dijital pazarlama” bloğudur. Google Reklamları, Analytics, SEO, Facebook Reklam ve İstatistik alanlarında araştırma ve çalışmalarını yürütmektedir.
İstifadeniz bol olsun. 🙂