Ana SayfaDijital PazarlamaTUİK Türkiye'nin İnternet Kullanım Alışkanlıkları Raporu

TUİK Türkiye’nin İnternet Kullanım Alışkanlıkları Raporu

Bilgisayar ve İnternet kullanımı 2018 yılında 16-74 yaş grubundaki bireylerde sırasıyla %59,6 ve %72,9 oldu. Bu oranlar 2017 yılında sırasıyla %56,6 ve %66,8 idi.

TUİK her yılın Ağustos ayında Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması adlı raporunda Türkiye’nin İnternet Kullanım Alışkanlıkları ile ilgili faydalı istatistiksel raporunu yayınlamaktadır.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan rapora gelin birlikte bakalım.

İnternet Kullanan Bireylerin Oranı %72,9 oldu

Bilgisayar ve İnternet kullanımı 2018 yılında 16-74 yaş grubundaki bireylerde sırasıyla %59,6 ve %72,9 oldu. Bu oranlar 2017 yılında sırasıyla %56,6 ve %66,8 idi.

Bilgisayar ve İnternet kullanım oranları 16-74 yaş grubundaki erkeklerde %68,6 ve %80,4 iken, kadınlarda %50,6 ve %65,5 oldu.

Her On Hanenin Sekizi İnternet Erişim İmkânına Sahip

Hanehalkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması sonuçlarına göre 2018 yılı Nisan ayında hanelerin %83,8’i evden İnternete erişim imkânına sahip oldu. Bu oran 2017 yılının aynı ayında %80,7 idi.

TUİK İnternet Kullanım İstatistikleri
TUİK İnternet Kullanım İstatistikleri

Genişbant ile İnternet’e Erişim Sağlayan Hanelerin Oranı %82,5 Oldu

Genişbant ile İnternete erişim sağlayan hanelerin oranı 2018 yılı Nisan ayında %82,5 oldu. Buna göre hanelerin %44,5’i sabit genişbant bağlantı (ADSL, kablolu İnternet, fiber vb.) ile İnternete erişim sağlarken, %79,4’ü mobil genişbant bağlantı ile İnternete erişim sağladı. Genişbant İnternet erişim imkânına sahip hanelerin oranı önceki yıl %78,3’tü.

Web Sitesi Sahipliği 72,9 Seviyelerinde

2005 yılı itibariyle web site sahipliği 48,2 iken 2017 yılında bu oran 72,9’a çıkmış durumdadır.

Bireylerin %45,6’sı E-Devlet Hizmetleri Kullandı

Kişisel amaçla kamu kurum/kuruluşları ile iletişime geçmek veya kamu hizmetlerinden yararlanmak için 2017 yılı Nisan ayı ile 2018 yılı Mart aylarını kapsayan on iki aylık dönemde İnterneti kullanan bireylerin   16-74 yaş grubu bireyler içerisindeki oranı %45,6 oldu. Bu oran önceki yılın aynı döneminde (2016 Nisan-2017 Mart) %42,4’tü. Kullanım amaçları arasında kamu kuruluşlarına ait web sitelerinden bilgi edinme %41,7 ile ilk sırayı aldı.

İnternet Üzerinden Alışveriş Yapma Oranı %29,3 Oldu

İnternet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi veren ya da satın alan 16-74 yaş grubundaki bireylerin oranı, 2017 yılı Nisan ayı ile 2018 yılı Mart aylarını kapsayan on iki aylık dönemde %29,3 oldu. Önceki yılın aynı döneminde (2016 Nisan- 2017 Mart), bu oran %24,9 olarak gözlendi.

Cinsiyete göre İnternet üzerinden alışveriş yapma oranı erkeklerde %33,6 olarak gerçekleşirken kadınlarda %25 oldu. Bu oranlar bir önceki yılın aynı döneminde sırası ile %29 ve %20,9 oldu.

Sipariş Verme Oranları

İnternet’ten En Çok %65,2 ile Giyim ve Spor Malzemesi Satın Alındı

Özellikle İnternet üzerinden satış yapan okurlar için önemli istatistik;

İnternet üzerinden alışveriş yapan bireylerin %65,2’si giyim ve spor malzemesi satın aldı. Bunu %31,9 ile seyahat bileti, araç kiralama vb. %26,8 ile ev eşyası (mobilya, oyuncak, beyaz eşya, vb; tüketici elektroniği hariç), %22,1 ile gıda maddeleri veya günlük gereksinimler ve %20,6 ile kitap, dergi, gazete (e-kitap dahil)  takip etti.

Giyim ve spor malzemeleri hem erkekler hem de kadınlar tarafından sırasıyla %55,9 ve %77,3 ile İnternet üzerinden en çok satın alınan ürün grubu oldu. Cinsiyete göre en az satın alınan ürün grubu ise erkeklerde %4,6 ile ilaç olurken, kadınlarda %2,8 ile oyun yazılımı, diğer bilgisayar yazılımı ve yazılım güncellemeleri oldu.

Ayrıca yayımlanan Türkiye’nin İnternet Kullanım Alışkanlıkları Raporundaki tablo bölümlerinde faydalı olabilecek diğer istatistikleri de sizler için derledik. Reklam hedeflemeleri noktasında bilgi verici bilgilere gelin yakından bakalım.

Cinsiyete Göre İnternet Üzerinden Sipariş Vermede Sorun Yaşayan Bireylerin Oranı

E-Ticaret demişken satın alma adımlarındaki sorunların tespiti için aşağıdaki tabloyu incelemenizi öneriyorum. Kullanıcılar teslimatın yavaşlığı(anlaşmalı kargo şirketinizi gözden geçirebilirsiniz) ya da ürün yanlış gelirse ne yaparım, acaba gelen ürünle ilgili sorun yaşar mıyım gibi problemleri mevcut. Siz mesajı aldınız 🙂

Cinsiyete-göre-İnternetten-sipariş-vermede-sorun-yaşayan-bireylerin-oranı

Hanelerde Bilişim Teknolojileri Bulunma Oranı

Özellikle mobil hedeflemenin önemini bir kez daha görmüş oluyoruz aşağıdaki tablo ile. 2004 yılında cep telefonu sahipliği %53,7 iken günümüzde 96,7’ye çıkmış durumda.

Hanelerde Bilişim Teknolojileri Bulunma Oranı

İnternet Kullanan Bireylerin İnternet’i Kişisel Kullanma Amaçları(Son Çeyrek)

Türkiye’deki kullanıcılar interneti en çok sosyal medyayı kullanmak ve video platformlarını takip etmek için kullanmaktadır.

Son-üç-ay-içinde-İnternet-Kullancılarının-İnterneti-kişisel-kullanma-amaçları

Bireylerin Yaş Grubuna Ve Cinsiyetine Göre İnternet Kullanım Oranları(Son Çeyrek)

Hitap ettiğiniz hedef kitlenizin yaş gurubu reklam hedeflemelerinde oldukça önemlidir. Daha etkili bir reklam hedeflemesi için aşağıdaki tabloyu incelemenizi öneririm.

Bireylerin Yaş Grubuna Ve Cinsiyetine Göre İnternet Kullanım Oranları (Son Çeyrek)

Meslek Gruplarına Ve Cinsiyete Göre Bireylerin Bilgisayar Ve İnternet Kullanımı

Hedef kitlenize uygun çalışmalar yapabilmek için meslek gruplarının internet ile ilişkisini incelemek etkili olacaktır.

Meslek Gruplarına Ve Cinsiyete Göre Bireylerin Bilgisayar Ve İnternet Kullanımı

Kaynak: http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?alt_id=1028

Halil Bayrak
Sosyal medya yönetimi üzerine çalışan ve Dijital pazarlamaya yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen Dijilopedi'nin kurucularından olan Halil BAYRAK, SEO, AdWords, Analytics ve Sosyal Medya Yönetimi konularında çalışmalar yürütmektedir. "Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.

Cevap Ver

Lütfen buraya görünüşünüzü giriniz.
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version