Ana SayfaDijital AraçlarGoogle AnalyticsGoogle Analytics İle İlgili Faydalı İpuçları

Google Analytics İle İlgili Faydalı İpuçları

Web sitenizi tüm detaylarıyla analiz etmek, yürütmüş olduğunuz reklamların etkinliğini ölçmek, hedef kitleniz ile ilgili ayrıntılı bilgiler elde etmek için kullandığınız Google Analytics ile ilgili, zaman zaman ihtiyaç duyduğunuz ya da bu nasıl yapılıyor, şu özellik de var mı gibi sorularınıza cevap verecek küçük ama önemli ayrıntıları bu yazımızda bulabileceksiniz.

Web sitenizi tüm detaylarıyla analiz etmek, yürütmüş olduğunuz reklamların etkinliğini ölçmek, hedef kitleniz ile ilgili ayrıntılı bilgiler elde etmek için kullandığınız Google Analytics ile ilgili, zaman zaman ihtiyaç duyduğunuz ya da bu nasıl yapılıyor, şu özellik de varmı gibi sorularınıza cevap verecek küçük ama önemli ayrıntıları sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir klişe olarak istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz 🙂

Google Analytics Sayfada Geçirilen Süreyi Nasıl Ölçüyor?

Google Analytics sayfada geçirilen süreyi ölçmek için, ziyaret edilen sayfalardaki parametrelerini kıyaslar. Kullanıcının A sayfasında geçirdiği süre ile B sayfasında geçirdiği süre arasındaki fark A sayfasında geçirilen süreyi ifade etmektedir. B sayfasında geçirilen süre 0 olmaktadır. Çünkü kullanıcı C sayfasında geçmediği için ölçüm yapılamamaktadır. Google Analytics ölçümlemeyi bu model üzerinden gerçekleştirmektedir.

Bir diğer konu sayfada geçirilen süre! Metrik hesaplanırken hemen çıkma oranları hesaba dahil edilmemektedir. Sitede geçirilen süre hesaplandığında ise hemen çıkma oranları hesaba dahil edilmektedir ve Sitede geçirilen süre toplam ziyaret süresine bölünerek elde edilir.

Hemen çıkma oranı; ikinci bir sayfa ziyaret etmeden siteyi terk eden kişileri göstermektedir.

Site Ölçüm Araçları Ne Kadar Güvenilir?

Google Analytics dışında kullanılabilecek Webtrends, comScore, Digital Analytix, Kissmetrics gibi başka analiz araçları bulunmaktadır ancak Google Analytics dahil bu araçların tümü %100 doğru raporlama yapamamaktadır. Bu nedenle rakamlar yerine eğilimlere odaklanmak daha mantıklı olacaktır.

Geçmiş Dönem Verileri Lazım Olursa Ne Yapmalıyım?

Trafiği arttırmak ya da kampanyalarınızın sağladığı faydaları analiz etmeniz gerekiyor diyelim. Google Analytics üzerinde site performansının aydan aya, yıldan yıla nasıl değiştiğini bulmak için karşılaştırmalı tarih aralığı özelliğini kullanabilir, bu sayede mevsimsel değişiklikleri ve önceki yılların aynı aylarına göre site performans gelişmeleri takip edebilir ve sezonsallık etkisini ölçümleyebilirsiniz.

Google Analytics Kullanım ip
Google Analytics Tarih Karşılaştırma Özelliği

Grafikler Nasıl Daha Verimli Kullanılabilir?

 

Google Analytics Grafik Düzenleme

Hazırlayacağınız rapora göre; saatlik, günlük, haftalık veya aylık olarak ayarlayabilirsiniz. Küçük bir öneri: Siteye en çok hangi saatlerde ziyaretçi geldiğini belirleyerek, trafik olmayan saatleri canlandırmak için reklam çalışmaları yapabilirsiniz.

Google Analytics Metrik Karşılaştırma

Grafikler üzerinde iki ayrı değişkeni karşılaştırabilir ve yorumlayabilirsiniz. Ziyaretçi sayısı ile sayfa görüntülenme sayısı arasındaki pozitif ya da negatif ilişki yönünü ölçümleyebilirsiniz. Nasıl mı? Bir metrik seçin seçeneği ile 2. Metriği seçmeniz yeterlidir.

Ayrıca sadece zaman bazında değil, grafik şeklini de ihtiyacınıza göre belirleyin. Grafik türleri tablo üzerindeki en üst sağ kısımda bulunur. Buradaki seçeneklerden istenilen grafik seçilebilirsiniz.

Google Analytics Grafik Biçimleri

Farklı birkaç değişkeni bir grafik üzerinde analiz etmeniz gerekirse bunun için de Segment Ekle seçeneğine tıklamanız yeterlidir.

Google Analytics Karşılaştırmalı Analiz

Siteye Trafik Sağlayan Her Kaynak İyi mi?

Siteye en çok trafik getiren kaynağı tek başına değerlendirilemez. Dikkat edilmesi gereken nokta trafiğin kalitesinin ölçülmesidir. Bunu değerlendirmek için atılacak ilk adım Hemen çıkma oranlarının analiz edilmesidir.

Ziyaretçiler Sitede Ortalama Ne Kadar Kalıyor?

Toplam ziyaret sürelerini saniyelere göre belirlemek için

Kitle>Davranış>Katılım sekmesinden bulunmaktadır.

Google Analytics Ziyaret Süreler Dağılımı

Anahtar Kelime Fayda Analizi Nasıl Yapılır?

Google Analytics Anahtar Kelime Analizi

Trafiği ve ulaşılabilirliği arttırmak için seçtiğiniz anahtar kelimeler üzerinden sitenize gelen ziyaretçilerin hemen çıkma oranları yüksekse anahtar kelimeleriniz beklentileri karşılamıyor demektir. Anahtar kelimelerin kullanıcıları hangi açılış sayfasına yönlendirdiğini tespit etmek için ilgili anahtar kelimeye tıklamanız yeterli. Bu bilgiler ışığında anahtar kelime analizi yapabilirsiniz.

 

Kampanya Parametreleri Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Özel kampanyalar yürütürken, bu kampanyalarda kullandığınız özel url leri parametreleriyle(kampanya tanımlama bilgilerini ve özel olarak yapılan tanımlamaları içeren değişkenler) birlikte kullanarak bu kampanyaları Google Analytics üzerinde izleyebilirsiniz. Eğer bu işlemi yapmazsanız yürüttüğünüz özel kampanyaları analiz etmek zorlaşacaktır. Ziyaretçilerin siteye hangi url üzerinden ulaştığını görmek istiyorsanız bu işlemi uygulamanız gerekiyor.

Google Analytics üzerinde 5 farklı özel kampanya parametresi bulunmaktadır.

  • Utm_Source: Siteye trafik gönderen, reklamveren site ve yayın vb kaynaklar
  • Utm_Medium: Reklam veya pazarlama aracıları. (tbm, banner vs)
  • Utm_Campaign: Bir ürüne yönelik kampanya adı, slogan vb ögelerdir.
  • Utm_Term: Ücretli anahtar kelimeler üzerinden gelen trafik kaynağı
  • Utm_Content: Benzer içeriği veya aynı reklam içindeki bağlantıyı ayırt etmek için kullanılan parametredir.

Satış Adımlarını Nasıl Analiz Ederim?

Google Analytics üzerinde satış adımlarını analiz etmek için huniler kullanılır.  Bu sayede ziyaretçilerin site içindeki faaliyetlerini, nereye girip nereden çıktıklarını görebiliriz. Bu özelliği kullanarak satış adımları esnasında hangi adımların satışa engel olduğunu analiz ederek sayfalar revize edilerek satış adımlarındaki süreç iyileştirebilirsiniz. Bu süreci görsel olarak analiz etmek için Tünel Raporu oluşturabilirsiniz. Ziyaretlerin satış adımlarında, hangi aşamalardan geçtiğini görsel olarak analiz edebilirsiniz.

Dönüşümler Hangi Trafik Kaynağından Geliyor?

Google Analytics dönüşümleri son tıklama modelini kullanarak, ilgili işlemlerden hemen önce sitemize yönlendirme gerçekleştiren kaynak ile ilişkilendirmektedir. Birden çok reklam kampanyası ürettiğiniz dönemde birden fazla reklamınız ile etkileşime girmiş ziyaretçiler son tıklama modeli sebebiyle,  ziyaretçi en son hangi kaynaktan geldiyse, dönüşümler o kaynak tarafından sağlandı şeklinde yorumlanacaktır. Eğer ilk trafik kaynağını görmek isterseniz, tüm kampanya linklerinin sonuna, utm_norvirride=1 kodunu ekleyebilirsiniz.

Hedef Odaklı Rapor Nasıl Alınır?

Siteniz için özel hedefler belirlediğinizi varsayalım. Bu durumda eşik değeri oluşturarak hedefler doğrultusunda rapor alabilirsiniz. Örneğin; süre hedefi oluşturduğunuzda belirli bir süreden daha uzun geçirilecek her ziyaret bir başarı sayılacaktır.

Önemli Bir Gelişme Olduğunda Anlık Rapor Nasıl Alınır?

Google Analytics üzerinde istatistiksel açıdan önemli değişikliklerden anlık olarak haberdar olmak için bilgi etkinliklerini kullanabilirsiniz. Bu sayede belirtilen eşik değerine ulaşıldığında ya da önemli bir istatistiksel gelişme olduğunda SMS veya e posta sistemi ile günlük, haftalık ya da aylık bazda bilgi edinebilirsiniz.

Özel uyarıları oluşturmak için,

Yönetici>Özel Uyarılar alanında gerekli iletişim bilgilerini girerek bu özelliği kullanabilirsiniz.

Şu Anda Sitede Kaç Kişi Var?

Google Analytics gerçek zamanlı raporlama özelliği ile sitemizdeki ziyaretleri gerçek zamanlı olarak izleyebilirsiniz.

Google Analytics İle Sosyal Medya Hesaplarını Nasıl Analiz Ederim?

Sosyal medya hesapları üzerinden yürüttüğünüz çalışmaların satışa yönelik etkilerini analiz etmek için Edinme bölümündeki sosyal sekmesi ve orada bulunan hedefler ve dönüşümler sayesinde bu sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Google Analytics Sosyal Medya Ölçümleme
Halil Bayrak
Sosyal medya yönetimi üzerine çalışan ve Dijital pazarlamaya yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen Dijilopedi'nin kurucularından olan Halil BAYRAK, SEO, AdWords, Analytics ve Sosyal Medya Yönetimi konularında çalışmalar yürütmektedir. "Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.

Cevap Ver

Lütfen buraya görünüşünüzü giriniz.
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version