Ana SayfaPazarlamaSEO PazarlamaE-Ticaret Sitelerinde En Sık Yapılan SEO Hataları

E-Ticaret Sitelerinde En Sık Yapılan SEO Hataları

E-Ticaret site analizlerinden hareketle E-Ticaret sitelerinde en sık yapılan SEO hataları / eksikliklerini, bu tarz site yönetimi yapan okurlarımız için derledik. Haydi başlayalım…

Hemen hemen tüm E-Ticaret sitelerindeki ürünleri kullanıcılar genel arama ya da alışveriş sonuçlarından keşfetmektedir. Genel SEO optimizasyonu için Google’da ulaşılabilir olmak, satışları arttırmak için oldukça kritiktir.

Özellikle E-Ticaret siteleri için Google’da ilk sayfada olmak bile yeterli değil. Neden mi?

Google’da organik arama sonuçlarındaki ilk site ortalama olarak trafiğin 1/3’ini almaktadır. Alt sıralara ilerledikçe trafik elde oranı azalmaktadır.

Bir E-Ticaret sitenizin yeni olduğunu yada daha önce SEO optimizasyonu yapmadığınızı varsayalım. Bu durumda markanızla hiç tanışmamış kullanıcıları / potansiyel müşterileri kaçırmış olacaksınız. Bu nedenle eksik kalan / en sık yapılan SEO hatalarını bilmeniz önemli…

E-Ticaret Sitelerinde En Sık Yapılan SEO Hataları ve Çözüm Yöntemleri

Ürün Kategori Sayfaları 

Kategori sayfaları; kullanıcıların site içerisinde gezinmelerini kolaylaştıran ve aradıkları ürün ya da hizmete hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmasını sağlayan bölümlerdir.

Eksik ya da hatalı kategorilendirmeler ürünlerin yanlış indekslenmesine ve SERP sonuçlarındaki sıralamasını olumsuz etkilemektedir.

Kategori yapısı en temel haliyle;

siteadresi/kategori/urun-adi” şeklinde olmalıdır.

Kategoriler arama hacmi yüksek anahtar kelimelerden oluşmalı, yapı basit, pratik ve tümden gelim mantığına dayalı şeklinde kurgulanmalı ve tutarlı bir gidiş yolu izlenmelidir.

Resim Alt Etiketleri

Arama motorlarına görsellerin ne olduğunu ve ne amaçla kullanıldığını belirten görsel alt taglarının kullanılmaması arama sonuçlarında markanızın kullanıcıya iletilememesine neden olmaktadır.

E-Ticaret Sitelerinde En Sık Yapılan SEO Hataları ve Çözüm Yöntemleri 1
E-Ticaret Sitelerinde En Sık Yapılan SEO Hataları ve Çözüm Yöntemleri 1

SSL Kullanımı

SERP sıralamasında oldukça önemli bir konu olan SSL yani güvenlik sertifikası bulunmayan sitelerde “Bu Site Güvenli Değil” uyarısı bulunmaktadır. Hiçbir kullanıcı güvenilir olmayan bir siteden alışveriş yapmaz.

Başlık Etiketleri

Ürün başlıklarında başlık etiketlerini kullanmamak, yine arama sonuçlarını olumsuz etkileyen bir diğer SEO hatasıdır. Bu nedenle tüm ürünlerinizde başlık etiketlerini kullanmanızı öneriyoruz.

Anahtar Kelime Kullanımı

Ürün ile ilgili kullanabileceğiniz anahtar kelimeler, her zaman doğru seçim değildir. Bu nedenle bir ürünle ilgili benzer bir anahtar kelime listesi oluşturup bu kelimelerin aranma hacimlerini kontrol etmeden eklerseniz, daha düşük bir trafik ve kötü SERP sonuçları ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle doğru anahtar kelime seçimi için arama hacmi analizlerine  ve rekabet durumuna göre hareket etmeniz gerekmektedir.

Kısa kelimeler kullanmak her zaman iyi sonuçlara yol açmamaktadır. Bu konuda long tail keyword ( uzun kuyruklu kelime) kullanmanız trafiği arttırmanızı sağlayacaktır.

Arama hacmi dışında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus anahtar kelimelerin kullanıcıların taleplerini karşılayacak ve sunduğunuz ürünü ya da hizmeti onlara ulaştıracak minvalde, hedef kitleye uygun olmasıdır.

E-Ticaret Sitelerinde En Sık Yapılan SEO Hataları ve Çözüm Yöntemleri 2
E-Ticaret Sitelerinde En Sık Yapılan SEO Hataları ve Çözüm Yöntemleri 2

Blog Kullanımı

Günümüzde trafiği arttırmak için E-Ticaret sitelerinde blog yapısı kullanılmaktadır. Anahtar kelimelerinizi içeren SEO uyumlu makaleler trafiğinize olumlu katkı sağlayacaktır.

Blog kısmı kurarak aşağıdaki önerileri uygulamanızı öneririz:

  • Ürünler hakkında geniş bilgi veren içerikler
  • Ürünlerin kullanım alanları
  • Ürün üretim süreçleri ile ilgili bilgilendirme
  • Marka imajı ile ilgili bilgiler
  • Ürün tercihleri hakkında kullanıcıları yönlendirecek tavsiyeler
  • SEO’ya uyumlu hedeflenen anahtar kelimelerin kullandığı yazılar

Google Tag Manager Kullanımı

Özellikle E-Ticaret sitelerinde en önemli nokta dönüşümdür. Bu nedenle sadece Google Analytics kullanmak yeterli değildir.

Dönüşüme giden yolların analizi, kullanıcıların ürünü neden almadığı, Google Ads ile ilgili dönüşüm ve remarketing ile alakalı takip edebilir, Sitenize gelen kullanıcıların yüzde kaçının adblock kullandığına kadar geniş bilgileri Google Tag Manager kullanarak sağlayabilirsiniz.

Kopya İçerik Sorunu

Bu sorun iki başlıkta incelenmelidir. Aynı ürünleri satan farklı markalarda kopya içerik sorunu sık karşılaşılan bir durumdur.

Örnek: Teknolojik ürünlerde satıcılar ürün açıklamalarını, görsellerini ve diğer detaylarını üretici firmadan almaktadır. Bu sorun için kullanıcı yorumlarından ve değerlendirmelerinden faydalanabilirsiniz.

Diğer sorun ise aynı ürünün farklı çeşitlerinin olmasından kaynaklanmaktadır.

Örnek: Aynı model telefonun siyah ve beyaz renklerinin satılması durumlarında iki ürün arasındaki tek fark renktir. Bu durum çift içerik / başlık sorunu oluşturmaktadır.

Bu gibi sorunların çözümleri için a model telefonun herhangi bir rengini temel sayfa olduğunu arama motorlarının anlaması için kod kısmında “canonical” etiketi kullanılmalıdır.

Bu etiketin kullanımı sayfa boyutunu arttırabilmektedir. Diğer bir çözüm ise aynı ürünün tüm çeşitlerini tek bir sayfada göstererek de kopya içerik sorunu çözecektir.

E-Ticaret Sitelerinde En Sık Yapılan SEO Hataları ve Çözüm Yöntemleri 3
E-Ticaret Sitelerinde En Sık Yapılan SEO Hataları ve Çözüm Yöntemleri 3

Rakip Analizi

Rakip markaların hangi alanda başarılı olduklarını ve bu başarıyı nasıl sağladıklarını analiz etmeden rekabet etmeye çalışmak yine başarısızlıkla sonuçlanmaktadır.

Öncelikle belirlediğiniz anahtar kelimelerinizi Google’da aratarak rakiplerinizi belirleyin. Daha sonra hangi alanlarda daha güçlü olduklarını, hangi mecraları daha aktif kullandıklarını, backlink çalışmalarını, genel kampanya planlarını vb. durumları yakından takip edip zayıf kaldığınız alanlarda gerekli çalışmaları yaparak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Rakip Analizi için kullanılabilecek araçlar ile ilgili “SEO ve Dijital Pazarlama Rakip Firma Analizi Araçları” yazımızı okuyabilirsiniz

Yorum Alanı Eksikliği

Bazı E-Ticaret siteleri ürün sayfalarında yorum alanı kullanmadığı için kullanıcı deneyimlerine sitelerinde yer vermiyorlar. Yapılan araştırmalara göre potansiyel müşterilerin %77’si satın alım yapmadan önce kullanıcı yorumlarını okumaktadır. İlk defa sizden ürün alacak kişi bu tarz bir bölüm görmeyince tereddüt edecek ve satın alımdan vazgeçecektir.

Sosyal Medya Kullanımı

E-Ticaret siteleri için oldukça önemli olan sosyal medya ile SEO çalışmalarının desteklenmemesi yine istenilen sonuca ulaşmakta güçlük yaşatacaktır. Bu nedenle etkili bir sosyal medya yönetim stratejisi ile SEO desteklenmelidir.

Konu hakkında detaylı bilgi edinmek için Markalar İçin Sosyal Medya Yönetimi yazımızı okuyabilirsiniz.

E-Ticaret Sitelerinde En Sık Yapılan SEO Hataları ve Çözüm Yöntemleri 6
E-Ticaret Sitelerinde En Sık Yapılan SEO Hataları ve Çözüm Yöntemleri 6

Biten Ürünler ile İlgili Sorunlar

Stokta kalmayan ya da satıştan kaldırılan ürünlerin arama sonuçlarında 404 sayfaları ile karşılaşılmaktadır. Satışı biten ürün sayfalarına ulaşan kullanıcılar sitenizin güncel olmadığını düşünebilir ve size aramalarda tekrar rastladığında sitenizi ziyaret etmekten kaçınabilirler. Bu gibi durumlarda ilgili ürün sayfalarını en alakalı kategoriye ya da ana sayfaya yönlendirin.

Dikkat edilmesi gereken nokta ise ürün belirli bir süre için satışa kapalı ise geçiçi yönlendirme yöntemi olan 302 yönlendirmesini kullanabilirsiniz. Ancak ilgili ürün artık satışa tamamen kapandı ise o zaman kalıcı yönlendirme olan 301 yönlendirmesini kullanmalı, bu sayede arama motorlarına ben o ürünü artık satmıyorum demenin tekniğini kullanabilirsiniz.

Açılış Sayfası Optimizasyonu ve Görsel Sıkıştırma

E-Ticaret siteleri için site açılma hızı en önemli kriterdir. Yavaş açılan bir site düşük satışlara neden olur. Bu gibi sorunların çözümü için ürün görsellerinin boyutlarını küçültün ve cache özelliğinden faydalanın.

Site açılış hızını belirli aralıklarla kontrol ederek gerekli düzeltmeleri yapmayı ihmal etmeyin. Kullanıcıların %40’ı yavaş açılan siteleri direk terk etmektedir. Google Page Speed Insights aracını site açılış hızını kontrol etmek için kullanılabilir.

E-Ticaret Sitelerinde En Sık Yapılan SEO Hataları ve Çözüm Yöntemleri 4
E-Ticaret Sitelerinde En Sık Yapılan SEO Hataları ve Çözüm Yöntemleri 4

Doğru ve kaliteli SEO çalışması yapan firmaların;

6 ayda organik trafikleri %96, 12 ayda ise organik gelirleri %202 artış gösterebilmektedir.

 

Rich Snippets Kullanımı

Rich snippets; Organik arama sonuçlarında hemen hemen birçok arama motorunun desteklediği, kullanıcıların ilgisini çekmek ve daha hızlı bilgi almalarını sağlayan veri grubudur. Hemen bir örnek ile açıklayalım…

Rich Snippets Nedir?
Rich Snippets Nedir?

Görmüş olduğunuz gibi yıldızlı başlayan kısımdaki veri grubuna rich snippets denmektedir.

Bu kısımda yıldızlı puanlamalar, yorumlar, stok durumu vb. bilgileri ekleyerek kullanıcıların dikkatlerini çekmeyi hedefleyebilirsiniz.

Google tarafından önerilen rich snippet formatı “Microdata” formatıdır. Örnek:

<div>
    Marka<span>Dijilopedi</span>
<span>Dijital Pazarlama Bloğu</span>
<h1>SEO Hizmetleri</h1> <span> 13 Eylül <span title=”13.09.2019″</span>
Satış Fiyatı:<span>Fiyat Bilgisi</span> 
<span>Hizmet Özellikleri</span>
<a href=”https://www.dijilopedi.com” class=”url”>SEO Hizmeti Fiyatları</a>
</div>

Siz isterseniz bu kodu çeşitlendirebilirsiniz. Kodu yazdığınızda test etmek için Google’ın Yapısal Veri Test Aracını kullanabilirsiniz.

E-Ticaret Sitelerinde En Sık Yapılan SEO Hataları ve Çözüm Yöntemleri 5
E-Ticaret Sitelerinde En Sık Yapılan SEO Hataları ve Çözüm Yöntemleri 5

Mobil Uyumluluk

Google elde ettiği mevcut trafiğin neredeyse %90’ını mobilden almaktadır. Bu nedenle siteniz mobil uyumlu değilse kötü bir kullanıcı deneyimi istediğiniz sonuçları elde etmenizi engelleyecektir. Diğer bir hususta Google’ın responsive sitelere SEO sıralamasında öncelik vermesidir.

Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını kontrol etmek için Google’ın Mobil Uyumluluk Testi aracını kullanabilirsiniz.

Toparlayacak olursak;

SEO asla bitmeyecek bir yarıştır. Sağlam temelli gidildiğinde meyvesini geç verir ama ileriye dönük olarak elde edilecek kazanımlar oldukça önemlidir.

Doğru ve tutarlı kategorilendirme yapılmalı ve SSL sertifikası mutlaka sitede bulunmalı…

Anahtar kelime seçiminde hedef kitleye ve ürünlere uygun, arama hacmi yüksek kelimeler seçilmeli ve seçilen anahtar kelimeler başlık, meta açıklamalar ve görsel alt etiketlerinde kullanılmalı…

Trafiği arttırmak ve müşteriyi doğru yönlendirmek için blog kullanılmalı…

Rakip analizi yapmadan rekabet olmaz. Bu nedenle SEO’da başarı rakip analizine bağlıdır. Etkin ve düzenli bir şekilde rakip analizi yapılmalı…

E-Ticaret sitenizde mutlaka ürün yorum bölümü kullanılmalı…

SEO çalışmaları etkili sosyal medya yönetim stratejisi ile desteklenmeli…

Site açılış hızı düzenli olarak kontrol edilmeli…

Site responsive olmalı, rich snippet özellikleri kullanılmalı ve görseller ile ilgili boyut küçültme çalışmaları ihmal edilmemeli…

Düşüncelerinizi ve eklemek istediklerinizi yorum kısmından bize iletebilirsiniz…

Halil Bayrak
Halil Bayrak
Sosyal medya yönetimi üzerine çalışan ve Dijital pazarlamaya yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen Dijilopedi'nin kurucularından olan Halil BAYRAK, SEO, AdWords, Analytics ve Sosyal Medya Yönetimi konularında çalışmalar yürütmektedir. "Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.

Cevap Ver

Lütfen buraya görünüşünüzü giriniz.
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

- Advertisment -

SEO - SERP ANALİZ ARACI