Ana SayfaPazarlamaDeloitte Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2017 Raporunu Yayınladı

Deloitte Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2017 Raporunu Yayınladı

Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2017 listesindeki 100 büyük firmaya ait yaklaşık 250 markadan 120’si Türkiye’de yer alıyor.  Bunlardan 69 tanesinin 271’inin AVM’de, 97’sinin alışveriş caddelerinde ve 10’unun ise havalimanlarında olmak üzere toplamda 378 adet bireysel mağazası bulunuyor.

Deloitte Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2017 Raporu

Deloitte dünyanın en büyük 100 lüks markasını ve grubunu sıraladığı “Lüks Tüketimin Küresel Güçleri” raporunun üçüncüsünü yayımladı. Lüks tüketim, bildiğiniz gibi ihtiyaç dışında yapılan tüketim harcamalarını içeriyor.

Rapora göre, dünya genelinde lüks tüketim sektörü bir önceki yıla oranla %6,8 büyürken; Türkiye’de lüks tüketim sektörü son 5 senede bileşik olarak %8,9 büyüme gerçekleştirdi.

Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2017 listesindeki 100 büyük firmaya ait yaklaşık 250 markadan 120’si Türkiye’de yer alıyor.  Bunlardan 69 tanesinin 271’inin AVM’de, 97’sinin alışveriş caddelerinde ve 10’unun ise havalimanlarında olmak üzere toplamda 378 adet bireysel mağazası bulunuyor.

Ne yazık ki listede henüz Türkiye’den bir marka yok… Bu listeye girebilmek için bunu başarmak için günümüz koşullarında yaklaşık 180 milyon ABD doları ciro çıtasının aşılması gerekmektedir. Görüldüğü gibi lüks tüketim sektöründe boy göstermenin ciddi bir çıtası var.

Türkiye Lüks Ürünler Pazarı Büyüme Oranları
Türkiye Lüks Ürünler Pazarı Büyüme Oranları – Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2017

Türkiye lüks tüketim sektörü son 5 yıllık dönemde (2012-2016) bileşik olarak %8,9 büyüme kaydederek yaklaşık 6,8 milyar TL seviyelerine ulaşmıştır. Beklenenden daha fazla büyüme kaydeden pazarda, bir önceki yıla göre en fazla büyüme 43,3’lük artışla “Lüks Taşınabilir Tüketici Elektroniği” sektöründe meydana gelmiştir.

Peki Lüks Tüketim Sektöründeki Bu Artışın Sebebi Nedir?

  • Orta sınıfın gelirindeki artış
  • Kadınların işgücüne katılım oranında meydana gelen artış
  • Genç nüfusun tüketim alışkanlıklarında meydana gelen değişim
  • Değişen yaşam biçimi trendleri
  • Yüksek öğrenim oranlarındaki artış
  • Taksitli satış imkanı
  • İnternet kullanımının artması
  • Sosyal/Dijital medya reklamlarının yaygınlaşması
  • Kentleşme oranındaki artış olarak açıklanmaktadır.

Dikkati çeken hususlardan biri ise “Bankalararası Kart Merkezi” verilerine göre, 2011 yılından sonra her yıl ortalama %2 artarak günümüzde 60.364.051 adede ulaşan kredi kartı sayısı, taksit ve indirim gibi avantajlar, orta sınıfın ulaşılabilir lüks tüketimini arttırmasına katkıda bulunmuştur.

Kredi Kartı Miktarları – Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2017
Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2017

Rapora göre geçtiğimiz yıllarda gözlemlenen ve 2014 yılında rekor düzeylere ulaşan yabancı turist sayısı, jeopolitik riskler, artan terör o girişimi sebebiyle 2008 öncesi düzeye düşmüş ve sektörün hacmi daralmıştır. Özellikle lüks tüketim ürünlerine ulaşımı görece kısıtlı olan Arap, Rus ve Türki Cumhuriyetlere ait vatandaş sayılarının önceki yıllara ulaşması, talep yönlü büyümenin çok daha hızlı büyüyebileceğine işaret etmektedir.

Lüks Tüketim Sektörde Arz Taraflı Büyüme Yaşanıyor

Lüks tüketim ürünlerine ulaşımın kolaylaşması ve artan alışveriş merkezleri dışında büyükşehir statüsüne sahip kentlerde de açılmaya başlanan alışveriş merkezleri sayesinde, tüketicilerin lüks ürünlere erişimi kolaylaşmış ve bu durum,  lüks tüketim sektöründeki toplam harcamanın artmasına katkıda bulunmuştur.

Türkiye genelinde 2017 yılı itibarıyla toplam 385 adet AVM bulunmaktadır.

AVM sayılarındaki artışa ek olarak perakende pazarına yeni girişler de arz taraflı artışlara büyük katkı sağlamıştır. Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun raporuna göre 2016 yılı içerisinde Türkiye lüks tüketim pazarına Dsquared2, Hogan, Moncler, NYX Cosmetics, Origins gibi lüks tüketim perakendecileri giriş yapmıştır.

Türkiye’de internetten alışveriş yapma oranı %34 ile yaklaşık 16.6 milyon kişiye ulaşmıştır. Halihazırda faaliyette olan lüks kategorisindeki markaların bir çoğu online alışveriş sitelerini faaliyete alarak; hem vakit kısıtı nedeniyle alışveriş yapma imkanı olmayan çalışan gruba, hem de internet kullanımı Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı verilerine göre %84 olan 16-24 yaş grubuna öncelikli olarak hizmet vermeye başlamışlardır.

Bu çalışmayı sizlerle paylaşma amacım pazar araştırması yaparken odaklanmanız gereken hususları örnek çalışma üzerinden anlatmaya çalışmaktı. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Halil Bayrak
Halil Bayrak
Sosyal medya yönetimi üzerine çalışan ve Dijital pazarlamaya yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen Dijilopedi'nin kurucularından olan Halil BAYRAK, SEO, AdWords, Analytics ve Sosyal Medya Yönetimi konularında çalışmalar yürütmektedir. "Dijital Araçlar"ı kullanım bilgisinin yanında, "İstatistik" ve "Pazarlama" bilgisini de kullanarak, dijital pazarlama dünyasına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır.

Cevap Ver

Lütfen buraya görünüşünüzü giriniz.
Lütfen isminizi buraya giriniz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

- Advertisment -

SEO - SERP ANALİZ ARACI