2021 Dünya İnternet Kullanımı ve Sosyal Medya İstatistikleri
We Are Social ve Hootsuite’in birlikte yayımladığı yeni yılın ilk raporu olan 2021 Dünya İnternet Kullanımı ve Sosyal Medya İstatistikleri raporunu sizler için derledik. En güncel verileri içeren 2021 Dünya İnternet, sosyal medya ve mobil kullanım istatistiklerini incelemeye hazır mısınız?
2021 Dünya İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanım İstatistikleri aşağıdaki temel 6 başlıktan oluşmaktadır.
- Dünya İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanım İstatistikleri 2021
- Dünya İnternet Kullanım İstatistikleri
- Dünya Sosyal Medya Kullanım İstatistikleri
- Mobil Kullanım İstatistikleri
- E-Ticaret İstatistikleri
- Dijital Pazarlama İstatistikleri
Dünya İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanım İstatistikleri – 2021
We Are Social Digital in 2021 raporuna göre İnternet, sosyal medya ve mobil kullanıcı istatistikleri
- 4.66 milyar internet kullanıcısı, dünya nüfusunun %59’u
- 4.20 milyar sosyal medya kullanıcısı, dünya nüfusunun %53’ü
- 5.22 milyar mobil kullanıcısı, dünya nüfusunun %66’sını oluşturmaktadır.
Dünya İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanım İstatistikleri Yıllık Değişim
We Are Social Digital in 2021 raporuna göre İnternet, sosyal medya ve mobil kullanıcı istatistiklerindeki yıllık büyüme oranları;
- İnternet kullanıcı sayıları %7,3 (317 milyon)
- Sosyal medya kullanıcı sayısı %13,2 (490 milyon)
- Mobil kullanıcı sayısı %1,8 (93 milyon) artış göstermiştir.
Geçen yıla en çok artış sosyal medya kullanıcı sayısında olmuştur.
Dünya İnternet Kullanım İstatistikleri – 2021
Dünya İnternet kullanım istatistiklerine baktığımızda genel kullanıcı sayısı toplamda 4.66 milyar kişi (dünya nüfusunun %59,5’i) olarak karşımıza çıkıyor. İnternet kullanıcıları günde ortalama olarak 7 saate yakın İnternet kullanmaktadır.
Dünya Mobil İnternet Kullanıcıları
Dünya mobil İnternet kullanıcı sayısı 4,32 milyar olarak karşımıza çıkarken ortalama günlük mobil kullanım süresi 3,5 saat…
İnternet Kullanım Araçları
Hangi cihazlar ile İnternet’i daha çok kullanıyoruz derseniz, kullanıcılarının %55,7’si mobil telefonları üzerinden interneti kullandıklarını söyleyebiliriz. Bilgisayar kullanımında azalma, tablet ve diğer araçların kullanımında ufak bir artış söz konusu…
Dünyada En Çok Ziyaret Edilen Siteler
Alexa sıralamasına göre dünya genelinde Google en çok ziyaret edilen site konumundadır. Google’ı video paylaşım sitesi YouTube takip etmektedir. İlk 3’te görmeye alıştığımız Facebook ise 7. sıraya kadar gerilemiştir.
Web Site İçerik ve Tercih Edilen Dil İstatistikleri
Web içeriklerinde en çok tercih edilen dil ezici üstünlük ile İngilizce olurken, Türkçe içerik oranı %3,7 olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dünya Browser Kullanım İstatistikleri
Dünyada en çok tercih edilen tarayıcılara göz attığımızda en çok tercih edilen web tarayıcısı %63,4’lük oranla Chrome olurken, %19,3’lük oranla Safari ikinci sırada yer alıyor. Bir zamanların efsanesi İnternet Explorer kullanım oranı ise %1,1…
İnternet Aktiviteleri
İnternet kullanıcılarının aylık aktivitelerine baktığımızda
- İnternet kullanıcılarının %90’ı İnternet’te online video izlemekte,
- %51’i vlog yayınları ile vakit geçirmekte,
- %73’ü online müzik dinlemekte olup, %47’lik bir kesim de online radyo dinleyicisidir.
İnternet Kullanım Nedenleri
Kullanıcıların İnternet kullanım nedenlerine göre İnternet en çok içerik aramak, arkadaşlarla iletişimde kalmak, haber takip etmek, bir şeyler aramak ya da izlemek, ilham verici fikirlere göz atmak, ürün veya marka aramak, müzik dinlemek, zaman geçirmek, finans yönetimi, oyun oynama, iş amaçlı ve yeni insanlar ile tanışmak için kullanıldığını görmekteyiz.
Kullanıcılar günlük olarak tüm cihazlardan ortalama 7 saat internet kullanmakta, 3,5 saate yakın TV izlemekte, 2,5 saat sosyal medyada gezinmekte olup 2 saatlik ortalama ile haber ve medya takibi yapmaktadır.
Sesli Arama İstatistikleri
Dünyada sesli arama kullanım oranı %45, Türkiye’de sesli arama kullanım oranı ise %49 olarak karşımıza çıkmaktadır. Hindistan ise %58’lik oranla sesli aramaları en çok kullanan ülkedir…
Oyun Oynama İstatistikleri
16-64 yaş arasındaki kullanıcıların oyun oynama istatistiklerine baktığımızda akıllı telefonlardan oynanan oyunların pc kullanımına göre daha yüksek olduğunu görmekteyiz. Oyun pazarında mobil oyun üreticilerinin pazar payının giderek artacağını söyleyebiliriz.
Reklam Engelleyici Kullanımı
Özellikle biz dijital pazarlama ve iletişim uzmanlarını ilgilendiren bir husus da reklam engelleyici kullanımı… Dünya ortalama reklam engelleyici kullanım oranı %42, Türkiye’de aynı oranla karşılaşmaktayız. Endonezya ise %56’lık oranla en fazla reklam engelleyici kullanan ülke olarak karşımıza çıkıyor.
Reklam engelleyicileri kullanım istatistiklerine göre 16-44 yaş aralığında daha yoğun olarak kullanıldığını görmekle birlikte, en fazla ad blocker kullanımı Z kuşağı diye tabir edilen 16-24 yaş arasındaki bireylerde görülmektedir.
Peki kullanıcılar neden reklam engelleyici (ad blocker) kullanıyor dersek verilen baktığımızda kullanıcıların;
- %22,3’ü İnternette çok fazla reklam olduğunu
- %22,3’ü Çok fazla can sıkıcı ve rahatsız edici reklam olduğunu
- %19,9’u reklamların ansız olarak içeriklerin arasına girdiğini belirtmektedir.
fff
Dünya Sosyal Medya İstatistikleri
We Are Social Digital in 2021 raporuna göre sosyal medya kullanıcı sayısı 4,20 milyara ulaşmış durumda. Dünya nüfusunun yarıdan biraz fazlası sosyal medya kullanıcı konumundadır. Sosyal medya kullanıcısının neredeyse tamamı mobil cihazlar üzerinden sosyal medya hesaplarına giriş yapmaktadır.
2016 yılında 2,31 milyar sosyal medya kullanıcı sayısı 2021 yılına gelene kadar %82’lik bir artışla 4,2 milyara ulaşmış durumda.
En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları
En çok kullanılan sosyal medya platformlarına göre Facebook ilk sırada yer alırken, onu Youtube ve Instagram takip etmektedir. Mesajlaşma platformlarında ise WhatsApp ilk sırada diyebiliriz.
Sosyal Medya Kullanıcı Yaş Dağılımı
Sosyal medya kullanıcılarının yaş dağılımına göre 25-34 yaş grubu sosyal medyayı en çok kullanan kesimdir. Yaş ve sosyal medya kullanımı arasında negatif bir ilişki olduğunu, yaş arttıkça kullanım oranı düşmektedir.
Sosyal medyada geçirilen ortalama sürelerin yaşa göre dağılımına bakıldığında, 16-24 yaş arasındaki gençler sosyal medyada en fazla vakit geçiren kesimdir.
Aylık olarak sosyal medya platformlarında geçirilen ortalama vakit istatistiklerine bakıldığında Facebook’ta aylık 20 saate yakın vakit geçirilmekte olup, YouTube kullanımında ise aylık ortalama 23,2 saat vakit geçirilmektedir. Ortalama olarak bir sosyal medya kullanıcısı ayda 2 gününü Facebook ve Youtube ile geçirmektedir.
2015 yılında günlük ortalama 1 saat 51 dakika sosyal medyada vakit geçirilirken, 2021 yılında günlük sosyal medya kullanımı 2,5 saate yaklaşmış durumda.
Sosyal Medya Kullanım Amaçları
Sosyal medya kullanıcılarının neden ya da hangi amaçlarına sosyal medyayı kullandıklarına verdikleri cevaplara göre kullanıcıların;
- %36,5’i Güncel haber ve gelişmeleri takip etmek,
- %35’i Eğlenceli içeriklere ulaşmak,
- %34,4’ü boş vakitlerini değerlendirmek,
- %33’ü arkadaşları ile iletişimde kalmak ve neler yaptıklarını takip etmek,
- %27,9’u fotoğraf ya da video paylaşmak,
- %27,5’i ise bir ürün aramak için sosyal medyayı kullandıklarını belirtmektedir.
Her kullanıcı birden fazla sosyal medya platformunu kullanmaktadır. Facebook kullanıcılarının %98’i, Reddit kullanıcılarının %100’ü başka sosyal medya platformlarını kullanmaktadır. Aslında bir platformu kullanan sosyal medya kullanıcısı en az 3 farklı sosyal medya platformunu da kullanmaktadır.
Sosyal medyayı markalara ulaşmak için kullanımına baktığımızda dünya ortalaması %44 iken, Türkiye’de her iki sosyal medya kullanıcısından biri markalara erişmek için sosyal medyayı kullanmaktadır.
Markalara ulaşmak için sosyal medyayı yoğun olarak kullanan yaş grubu 16-44 aralığında diyebiliriz. 45-64 yaş grubu daha genellikle geleneksel yöntemleri tercih ediyor.
Facebook Kullanıcı İstatistikleri
We Are Social Digital in 2021 raporuna göre Facebook’un 2.18 milyar kullanıcısı bulunmakta ve erkek kullanıcıların daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.
2015 yılında aktif Facebook kullanıcı sayısı 1,54 milyar iken, 2020’nin üçüncü çeyreğinde Facebook kullanıcı sayısı 2,7 milyara ulaşmış durumda.
Facebook kullanımının yaş dağılım grafiğine baktığımızda, en yüksek kullanım oranının 25-34 yaş arasında olduğunu görmekteyiz. Yine Facebook kadın ve erkek kullanıcılarının en fazla olduğu yaş grubu 25-34… Yaş arttıkça Facebook kullanımı azalmaktadır. Bir diğer husus ise Facebook’un 13-17 yaş aralığındaki gençlere hitap etmediğini söyleyebiliriz.
Facebook artık neredeyse sadece mobil üzerinden kullanılan bir platform olma yolunda ilerliyor. Ancak hem mobilden hem masaüstünden Facebook kullananların oranı ise %17… Facebook reklamları ile ilgili dikkat çekmek istediğim nokta da burası… Reklamlarınızı daha çok mobil cihazlardan görüleceğini varsayarak kurgulamanız faydalı olacaktır.
Aylık ortalama Facebook reklam tıklamalarının cinsiyet ve yaş dağılımına göre artan yaş reklam tıklaması ile doğru orantılı… Özellikle tıklamalar 35-64 yaş aralığında yoğunlaşmış durumda…
Dikkat! Bu istatistik bize reklamların genç nesli etkilemediğini göstermektedir…
Instagram Kullanıcı İstatistikleri
Digital in 2021 raporuna göre Instagram reklam kitlesi verilerine göre toplam kullanıcı sayısının 1,22 milyara ulaşmış olduğunu ve kadın kullanıcı oranının nispeten daha yüksek olduğunu görmekteyiz.
Instagram reklam kitlesinin %62’si 18-34 yaş grubu arasındadır. 35-44 yaş üstü kullanıcı oranı ise %30’dur. Instagram’ın genç kitleye hitap etmektedir.
Hedef kitle odaklı medya planı hazırlamak için yaş dağılımı istatistiklerini kullanabilirsiniz.
Instagram reklamları hedef kitlesinin cinsiyet ve yaşa göre erişime baktığımızda, en fazla erişim 13-17 yaş grubu ile 55-64 yaş grubunda olmaktadır.
YouTube Kullanıcı İstatistikleri
We Are Social Digital in 2021 raporuna göre YouTube reklam kitlesi verilerine göre toplam kullanıcı sayısının 2 milyar olduğunu ve erkek kullanıcı oranının daha yüksek olduğunu görmekteyiz. YouTube’da 1 saatte günlük olarak 1 milyar video izlenmektedir. İzlenen videoların %70’i ise mobil cihazlar üzerinden izlenmektedir.
YouTube reklamları hedef kitlesinin cinsiyet ve yaşa göre kullanıcı istatistiklerine baktığımızda, 25-34 yaş grubu YouTube’u daha fazla kullanmaktadır.
LinkedIn Kullanıcı İstatistikleri
Digital in 2021 raporuna göre LinkedIn reklam kitlesi verilerine göre toplam kullanıcı sayısının 727,6 milyon olduğunu ve erkek kullanıcı oranının daha yüksek olduğunu görmekteyiz.
LinkedIn reklamları hedef kitlesinin cinsiyet ve yaşa göre kullanıcı istatistiklerine baktığımızda, 25-34 yaş grubu LinkedIn’i daha fazla kullanmaktadır.
Snapchat Kullanıcı İstatistikleri
We Are Social 2021 raporuna göre Snapchat reklam kitlesi verilerine göre toplam kullanıcı sayısının 498,2 milyon olduğunu ve kadın kullanıcı oranının daha yüksek olduğunu görmekteyiz.
Snapchat reklamları hedef kitlesinin cinsiyet ve yaşa göre kullanıcı istatistiklerine baktığımızda, 13-20 yaş grubu Snapchat’ı daha fazla kullanmaktadır.
Twitter Kullanıcı İstatistikleri
Twitter reklam kitlesi verilerine göre toplam kullanıcı sayısının 353,1 milyon olduğunu ve erkek kullanıcı oranının daha yüksek olduğunu görmekteyiz.
We Are Social Digital in 2020 raporuna göre Twitter reklamları hedef kitlesinin cinsiyet ve yaşa göre kullanıcı istatistiklerine baktığımızda, 35-49 yaş grubu Twitter’ı daha fazla kullanmaktadır. Diğer sosyal medya plaftormlarına göre Twitter orta yaş grubuna hitap etmektedir.
Pinterest Kullanıcı İstatistikleri
Pinterest reklam kitlesi verilerine göre toplam kullanıcı sayısının 200,8 milyon olduğunu ve kadın kullanıcı oranının daha yüksek olduğunu görmekteyiz.
Pinterest reklamları hedef kitlesinin cinsiyet ve yaşa göre kullanıcı istatistiklerine baktığımızda, 25-34 yaş grubu Snapchat’ı daha fazla kullanmaktadır.
TikTok Kullanıcı İstatistikleri
Tiktok reklam kitlesi verilerine göre toplam kullanıcı sayısının 698 milyon olduğunu ve erkek kullanıcı oranının daha yüksek olduğunu görmekteyiz. 2020 Aralık ayı itibarıyla Tiktok uygulamasının toplam indirilme sayısı ise 56 milyon olarak belirtilmiştir.
Mobil Kullanıcı İstatistikleri
Mobil kullanıcı sayısı her yıl düzenli olarak artmaktadır. Rapordaki son verilerden hareketle mobil kullanıcı sayısı 5.22 milyardır.
Mobil kullanıcı sayısının yıllara göre dağılımına baktığımızda 2015’in son çeyreğinde toplam mobil kullanıcı sayısı 4,53 milyar iken, 2021 yılı itibarıyla mobil kullanıcı sayısı 5,22 milyara ulaşmış durumdadır.
We Are Social Digital in 2021 raporunda bu yıl QR kullanım istatistiklerine de yer verilmiş. QR kodu genel olarak erkek kullanıcılar nispeten daha fazla kullanmakta olup en çok 16-24 yaş grubu QR kod kullanmaktadır.
Mobil kullanıcılar ortalama olarak her gün 4 saat 10 dakika mobil cihazları ile vakit geçirmektedir.
Akıllı cihaz kullanımında Android kurduğu üstünlüğü korumaktadır. Web trafiğinin %72,5’i Android yazılımı yüklü telefonlar üzerinden sağlanmaktadır. iOS kullanımında geçen yıla göre büyük bir artış yakaladığını da belirtmiş olalım.
İndirme sayılarına göre mobil uygulama sıralamalarında TikTok ilk sırada yer alırken onu Facebook, WhatsApp, Zoom ve Instagram takip etmektedir. Oyun kategorisinde en çok indirilen oyun ise Free Fire’dır..
E-Ticaret İstatistikleri
We Are Social 2021 Digital in 2021 raporundaki E-Ticaret verilere göre, kullanıcıların son 30 günlük E-Ticaret aktivitelerine göre İnternet kullanıcılarının; %81,5’inin online ürün araması yapmakta ve %90,4’ü online mağaza ziyaretleri gerçekleştirmekte olduğunu görmekteyiz.
Bu adımları gerçekleştiren her 10 kişiden yaklaşık 7’si online alışveriş işlemini tamamlamıştır.
E-Ticaret‘in mobil uyumluluğuna baktığımızda, 16-44 yaş grubu daha çok mobil üzerinden işlemlerini gerçekleştirmekte, yaş arttıkça E–Ticaret açısından mobil kullanım azalmaktadır.
E-Ticaret‘in yaş ve cinsiyet dağılımına göre, tüm yaş grubunun 3/4’ü E–Ticaret ile ilgilenmektedir.
Bu kısım oldukça kıymetli bir veri sunuyor bizlere. Dünyadaki kullanıcıların toplam E-Ticaret harcamalarına baktığımızda en fazla harcama güzellik moda sektöründe olmaktadır. Dijital müzik harcamaları diğer sektörlere göre daha düşük gerçekleşmiştir.
We Are Social Digital in 2021 raporuna göre kullanıcıların dijital harcamalarının içeriklere/hizmetlere göre dağılımına baktığımızda en çok TV servisleri, müzik servisler, mobil oyunlar, mobil uygulamalar, eğitim materyalleri vb. alanlarda olmaktadır.
Online dayanıklı ürün harcamalarına baktığımızda toplam 3,47 milyar kişi satın alım gerçekleştirmiştir. Kişi bazlı harcama ortalama 703 dolardır.
Dijital Pazarlama İstatistikleri
Bu yıl We Are Social Digital in 2021 raporunda bir yenilik olarak dijital pazarlama istatistikleri de yayınlandı. Rapordaki verilerden hareketle marka aramalarında kullanılan ilk kanalların yaş ve cinsiyete göre dağılımına bakıldığında sosyal medya üzerinden marka aramaları yaşa bağlı olarak azalmakta, arama motoru kullanımı ise yaş ile doğru orantılı olarak artış gösterdiği görülmektedir.
Marka & Müşteri online ilişki yöntemlerine baktığımızda kullanıcılar en çok marka web sitelerini ziyaret etmekte, markalara ait videolar izlemekte, markaları sosyal medya üzerinde takip etmekte, markalardan gelen mailler ile ilgilenmekte, markaların sosyal medya hesaplarını ziyaret etmekte, markaya ait mobil uygulamaları indirmektedir.
Ürün arama istatistiklerine baktığımızda hemen her yaş grubu online olarak ürün aramaları gerçekleştirmektedir.
Potansiyel müşteriler, yeni bir markayı en çok arama motoru kullanarak keşfetmektedir. Bunu TV reklamları takip etmektedir.
Peki dijital pazarlama sektöründe durum nasıl?
Dünyada kategorilere göre en çok Dijital Reklam Harcamalarına bakıldığında toplam dijital reklam harcaması 355,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiş… Bu harcamaların kategori bazlı dağılımı ise;
- Arama reklamlarında toplam harcama 152 milyar dolar,
- Banner reklamlarında toplam harcama 53 milyar dolar,
- Sosyal medya reklamlarında toplam harcama 97 milyar dolar,
- Video reklamlarında toplam harcama 33 milyar dolar,
- Konumlandırma reklamlarında toplam harcama 18 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.
Arama motoru pazarlama reklamlarına bakıldığında en çok kullanılan platform %91,4’lük ezici üstünlük ile Google (Google Ads)’dır.
Raporun tamamını görmek isteyenleri yine unutmadık 🙂